Çoruh havzası aylık ortalama akımlarının otoregresif modellemesi
Autoregressive modelling of monthly mean streamflow of Coruh basin
  1. Tez No: 178410
  2. Yazar: ABDÜLMENAS AKDOĞAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MERAL BÜYÜKYILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çoruh Havzası, Otoregresif Model, Korelogram, Stokastik, Momentler Yöntemi, Maksimum Olabilirlik Yöntemi, Çoruh Basin, Autoregressive Model, Correlogram, Stochastic, Moments Method, Maximum Probability Method
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu çalışmada Çoruh Havzası'nda EİE tarafından işletilen 12 adet akım gözlem istasyonunun (AGİ) aylık ortalama akım verileri kullanılarak stokastik modelleri kurulmuştur. Parametre tahmininde `'momentler yöntemi'' ve `'maksimum olabilirlik yöntemleri'' kullanılmış olup her iki yöntemin verdiği sonuçlar karşılaştırılmıştır. Optimum modeller Akaike Bilgi Kriteri (AIC) değerlerine göre seçilmiştir. Seçilen modellerin uygunluk testleri Port Manteau testi ile artık serilerin bağımsızlığı kontrol edilerek yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, 12 istasyonda aylık akımlar için en uygun PAR(p) modelleri belirlenmiştir. Aylık akımlar için kurulan modellere göre 50 adet sentetik seri üretilmiştir. Kurulan modellerin tarihi serilere ait karakteristikleri muhafaza edip etmediği kontrol edilmiştir. Elde edilen modeller kullanılarak geleceğe yönelik tahminlerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the stochastic models for 12 streamflow gauging stations (AGI) operated by EIE in Çoruh Basin were determined by using monthly mean streamflow data. ?Moments Method? and ?Maximum Probability Method? were applied for parameter estimation and the results of these methods were compared with each other. Optimum models were selected according to Akaike Information Criterion (AIC). ?Port Manteau lack of fit test? for the selected models was performed by checking the independency of the residuals. As a conclusion, the most appropriate PAR(p) models for monthly streamflow data of 12 stations were presented. Moreover, generating 50 synthetic series according to the produced models for monthly streamflow, the characteristics of the historical data were checked whether they were preserved or not. Additionally, the estimations for future were made by using the obtained models.