Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletme ve Döner Sermaye Müdürlüğü Uygulama Çiftliği'nin kültürteknik yönünden sorunlarının belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on investigating culturetechnical problems of Agricultural Managing and Revolving Fund Application Farm of Atatürk University Agriculture Faculty
- Tez No: 131590
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA OKUROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama, sulama sistemi, sistem kapasitesi, tarımsal yapılar, depolama yapılan, irrigation, irrigation system, system capacity, farm buildings, storage buildings. 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ ZİRAAT İŞLETME ve DÖNERSERMAYE MÜDÜRLÜĞÜ UYGULAMA ÇİFTLİĞİNİN KÜLTÜRTEKNİK YÖNÜNDEN SORUNLARININ BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Recep YANIK Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Mustafa OKUROĞLU Bu çalışma, Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ziraat İşletme ve Dönersermaye Müdürlüğü Uygulama Çiftliği' nin Kültürteknik yönünden sorunlarının belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, tarımsal yapılar ve sulama sistemi incelenmiştir. Tarımsal yapıların, depolama yapılarının ve sulama sisteminin yapısal durumları belirlenmiştir. Tüm yapıların görevlerini yapamaz durumda olduğu ve yapıların onarılmasına veya yemden yapılmasına gerek olduğu gözlenmiştir. Çalışmada, sulama suyu gereksiniminin hesaplanmasında en kurak ay olan ağustos ayı bitki su tüketimi değerleri ve efektif yağış değerleri kullanılmıştır. Kanal kapasitesi Manning eşitliği kullanılarak belirlenmiş ve sulama suyu gereksinimi ile karşılaştırılmıştır. Yapılan değerlendirmelere göre kanalların tam kapasiteyle çalışması ve sorunların giderilmesiyle bütün arazinin sulanması olanaklıdır. Bütün kanallarda kum, kil birikimi ve otlanma gözlenmiştir. Bu koşullar sistemin kapasitesini düşürmüştür. Su kaynaklarının yetersiz oluşu sulamayı kısıtlamaktadır. Sonuç olarak daha fazla arazinin sulanabilmesi ve daha fazla hayvansal ürün elde edilebilmesi için tarımsal yapıların ve kanalların onarılması veya yeniden yapılmasının gerektiği söylenebilir. 2003, 82 sayfa.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A RESEARCH ON INVESTIGATING CULTURTECHNICAL PROBLEMS OF AGRICULTURAL MANAGING and REVOLVING FUND APPLICATION FARM OF ATATÜRK UNIVERSITY AGRICULTURE FACULTY Recep YANIK Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Buildings and Irrigation Supervisor: Prof. Dr. Mustafa Okuroğlu The study has been aimed to investigated the culturtechnical problems of agricultural managing and revolving fund application farm of Atatürk University agriculture faculty. In this study, farm buildings and irrigation system were examined. Structural conditions of farm buildings, storage buildings and irrigation system were investigated. It is observed that all buildings were in bad conditions. On calculating irrigation water requirement, plant water consumption values and effective fall values were used for august which is most arid mounth. Canal capacity was investigated by using Manning formula and compared with irrigation water requirement. It is possible that to irrigate all area, in a condition of using canals with full capacity. It was observed that sand, clay and planting have been accumulated in all canal. These condutions caused the decreasing of system capacity. Since water sourses are insufficient, irrigation is restricted. As a result it is said that, to irrigate more much area and obtain more animal production, the irrigation system and farm buildings need to be rebuild or restorated. 2003, 82 pages