Türkiye'de gökkuşağı alabalığı konusunda 1998-2002 döneminde yapılan tezlerin değerlendirilmesi
The evaluation of the thesis about rainbow trout (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792) during the period of 1998-2002 in Turkey
- Tez No: 131589
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZER AYIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı, yüksek lisans ve doktora tezleri, yetiştiricilik-besleme, hastalık-toksikoloji, işleme-ekonomi, Rainbow trout, theses-dissertations, breeding-feeding, disease-toxicology, processing-economy
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi TÜRKİYE'DE GÖKKUŞAĞI ALABALIĞI {Oneorhynchus mykiss Walbaum, 1792) KONUSUNDA 1998-2002 DÖNEMİNDE YAPILAN TEZLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ Arzu GÜNDOĞAR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Özer AYIK Bu çalışmada, Türkiye'de 1998-2002 yılları arasında gökkuşağı alabalığı ile ilgili yapılan yüksek lisans ve doktora çalışmalarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Elde edilen 79 tezden 28 tanesi doktora, 5 1 tanesi ise yüksek lisans tezi olarak yapılmıştır. Konu bazında bakıldığında tezlerin; Su Ürünleri Yetiştiriciliğinde 17, Beslemede 20, Genetikde 7, Hastalık ve Toksikolojide 17, İşleme Teknolojisinde 5, Planlama ve Ekonomide 8, Biyoekolojide 1 ve diğer konularda 5 adet olduğu tespit edilmiştir. Bu sonuçlara göre gökkuşağı alabalığı ile ilgili 1998-2002 yıllan arasında akademik düzeyde yapılan çalışmaların büyük bir bölümünü yetiştiricilik, besleme ve hastalık teşkil etmektedir. İşleme Teknolojisi, Planlama ve Ekonomi ve Biyoekoloji alanlarında yapılan çalışmaların ise yetersiz olduğu görülmüştür. Bunların yanı sıra alabalık üretim tesislerinin planlanması, tahliye sistemleri gibi konulara da çalışmaların yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır. 2003, 97 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master thesis THE EVALUATION OF THE THESES ABOUT RAINBOW TROUT (Oncorhynchus mykiss Walbaum, 1792), DURING THE PERIOD OF 1998-2002 IN TURKEY Arzu GÜNDO?AR Atatürk University Graduate School of Naturel and Applied Sciens Department of Fisheries Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Özer AYIK This research was conducted to review thesis and dissertations about rainbow trout which had been done in Turkey, during the period of 1998-2002 28 out of 79 were Ph. D. dissertations and 5 1 were master thesis. The thesis and dissertations were mainly on feeding, breeding and disease and toxicology with the number of 20, 17 and 16 respectively. Others were on planning and economics, processing technology, biotechnology and other subjects. According to these results, most of the theses about Rainbrow Throut during the period of 1 998-2002 were about feeding, breeding and disease and toxicology. The studies on processing technology, biotechnology and economics were very few and not sufficient. In addition to these, subjects such as pool constaiction planning and drainage systems need to be studied. 2003, 97 pages