Erzurum ili Tortum ilçesinin sosyo-ekonomik durumu ve tarımsal yayım faaliyetlerinin değerlendirilmesi üzerine bir araştırma
A Study on the socioeconomic situation and evaluation of agricultural extension activities of Erzurum country's Tortum district
- Tez No: 131594
- Danışmanlar: PROF. DR. ZİYA YURTTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sosyo-ekonomik yapı, Tarımsal Yayım, proje, kalkınma, değerlendirme, Agricultural Extension, socioeconomic structure, project, developing, evaluate. n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi ERZURUM İLİ TORTUM İLÇESİNİN SOS YO-EKONOMİK DURUMU ve TARIMSAL YAYIM FAALİYETLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Murat SATILMIŞ Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ Çalışmanın amacı; Erzurum ili Tortum ilçesinin sosyo-ekonomik durumunu ortaya koymak, mevcut durumu analiz etmek ve kaynakların optimum düzeyde kullanılmasını engelleyen sorunları belirlemek. Bu sorunların çözümüne ışık tutacak öneriler sunmak, ilçenin kalkınma olanaklarını Tarımsal Yayım yönünden araştırmak ve tarımla ilgili yörede daha önceden yapılmış olan çalışmaları değerlendirmektir. Çalışmanın kapsamı ilçenin sosyo-ekonomik yapısı ve kalkınmasında Tarımsal Yayım faaliyetlerinin etkisini analiz etmek amacıyla son 10 yılda yapılan Seracılığı Geliştirme, Arıcılığı Geliştirme, Koyunculuğu Geliştirme, Süt Sığırcılığını Geliştirme, Sebze Tohumu Dağıtımı, Yem Bitkileri Üretimini Geliştirme, ve Ceviz Fidanı Dağıtım projelerini Tarımsal Yayım açısından değerlendirmektir. Tortum İlçesinde gayeli örnekleme yöntemi ile seçilen köylerdeki tesadüfi örnekleme yöntemi ile seçilen çiftçilerle yapılan anketler çalışmanın birincil verilerini, Tortum Tarım İlçe Müdürlüğü kayıtlan ve diğer yazılı kaynaklar ikincil verilerini oluşturmuştur. Bölge ekonomisinde tarım çok önemli bir yer tutmaktadır, özellikle arazinin dağlık olması nedeniyle hayvancılık gelişmiştir. İklim koşullarının uygun olması nedeniyle meyvecilik ve sebzecilik de gelişmiştir. Bölgede yapılan çalışmalarının yayım açısından yetersiz kaldığı belirlenmiştir. 2003, 85 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis A STUDY ON THE SOCIOECONOMIC SITUATION AND EVALUATION OF AGRICULTURAL EXTENSION ACTIVITIES OF ERZURUM COUNTRY'S TORTUM DISTRINCT Murat SATILMIŞ Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Departmant of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Ziya YURTTAŞ The object of this study; To put down the socioeconomic situation of Erzurum Country's Tortum Distrinct, to analize the present situation and determine the problems that impeding the optimum usings of the sources. To offer some suggestions to solve these problems and to investigate the Distrinct's development possibilities as the way of Agricultural Extension and to evaluate the studies done before in the Distrinct about agriculture. The scope of the study; As to analize the effects of the Agricultural Extension activities in the socioeconomic structure and the development of the Distrinct the studies on the last decade about Developing of Greenhouses, Beekeeping, Sheep and Cow Feeding, Distributing Vegetable Feeds, Development of Feed Plants Production, Walnut Sapling Distribution Projects were evaluated in the angle of Agricultural Extension. Public Surveys in the District's chosen villages made with the aimy sample method with the farmers chosen by fortuitous sample method form the primary datums, Tortum District's Agricultural Directory's records and the other written sources form the secondary datums. In the region economy agriculture has a very important position. Becouse of the lands mountainy form animal breeding has been developed. Fruit and vegetable growing have been developed becouse of the suitable climate conditions. It has been determined that the studies done in the region has been insufficient as the way of extension. 2003, 85 pages