Erzurum ili Oppiid türleri (Acari, Oribatida, Oppiidae) üzerine sistematik çalışmalar
Systematic investigations on Oppiid species (Acari, Oribatida, Oppiidae) of Erzurum province
- Tez No: 131548
- Danışmanlar: PROF. DR. NUSRET AYYILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Acari, Oppiidae, Sistematik, Erzurum, Türkiye, Acari, Oppiidae, Systematics, Erzurum, Turkey. 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
r ÖZET Doktora Tezi ERZURUM İLİ OPPÜD TÜRLERİ (ACARI, ORIBATIDA, OPPÜDAE) ÜZERİNE SİSTEMATİK ARAŞTIRMALAR Şule BARAN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ Bu çalışmada, Erzurum il merkezi ve ilçelerinden toplanan oppiid akarlar değerlendirilmiş ve bu örneklerden on bir cinse ait toplam on altı tür tespit edilmiştir. Bu türlerden Quadroppia paolii, Microppia longisetosa statnov., Oppiella nova, Oppia nitens, Ramusella (Ramusella) puertomonttensis, Ramusella (Ramusella) assimilis ve Ramusella (Insculptoppia) elliptica türleri ve Türkiye faunası, Machuella turcica n. sp. ve Oxyoppia (Dzarogneta) ilicaensis n.sp., bilim dünyası için yenidir. Daha önce Türkiye'den kaydedilmiş olan Quadroppia quadricarinata, Microppia minus, Medioppia subpectinata, Medioppia obsoleta, Lauroppia fallax, Ramusella (Inculptoppîa) clavipectinata ve Anomaloppia ozkani türlerine bu çalışmada da rastlanılmıştır. Tespit edilen türlerin örneklerimiz üzerinden özgün şekilleri çizilmiş, ölçümleri yapılmış, tanımlan gözden geçirilmiş, yaşama alanları ile Türkiye ve dünyadaki yayılışları verilmiş, alt familya, cins ve tür teşhis anahtarları düzenlenmiştir. 2003, 68 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis SYSTEMATIC INVESTIGATIONS ON OPPIID SPECIES (ACARI: ORIBATIDA, OPPHDAE) OF ERZURUM PROVINCE Şule BARAN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Prof. Dr. Nusret AYYILDIZ It has been evaluated the oppiid mites species collected from Erzurum province. Fifteen species belonging to eleven genera were identified and described. Of these; Quadroppia paolii, Microppia longisetosa stat.nov., Oppiella nova, Oppia nitens, Ramusella (Ramusella) puertomonttensis, Ramusella (Ramusella) assimilis and Ramusella (Insculptoppia) elliptica are new records for the Turkish fauna; Machuella turcica n. sp. and Oxyoppia (Dzarogneta) ilicaensis n.sp., are new to science. In this study, it has also been found Quadroppia quadricarinata, Microppia minus, Medioppia subpectinata, Medioppia obsoleta, Lauroppia fallax, Ramusella (Inculptoppia) clavipectinata and Anomaloppia ozkani that have been recorded from Turkey before. The morphological characters, the measurements and drawings, habitats and distributions on Turkey and the world of identified species have been given, and keys for subfamilies, genera and species have been arranged. 2003, 68 pages