Peynir altı sularının membran filtrasyonlu püskürtme çevrimli biyoreaktörde arıtılması
The Treatment of cheese whey in jet loop bioreactor equipped with membrane filtration unit
- Tez No: 131550
- Danışmanlar: PROF. DR. BÜLENT KESKİNLER, YRD. DOÇ. DR. ERGÜN YILDIZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Jet-loop reaktör, membran filtrasyon, peyniraltı suları, membran biyoreaktörler, biyolojik arıtım, Jet-loop reactor, membrane filtration, cheese whey, membrane bioreactors, biological treatment 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 174
Özet
ÖZET Doktora Tezi PEYNİRALTI SULARININ MEMBRAN FİLTRASYONLU PÜSKÜRTME ÇEVRİMLİ BİYOREAKTÖRDE ARITIMI Burhanettin FARÎZOĞLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Çevre Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Ortak danışman: Yrd. Doç. Dr. Ergün YILDIZ Bu çalışmada yüksek karbon, azot ve fosfor içeriğine sahip bir endüstriyel atıksu olan peyniraltı sularının yüksek performanslı jet loop membran biyoreaktörde (JLMB) arıtılması incelenmiştir. Jet loop biyoreaktörler (JLB) klasik aktif çamur sistemlerine göre son derece yüksek kütle transfer (KL,a) kapasitelerine sahiptirler. KLa değerleri üzerine hava debisi (Qg), birim hacme aktarılan güç (E/V) ve emme tüpü kesit geometrisi parametrelerinin etkileri incelenmiştir. Emme tüpü kesit geometrisinin kare olması durumunda aynı kesit alanlı daire emme tüpüne göre %1 1 daha yüksek (KLa) elde edilmiştir. 4-16 L/dak Qg ve 0.4-3.0 kW/m3 E/V değerlerinde kütle transfer katsayısı KLa'nın 65-245 saat“1 aralığında değiştiği belirlenmiştir. Peynir altı suyunun ortalama KOİ, TN ve P043”konsantrasyonları sırasıyla 78680, 1 125 ve 378 mg/L olarak tespit edilmiştir. JLB'e bir çapraz akış mikro filtasyon (MF) modülü bağlanarak oluşturulan JLMB sisteminde peynir altı sularının arıtılması esnasında 1.6 gün çamur yaşı ve 22.2 kgKOİ/m3.gün organik yük için %96 KOİ arıtma verimi elde edilmiştir. Aynı zamanda 17-436 gTN/m3.gün arasındaki yüklerde %95-99 arasında toplam azot (TN) giderimi elde edilirken, 30-134 gP0437m3.gün yük değerlerinde %60-88 arasında PO43“ giderimi gerçekleştirilmiştir. Sonuç olarak JLMB sistemi de eş zamanlı olarak yüksek verimlerde KOİ, TN ve PO43”arıtımı başarılmıştır. Biyokütlenin membran filtrasyonunda MLSS konsantrasyonu arttıkça kararlı hal akılarının azaldığı tespit edilmiştir. Çapraz akış hızının (Vç) artışı ile kararlı hal akılarının arttığı ve spesifik kek dirençlerinin azaldığı görülmüştür. Membran kirlenme indeksi (MFİ) ise artan MLSS ile artmıştır. Membran yüzeyindeki yalancı jel konsantrasyonu (Cg) ise 54 g/L olarak bulunmuştur. 2003, 173 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis THE TREATMENT OF CHEESE WHEY IN JET LOOP BIOREACTOR EQUIPPED WITH MEMBRANE FILTRATION UNIT Buıhanettin FARÎZO?LU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Environmental Engineering Supervisor: Prof. Dr. Bülent KESKİNLER Co Supervisor: Asst. Prof. Dr. Ergün YILDIZ It was investigated the treatment of an industrial wastewater, originating from cheese whey, and having high content of carbonaceous, nitrogenous and phosphorous matters in a jet-loop membrane bioreactor (JLMB), which is highly efficient compact reactor. Jet loop bioreactors (JLBs) have extremely high mass transfer (KiX) capacity comparing to conventional activated sludge systems. The effects of draft tube geometry, air flow rate (Qg), nozzle diameter (dp) and E/V values were determined on KLa. It was found that ^a values showed an increase of %11, by changing the geometry of draft tube cross-sectional area from circle to square. Under the operating conditions of 4-16 L/m3 air flow rate and 0.415-2.998 kW/m3 E/V values, Ki^a varying in the range of 65-24 5h_1 were calculated. The mean concentration values of COD, TN and PO43“ in cheese whey was found as 78680 mg/L, 1125 mg/L and 378 mg/L respectively. During the treatment of cheese whey wastewaters in JLMB integrated with cross-flow microfiltration (MF) module, 96% COD removal rate was obtained for 1.6 days of sludge age (0C) and 22.2 kgCOD/m3.day of volumetric loads. TN removal rates of 95-98% and PO43”removal rates of 60-88% were obtained for the loading rates of 17-436 gTN/m3.day and 30-134 gP0437m3.day respectively. Consequently could remove simultaneously the COD, TN and PO43" with high removal efficiency in JLMB. In membrane filtration of biomass, it was determined that steady-state flux (J) values decreased with increasing MLSS concentration. Also it was seen that, increasing cross- flow rate increased Js values and decreased specific cake resistance values. Membrane fouling index (MFI) increased with increasing MLSS concentration. The pseudo gel concentration on the membrane (Cg) was computed as 54 g/L. 2003, 173 pages