Atatürk Üniversitesi Tarım İşletmesi koşullarında yetiştirilen esmer sığırlarda laktasyon eğrisi parametrelerinin ve persistensi değerlerinin farklı modellerle incelenmesi
Investigation of lactation curve parameters and persistency values with different models in brown swiss cattle reared under conditions of Atatürk University Farm
  1. Tez No: 131566
  2. Yazar: SADRETTİN YÜKSEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METE YANAR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Esmer, Sığır, Laktasyon eğrisi, Persistensi, Süt, Brown Swiss, cattle, lactation curve, persistency, milk
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Doktora Tezi ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ TARIM İŞLETMESİ KOŞULLARINDA YETİŞTİRİLEN ESMER SIĞIRLARDA LAKTAS YON EĞRİSİ PARAMETRELERİNİN VE PERSİSTENSİ DEĞERLERİNİN FARKLI MODELLERLE İNCELENMESİ Sadrettin YÜKSEL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Zootekni Anabilim Dalı Danışman: Prof.Dr. Mete YANAR Bu araştırmada, Atatürk Üniversitesi Tarım İşletmesi Sığırcılık Şubesinde 1988-2000 yılları arasında yetiştirilen Esmer sığırlara ait laktasyon kayıtlan kullanılarak 3 farklı laktasyon eğrisi modeli ile değişik 10 persistensi yöntemi incelenmiştir. Bu amaçla, gamma fonksiyonu, ters polinomiyal fonksiyon ve indirgenmiş laktasyon persistensi modelleri kullanılmıştır. Persistensi düzeyinin belirlenmesinde ise TOMAX2, TOMAX3. SD2, SD3, CV, PII/PI, PÜ/(PI-tı), B.S/B.Ö, P2:l, P3:l yöntemlerinden yararlanmıştır. Gamma fonksiyonunda tahminlenen ortalama LnA, b, c, YT,*, T,^ ve S parametreleri sırasıyla 1.510±0.146, 0.310±0.037, 0.037±0.013, 11.H0.4, 59.0±3.4 ve 7.15±0.15 şeklinde bulunmuştur. Ters (invers) polinomiyal fonksiyon parametreleri olan Ao, Aı ve A2 ortalama değerleri sırasıyla 0.714±0.097, 0.295±0.026, 0.003±0.000 olarak hesaplanmıştır. İndirgenmiş laktasyon modelinden elde edilen ortalama Yp, ti, P, b3 değerleri de sırasıyla 10.0±0.7, 21.1±3.0, 89.7±7.0, -0.098±0.096 olarak saptanmıştır. Laktasyon sırası gamma fonksiyonuna ait parametrelerden c, R2, Y,*» parametreleri, ters polinomiyal fonksiyonun Aı ve R2 değerleri ile indirgenmiş laktasyon modelinin YP değerlerinde önemli bir varyasyona neden olmuştur. Buzağılama mevsimi b, c, Ymax, Tmax. S, Aı, A2 ve P değerleri ile her üç modelin R2 değerlerini önemli derecede etkilemiştir. Gamma fonksiyonuna ait TT», indirgenmiş laktasyon modelinden hesaplanan P değerleri de servis periyodu gruplarından önemli ölçüde etkilenmiştir. Yüksek verimle laktasyona başlayan sığırların maksimum verime ulaşma hızlarının (b) ve maksimumdan sonra düşüş hızlarının (c) düşük olduğu tespit edilmiştir. Çeşitli persistensi yöntemleriyle hesaplanan persistensi değerleri genel olarak incelendiğinde 1. laktasyonlarda en yüksek olduğu, kış aylarında buzağılayan ineklerde bu değer diğer mevsimlere oranla daha iyi bulunmuştur. Servis periyodunun uzamasıyla beraber söz konusu değerin yükselme meyli gösterdiği de belirlenmiştir. 2003, 101 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Ph. D. Thesis INVESTIGATION OF LACTATION CURVE PARAMETERS AND PERSISTENCY VALUES WITH DIFFERENT MODELS IN BROWN SWISS CATTLE REARED UNDER CONDITIONS OF ATATÜRK UNIVERSITY FARM Sadrettin YÜKSEL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Animal Science Supervisor: Prof. Dr. Mete YANAR In this study, 3 different lactation curve models and 10 methods of persistency were studied by using lactation records belonging Brown Swiss cattle reared in Atatürk University Farm between 1988 and 2000. Gamma Function, Inverse Polinomial Function and Reduced Lactation Persistency model were used for this purpose. TOMAX2, TOMAX3, SD2, SD3, CV, PII/PI, PH/PI-ti, B.S/B.Ö, P2:l, P3:l methods were utilized for calculation of persistency level. Average InA, b, c, YmaX, Tmax and S parameters estimated from gamma function were found as 1.510±0.146, 0.310±0.037, 0.037±0.013, 11.1±0.4, 59.0±3.4 and 7.15±0.15 respectively. Average A), Ai and A2 values of the Inverse Polinomial Function were calculated as 0.714±0.097, 0.295±0.026 and 0.003±0.000 respectively. Average Yp, tu P, b3 values obtained from reduced lactation model were determined as 10.0±0.7, 21.1±3.0, S9.7±7.0, -0.098±0.096 respectively. Parity resulted in significant variations in the c and R2 parameters belonging to Gamma Function, in the Ai and R2 values of Inverse Polinomial Function and in the Yp value of the reduced lactation model. Calving season significant affected on b, c, Ymax, Tmax, S, Aı, A2 and P values as well as R2 of all three models. Tmax belonging Gamma Function, P value calculated from Reduced Lactation model were influenced significantly by service period groups. It was determined that b and c values of cattle with high milk yield were low. As persistency values calculated by different persistency methods were investigated, the persistency values were the highest at first lactation of cattle, and the persistency values of the cows calving in winter season were better than those of cows gave birth in other seasons. The persistency values had a increasing trend as long as service period prolonged. 2003, 101 pages