Polivinilalkolün (PVA) toprak sıkışma parametreleri üzerine etkileri
Effects of polyvinyl-alcohol (PVA) on soil compaction parameters
- Tez No: 131591
- Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN ÖZTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Toprak sıkışması, hacim ağırlığı, penetrasyon direnci, hidrolik iletkenlik, polivinilalkol (PVA), Soil compaction, bulk density, penetration resistance, hydraulic conductivity, polyvinylalcohol (PVA) n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi, POLÎVÎNÎLALKOLÜN (PVA) TOPRAK SIKIŞMA PARAMETRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Ekrem Lütfî AKSAKAL Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Toprak Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Taşlan ÖZTAŞ Bu araştırmada, bir yapay organik toprak ıslah maddesi olan Polivinilalkol (PVA) uygulanmış ve uygulanmamış farklı tekstüre sahip toprakların ağırlık esasından değişik nem içeriklerinde (%3, %6, %9, %12, %15, %18, %21 ve %24) standart proctor çekiciyle farklı darbe sayılarında (5, 10, 15, 20, 25 darbe ile) sıkıştırılmaları sonucu hacim ağırlığı, toplam porozite, penetrasyon direnci, hidrolik iletkenlik değerleri ve bu özelliklerin sıkışma ile kontrole göre değişim düzeyleri araştırılmıştır. Her bir nem seviyesinde darbe sayısı arttıkça hacim ağırlığı artmış ve porozite azalmıştır. Hacim ağırlığı ve toplam porozitenin kontrollerine göre artış ve azalış oranları kumlu tınlı toprakta genelde tınlı topraktan daha fazla olmuştur. PVA uygulaması her iki toprakta da sıkışma sonucu hacim ağırlığındaki artış ve porozitedeki azalış oranlarım genelde düşürmüştür. Her iki toprağın PVA uygulanmamış Ve PVA uygulanmış durumlarında her bir nem içeriğinde darbe sayısı arttıkça penetrasyon direnci artmıştır. Araştırma konusu olan her bir sıkıştırma seviyesinde toprak nem içeriği arttıkça penetrasyon direnci belli bir neme kadar artmış ve bu seviyeden sonra nem içeriği arttıkça penetrasyon direnci azalmıştır. Nem seviyelerinde darbe sayısı arttıkça toprakların hidrolik iletkenlikleri azalmıştır. PVA uygulaması her iki toprakta hidrolik iletkenliği önemli düzeylerde artırmıştır. 2003, 101 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EFFECTS OF POLYVINYL-ALCOHOL (PVA) ON SOIL COMPACTION PARAMETERS Ekrem Lütfî AKSAKAL Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Soil Science Supervisor: Prof. Dr. Taşlan ÖZTAŞ The objective of this study was to evaluate changes in physical properties of soils treated with or without PVA upon compaction at different moisture contents (3, 6, 9, 12, 15, 18, 21, and 24 %) and compaction levels (5, 10, 15, 20, and 25 hammer blows). Changes in bulk density, total porosity, penetration resistance, and hydraulic conductivity were obtained by comparing the values of measured properties in soils with or without PVA. Results indicated that bulk density increased but porosity decreased by increasing level of compaction at all moisture levels. Increasing or decreasing rates in bulk density and porosity as related to control values were generally higher for sandy loam soil than loamy soil. PVA application reduced the rates of changes in measured properties in both soils. Penetration resistance increased with increasing numbers of hammer blows in all moisture levels, and in both soils. Penetration resistance in each compaction level increased with increasing moisture content until one point, but decreased after that Hydraulic conductivity decreased with increasing compaction level. PVA application increased hydraulic conductivity significantly in both soils. 2003, 101 pages