Aminoinositol ve aminoconduritol analoglarının sentezi
Synthesis of aminoinositol and aminoconduritol analogous
  1. Tez No: 131542
  2. Yazar: LATİF KELEBEKLİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS KARA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aminoinositol analogu, aminoconduritol analoglan, oksazolidon, alilik sübstitüsyon reaksiyonu, dihidroconduramin, Aminoinositol analog, aminoconduritol analogues, oxazolidone, allylic substitution reaction, dihydroconduramine. II
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
ÖZET Doktora Tezi AMİNOÎNOSİTOL VE AMİNOCONDURİTOL ANALOGLARININ SENTEZİ LatifKELEBEKLİ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Yunus KARA Bu çalışma, alilik cw-diollerden çıkarak biyolojik aktiflik gösterebilecek aminoinositol ve aminoconduritol türevlerinin sentezini kapsamaktadır. 1,3-Dien fonksiyonel grubu içeren moleküller 106, 2, 130 ve 115'in fotooksijenasyonu ve akabinde oksijen-oksijen bağının tiyoüre ile indirgenmesi sonucu, hedeflenen alilik c/s-dioller 108, 4, 132 ve 117 elde edildi. Alilik c/s-dioller 108, 4, 132 ve 117'nin Pd(0) katalizörü eşliğinde p-toluensulfonil izosiyanatla reaksiyonu, oksazolidon halkası içeren ilgili moleküller; 109, 114, 119, 133 ve 134'ü verdi. Oksazolidonlarm KMn04 veya Os04 ile cis- hidroksilasyonu ve akabinde asetilasyonu ile oluşan ürünler, asetat türevleri olarak karakterize edildi. 2003, 121 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis SYNTHESIS OF AMINOINOSITOL AND AMINOCONDURITOL ANALOGOUS Latif KELEBEKLI Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Chemistry Supervisor: Prof. Dr. Yunus KARA This study comprises synthesis of potentially biological active aminoinositol and aminoconduritol derivatives starting from allylic cw-diols. The molecules 106, 2, 130 and 115 the having 1,3-diene functionality were subjected to photooxygenation followed by the reduction of the oxygen-oxygen bond with thiourea to give the precursors; allylic cw-diols 108, 4, 132 and 117. Treatment of 108, 4, 132 and 117 with p-toluensulfonyl isocyanate in the presence of Pd(0)-catalyst gave the corresponding molecules 109, 114, 119, 133 and 134 having of oxazolidone ring. cw-Dihydroxylation of the double bond in 109, 114, 119, 133 and 134 were achieved with KMn04 or Os04 oxidation. The final products were identified as their acetates. 2003, 121 pages