Türkiyede dondurulmuş gıda sektörü ve Erzurum'da dondurulmuş gıda tüketimini etkileyen sosyo-ekonomik faktörlerin belirlenmesi üzerine bir araştırma
Frozen food sector in Turkey and an analysis on socio-economic factors effecting frozen food consumption in Erzurum
- Tez No: 131593
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞEFKATİ GÜLTEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Gıda Mühendisliği, Economics, Food Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tarım, Dondurulmuş Gıda, Tüketim, Talep Analizi, Erzurum, Agriculture, Frozen Food, Concuption, Demand Analysis, Erzurum n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET Y.Lisans Tezi TÜRKİYE'DE DONDURULMUŞ GIDA SEKTÖRÜ VE ERZURUM'DA DONDURULMUŞ GIDA TÜKETİMİNİ ETKİLEYEN SOSYO-EKONOMİK FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Abdulkadir TOPALOGLU Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilimdalı Danışman: Prof. Dr. Şefkati GÜLTEN Türkiye'de henüz genç ve gelişmekte olan dondurulmuş gıda sektörü, 20- 25 yıllık bir geçmişe sahiptir. Teknolojinin ilerlemesi, gelir düzeyinin yükselmesi, kadınların çalışma hayatında daha fazla kendilerini göstermeleri ve kişilerin zamanı en tasarruflu biçimde kullanma düşüncesi, her an, her mevsim bulunabilen ve kolayca hazırlanabilen gıda maddeleri talebinde önemli artışlara yol açmıştır. Dondurulmuş gıda tüketimi ABD'de kişi başına yılda 51 kg iken Avrupa'da 23 kg Türkiye'de ise bu rakam 0,4 kg dır. Amacı, dondurulmuş gıda ürünleri tüketicisini tanımak, dondurulmuş gıda ürünlerinin tüketimine etki eden sosyo-ekonomik faktörleri belirlemek olan bu araştırmada ikincil verilerle birlikte Erzurum ili şehir merkezinde anakitle oranlarına dayalı kümelendirilmemiş tek aşamalı basit tesadüfi olasılık örneklemesi yöntemi ile seçilen 336 aileyle yapılan anketlerden elde edilen veriler analiz edilmiştir. Türkiye'de dondurulmuş gıda maddelerinin yurt içi talebi son yıllarda gelişmeye başlamıştır. Ancak bu gelişimine rağmen ülkemizde kişi basma dondurulmuş gıda tüketimi 400 gr/yıl ile gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindedir. Çalışmanın tüketim araştırması bölümünde, anket yapılan ailelerin aylık ortalama geliri 769.9 milyon TL. olarak belirlenmiştir. Bu değer en düşük gelir grubunda 348,7 milyon TL., en yüksek gelir grubunda ise 1361,2 milyon TL., bulunmuştur. Aylık ortalama gıda harcaması ise 261,5 milyon TL. olup, aylık dondurulmuş gıda harcamalarının gıda harcamalar içindeki oram ise 35.7'dir. Aileler dondurulmuş gıda ihtiyaçlarım hazır satın alarak ya da ev koşullarında kendileri dondurarak karşılamaktadırlar. Dondurulmuş gıda tüketen ailelerin oram gelir düzeyi arttıkça artmakta olup ortalama %57.4'tür. Ancak, anket uygulanan ailelerin ise sadece %42.4'ü dondurulmuş gıdayı satın almaktadır. Çoklu lojistik regresyon analizi sonucunda anlamlı bulunan ev sahipliği, araba sahipliği, ailenin gelir seviyesi, annenin eğitim düzeyi, annenin statüsü ve ailenin yaşam dönemi değişkenleri kullanılarak yapılan tahminde doğru gruplandırma oram %91. 1 olarak bulunmuştur. 2003, 104sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis FROZEN FOOD SECTOR IN TURKEY AND AN ANALYSIS ON SOCIO-EKONOMIC FACTORS EFFECTING FROZEN FOOD CONSUMPTION IN ERZURUM Abduflcadir TOPALOGLU Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Şefkati GÜLTEN The young and developing frozen Food sector in Turkey has a 25 years of history. The technological development, the increase in income level, womens taking place in business life more and the people's thought tok use time in the most economic style have led tok significant increased the demand of food that can be found every time of the year. The consumption of frozen Food is 51 kg per person in the U.S.A., it is 23 kg per person in Europe respectively, while 0,4 kg per person in Turkey. The aims of this study are to examine structural situation and progress of frozen food industry, to recognize consumers of frozen food industry and to determine socio-economic factors effecting on frozen food consumption. In this study, survey 336 families, were conducted using uncluttered probability sampling method. Domestic conception of frozen food items, has been increased in recent years. However, in spite of this progress, annual frozen food consumption per person is 400 gr/year and this amount is less than developed countries. Monthly income of families was 769,9 million TL. This income, for the low-income groups is 348,7 million TL while 1361,2 million TL for the high-income groups. Monthly average food expenditure is 261,5 million TL and rate of monthly frozen food expenditures in food exoenditures is 35.7%. Families in Erzurum either buy frozen food ready in lie market or prepare themself. The rate of families consuming frozen food is to rise if income is rising and this rate is 57.4% inavaraae. But, 42.4% of families buvs frozen food from the market. At the result of the multiple logistic regression analysis, home ownership, car ownership, income level of family, mother's education level, mother's occupation and family life cycle variables were found meaning fill and true clustered rate has been found as 91.1%. 2U03, 104 page