Pasinler Ovası'nda ayçiçeğinde gövde çürüklüğü hastalığını oluşturan Sclerotinia sclerotiorum (Lib. ) de Barry ve Sclerotinia minor Jagger'in yayılışı, tanılanması, patojeniteleri ve biyolojik kontrolü
Incidence, identification, pathogenicity and biological control of Sclerotinia sclerotiorum (Lib. ) de Barry and Sclerotinia minor Jagger isolates caused stem rot on sunflowers grown in Pasinler Plain
  1. Tez No: 131554
  2. Yazar: ELİF TOZLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKOL DEMİRCİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sunflower, Sclerotinia sclerotiorum, Sclerotinia minor, pathogenicity, biological control 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 117
Özet
ÖZET Doktora Tezi PASİNLER OVASI'ND A AYÇİÇEĞİNDE GÖVDE ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞINI OLUŞTURAN Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary VE Sclerotinia minor Jagger'IN YAYILIŞI, TANILANMASI, PATOJENİTELERİ VE BİYOLOJİK KONTROLÜ Elif TOZLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bitki Koruma Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Erkol DEMİRCİ Erzurum İli Pasinler Ovası' nda ayçiçeğinde gövde çürüklüğü hastalığım oluşturan Sclerotinia sclerotiorum ve Sclerotinia minor izolatlarının yayılışı, tanılanması, patojeniteleri ve biyolojik kontrol imkanlarının araştırılması amacı ile 1999-2002 yıllarında çalışma yürütülmüştür. Pasinler Ovası'ndaki hastalıklı bitki örneklerinden yapılan izolasyonlar sonucunda %72.8'i S. sclerotiorum 'a, %27.2'si de S. minor' a. ait olmak üzere toplam 232 izolat elde edilmiştir. Çalışma alanındaki bitkilerin 2001 yılında %4.5, 2002 yılında ise %7.3'ü Sclerotinia gövde çürüklüğü hastalığı ile bulaşık olarak saptanmıştır. Patojenite testleri ile her iki fungus türüne ait izolatlann virulanshkları 2001 ve 2002 yıllarında 15 ayçiçeği ekotip veya çeşidinde belirlenmiş, bu sonuçlara göre S. sclerotiorum izolatlarının S. minor izolatlarına göre daha virülant olduğu ortaya konmuştur. Biyolojik mücadele konusunda yapılan çalışmalar ile de testlerde kullanılan fünguslardan Alternaria alternata, Penicillium jensenii, Trichoderma harzianum ve Ulocladium atrum, bakterilerden ise Bacillus lentimorbus ve Enterobacter pyrimıs'un S. sclerotiorum'ua oluşturduğu hastalık gelişimine tamamen engel olduğu, S. minor'a ise testlerde kullanılan fungus ve bakterilerin etkisiz olduğu belirlenmiştir. 2003, 107 sayfa Anahtar Kelimden Ayçiçeği, Sclerotinia sclerotiorum, Sclerotinia minor, patojenite, biyolojik mücadele
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph.D. Thesis INCIDENCE, IDENTIFICATION, PATHOGENICITY AND BIOLOGICAL CONTROL OF Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary and Sclerotinia minor Jagger ISOLATES CAUSED STEM ROT ON SUNFLOWERS GROWN IN PASİNLER PLAIN Elif TOZLU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Plant Protection Supervisor: Prof. Dr. Erkol DEMİRCİ The incidence, identification, pathogenicity and biological control of Sclerotinia sclerotiorum and Sclerotinia minor isolates caused stem rot was determined on sunflower grown in Pasinler Plain during 1999-2002 growing season. Two hundred thirty two isolates of S. sclerotiorum and S. minor were obtained from sunflowers grown in Pasinler Plain. Of these, 72.8% were belonged to S. sclerotiorum and 27.2% were belonged to S. minor. In sunflower fields, the percentage of Sclerotinia stem rot infection were 4.5% in 2001, and 7.3% in 2002. Virulance of isolates belong to both speciced were tested on 15 sunflower ecotype and cultivars in 2001 and 2002. According to these results, it was shown that S. sclerotiorum isolates were more virulent than S. minor isolates. Studies on biological control were demonstrated that Alternaria altemata, Penicillium jensenii, Trichoderma harzianum and Ulocladium atrum fungi species and Bacillus lentimorbus and Enterobacter pyrinus bacteria species were prevented S. sclerotiorum based disease, however; fungi and bacteria species used in tests were ineffective on S. minor. 2003, 107 pages