Ozonlama-toz aktif karbon tekniği ile boyar maddelerin arıtımı ve optimizasyonu
Treatment and optimization of dye matters with technique ozonation-powder activated carbon
  1. Tez No: 131541
  2. Yazar: ENSAR OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KESKİNLER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ozonlama, oksidasyon, aktif karbon, boyarmadde, optimizasyon m, Ozonation, oxidation, activated carbon, dye matter, optimization IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
ÖZET Doktora Tezi OZONLAMA-TOZ AKTİF KARBON TEKNİĞİ İLE BOYAR MADDELERİN ARITIMI VE OPTİMİZASYONU Ensar OĞUZ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Ortak Danışman: Yrd.Doç Dr. Zeynep ÇELİK 2,07 volt oksidasyon potansiyeline sahip olan ozon güçlü bir oksidasyon maddesidir. Ozon atıksu içindeki organik ve inorganik maddeleri oksitleme yeteneğine sahip olup oksidasyon prosesinde organik maddeler için seçici bir özellik göstermez. %l-3 arasında, endüstriler tarafından üretilen düşük ozon konsantrasyonları havada patlayıcı bir özellik göstermemektedir. Çözelti içerisinde bulunan organik ve inorganik maddeler kimyasal oksijen ihtiyacı (KOİ)'nı kullanarak oksitlenirler. Temel organik maddelerin oksidasyon ihtiyacını sağlamak için çözeltiye yeterli miktarda ozon sağlanması gerekmektedir. Bu çalışma iki aşamada gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın ilk aşaması, sentetik olarak hazırlanmış Bomapleks Red CR-L tekstil boyasının parçalanması ve atıksulardan KOÎ giderimi, ikinci aşamada ise ozonlama çalışmalarında kirlilik giderimine HCO3', H2O2 ve toz aktif karbonun etkisinin araştırılmasıdır. Çalışmada renk ve KOİ parametreleri bağımlı değişkenler olarak düşünülmüştür. Renk ve KOİ giderimine etki yapan parametreler ise bağımsız değişkenler olarak düşünülmüştür. Bağımsız değişkenler, sıcaklık, ozon akış hızı, sistemin % ozon üretim miktarı, HCO3“, H2O2, ve toz aktif karbon değişkenlerinden ibarettir. Reaksiyon süresinin zamanla değişip değişmeyeceği, HC03”, H2O2 ve toz aktif karbon parametrelerinin tekstil atık sularının ortak olarak ozonlamasına nasıl etki yapacaklarını belirlemek amacı ile çalışmanın konusu genişletilmiştir. Çalışmada havadan ozon üretim prosesinin ucuz bir proses olduğu görüldü. Bu çalışmanın sonucunda havadan üretilen ozon ile Bomapleks CR-L boyasının %99'u ve KOİ'nın %44'ü sulu çözeltiden uzaklaştırılmıştır. Ortak çalışmalarda ise %99 renk ve %85 KOÎ giderilmiştir. Bu çalışmanın sonucunda ozonlama ve ortak parametrelerin, KOİ ve renk gideriminde etkili bir proses olduğu sonucuna varılmıştır. 2003, 154 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PhD.Thesis TREATMENT AND OPTİMİZATİON OF DYE MATTERS WTTH TECHNIQUE OZONATION-POWDER ACTIVATED CARBON EnsarO?UZ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Environmental Engineering Supervisor Prof.Dr.Bülent KESKİNLER Co Supervisor: Asst Prof. Dr. Zeynep ÇELİK Ozon, with 2,07 volt oxidation potential, is a powerful oxidant matter. It is able to axidate organic and inorganic matters in wastewater. It is not a selector oxidant for organic matter in processing of oxidation. The low ozon concentrations in between 1-3 % producted by industries have not an explosive property in weather. Organic and inorganic matters in solution are able to be oxidated using chemical oxygen demand (COD). Efficient ozon should be supplied to solution to provide oxidation necessities of the fundamental organic matters. This sudy was carried out at two stages. The first stage of this study included degradation of Bomapleks Red CR-L textile dye prepared synthetically, then removal of color and COD from wastewater. At the second stage, HC03“, H202 and powder activated carbon were included to research removal of COD and color of parameters to the studies of ozonation. The removal of color and COD variables from wastewater were considerated to be dependent variables in this study. Whereas the parameters that affect the removal of color and COD were considered to be independent variables which were temperature, rate of flow of ozon, ozone production of system, HC03”, H2O2, and powder activated carbon. The subject of this study was expanded to define how the parameters of HCO3", H2O2, and powder activated carbon would effect sinergically to ozonation of textile wastewaters, whether the reaction time would vary or not, and the powder activated carbon together ozone would effect to ozonation cost. In addition, in this study, optimum values of parameters were defined by using Taguchi experimental design, and sinergic cost calculations were compared to the other parameters which were only ozonation and adsorption. It was seen that the cost of ozon producted from weather was an inexpensive process. In the result of this study, ozon producted from weather degregated approximately 99% of Bomapleks Red CR-L and removed 44% of COD from wastewater. Whereas in the sinergic studies, 99% of the color and 85% of COD were removed. In the result of experimental studies, it was concluded that ozonation and sinergic studies relevant to ozonation were effective process to remove of COD and dye which was a function of color 2003, 154 pages