Erzurum ili, Pasinler Ovası'nda şeker pancarı tarımı yapan işletmelerin mekanizasyon düzeylerinin tesbit edilmesi
Determination of the mechanization level of the agricultural enterprises growing sugar beet in the Pasinler Plain in Erzurum
  1. Tez No: 183314
  2. Yazar: NESLİHAN YAZICI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. POYRAZ ÜLGER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Pasinler, şeker pancarı, mekanizasyon düzeyi, Pasinler, sugar beet, mechanization level
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Makineleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Araştırmanın amacı, Erzurum İli Pasinler Ovasında şeker pancarı tarımı yapanüreticilerin mekanizasyon durumunu belirlemeye yöneliktir. Bu amaçla ovada yer alanPasinler ve Köprüköy ilçelerinde şeker pancarı tarımı yapılan 45 köyden, seçilen 404işletmede anket çalışması yapıldı. Anket çalışması ile yöredeki üreticilerin, sahipoldukları arazi varlıkları, traktör varlıkları, tarım alet ve makina varlıları incelenerek,mekanizasyon kriterleri açısından irdelendi. Şeker pancarı üretiminde toprak işlemedenhasada kadar tüm tarımsal işlemlerdeki mekanizasyon uygulamaları incelendi.Yapılan araştırma sonucunda yöredeki işletmelerin mekanizasyon düzeyineilişkin değerler; ortalama arazi büyüklüğü 10,45 ha, traktör motor gücü 43,27 kW, birimalana düşen traktör gücü 3,87 kW/ha, 1000 ha' a düşen traktör sayısı 89,51traktör/1000ha, bir traktöre düşen alan 11,17 ha, traktör başına düşen ekipman sayısı5,10 adet/traktör olarak saptanmıştır. Yöredeki işletmelere ait bu sonuçlar Türkiyeortalaması ile kıyaslandığı zaman, işletmelerin mekanizasyon düzeylerinin Türkiyeortalamasından daha iyi olduğu tespit edilmiştir. Ancak, özellikle alet-makina varlığınabakıldığında, traktör başına düşen alet-makina sayısı Türkiye ortalamasından % 23 fazlaolmasına karşın, tüm tarımsal işlemlere düzgün bir şekilde dağılmamıştır. Nitekim,toprak işleme aletlerinde bir yoğunlaşma söz konusu iken buna karşın pancar tarımınınen fazla iş gücü gerektiren bakım ve hasat işlemlerinde alet ve makinaya ihtiyaçduyulduğu görülmektedir. Bu durum özellikle bakım ve hasat işlemlerinin bir an öncemekanize edilmesi zorunluluğunu ortaya koymaktadır.2006, 65 sayfa
Özet (Çeviri)
The objective of this study was to determine the mechanization level of theagricultural enterprises growing sugar beet in the Pasinler Plain in Erzurum. 404agicultural enterprises were studied through guestionnaire choosing in 45 villagegrowing sugar beat, located is the counties of Pasinler and Köprüköy. With thisguestionnaire, land size, tarctor number, inventory of agricultural machines andimplement were considered and analyzed in terms of mechanization criteria. All theagricultural activites from seeding to harvesting reloted to sugar beet production wereinvestigated.As a result of the study, mean land size was 10,45 ha, mean tractor power was43,27 kw, tractor power per hectar was 3,87 kw/ha, tractor number per 1000 ha was89,51 tractor/1000 ha, anea per a tractor was 11,17 ha, equipment number per tractorwas 5,10, when these valves are compored with the mean valve of Turkey, themechanization levels were better than the mean valve of Turkey. Taking in toconsideration the number of machines and implement, the number of machine andimplements per tractor was 23 times as the Turkey?s mean valve, but they had not beendistrubute propertionally to the agricultural enterprises. Similarly; soil tillageimplements were abundant while the coring and harvesting processes in needs of morecapacity of implement and machine, needed some more implements and machinesTherefore, the caning and harvesting processes should be urgently mechanized.2006, 65 pages