Gala gölü sulak alanının koruma ve kullanma kriterlerine göre peyzaj potansiyelinin incelenmesi
The study of landscape potentiality from the start point of conservation and use criterias of Gala lake
- Tez No: 131547
- Danışmanlar: PROF. DR. ILGAR KIRZIOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Wetlands, ecological planning, nature conservation area, wetland management, Gala Lake
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
Ülkemize batıdan giren kuş yolu üzerindeki ilk sulak alan olan Meriç Deltası kuş varlığı yönünden oklukça zengindir. Uluslararası kriterlere göre A sınıfı sulak alan kapsamındaki Meriç Dehasında yer alan ve Tabiatı Koruma Alam olarak ilan edilen Gala Gölü, çevresindeki yoğun çeltik tarımı, yol yapımı, taş ocağı, aşın ve bilinçsiz avlanma gibi faaliyetler nedeni ile baskı altında kalmakta, doğal kaynakları zarar görmektedir. Alan 'Tabiatı Koruma Alam" olarak ilan edilmesine karşın tam olarak korunamamaktadır. Bu çalışma ile, öncelikle alandaki mevcut kullanımlar belirlenmiştir. Daha sonra alanda; toprak, su, iklim, biyotop ve rekreasyon olmak üzere beş farklı peyzaj potansiyeli ve bu potansiyellerin kullanımlara karşı duyarlılık ve uygunlukları belirlenerek ekolojik riskler ortaya konulmaya çalışılmış, elde edilen veriler haritalara aktarılmıştır. Elde edilen 5 adet peyzaj potansiyeli ekolojik risk haritaları 1x1 km'lik plankarelere ayrılarak, üst üste çakıştırılmış ve peyzaj rwtansiyeUerinin etki dereceleri de dikkate alınarak toplam ekolojik risk belirlenmiştir. Toplam ekolojik risk dikkate alınarak öneri koruma alanının sınırlan oluşturulmuştur. Anahtar kelimeler Sulak alan, ekolojik planlama, doğa koruma alanı, sulak alan yönetimi, Gala Gölü.
Özet (Çeviri)
The Meriç Delta, which is the first wetland on the bird way from west to our country, is very rich by bird existence. Gala Lake is in the borders of Meriç Delta, which was announced as class A type wetland according to international criteria and announced as“Nature Conservation Area”because of pressure of several activities like excessive rice agriculture, road construction, stone quarry, excessive hunting and its natural resources are diminished. Although the region is announced as“Natural Conservation Area”it is not conserved perfectly. In this study, first of all the present land uses are determined and then five different landscape potentials which are soil, water, climate, biotope and recreation are determined. The appropriateness and sensitivity of these potentials against the present uses and ecological risks are determined, then, the data are transferred to maps. The obtained five landscape potential maps of ecological risks are divided into squares lxl km, maximum points of each square was determined. These maps are overlapped and the total ecological risk is determined by considering the degree of landscape potential effect. The borders of suggestion conservation area is formed by considering the total ecological risk.