Iğdır Ovası koşullarında damla sulama yöntemi ile sulanan domateste azot-su ilişkilerinin saptanması
Determining nitrogen-water relationships of tomatoes under irrigated conditions in Iğdır Plain
  1. Tez No: 131595
  2. Yazar: SALİH EVREN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÜSTÜN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Domates, damla sulama, azotlu gübre, su tüketimi, fertigasyon i, Tomatoes, drip irrigation, N-fertilizer, water use, fertigation 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
ÖZET Y. Lisans Tezi İĞDIR OVASI KOŞULLARINDA DAMLA SULAMA YÖNTEMİ İLE SULANAN DOMATESTE AZOT - SU İLİŞKİLERİNİN SAPTANMASI Salih EVREN Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarımsal Yapılar ve Sulama Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Üstün ŞAHİN Bu araştırma, Iğdır ovası koşullarında damla sulama yönteminde fertigasyon sisteminden yararlanarak domatesin sulama programının belirlenmesi amacıyla Köy Hizmetleri Erzurum Araştırma Enstitüsü Iğdır Araştırma İstasyonu arazisinde 2002 yılında yürütülmüştür. Denemede tohum olarak Dual Large F, çeşidi kullanılmıştır. Tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre üç tekrarlamalı olarak yürütülen araştırmada, G0 (0 kg N/da), G,(15 kg N/da), G2(30 kg N/da), G3(45 kg N/da) dört ana gübre konusu, S, (A sınıfı buharlaşma kabından olan toplam buharlaşma miktarımn 0,75 'i), S2 (A sınıfı buharlaşma kabından olan toplam buharlaşma miktarının 1,00'i) ve S3 (A sınıfı buharlaşma kabından olan toplam buharlaşma miktarının 1,25 'i) olmak üzere üç alt su konusu ele alınmıştır. Gübre ve su konularının ekonomik analiz ve su kullanım etkinliği yönünden değerlendirilmesi sonucunda önerilen G,S2 konusunda 23 kez sulama ile 12300 kg/da domates verimi elde edilmiş, toplam sulama suyu ihtiyacı 546 mm, mevsimlik su tüketimi ise 648 mm olmuştur. Konular ürün kalitesi açısından değerlendirildiğinde ise pH değerleri üzerinde sulama ve gübre konularının önemli bir etkisi olmamış, C vitaminini sulama suyu düzeyleri etkilememiş, gübre konularında ise en yüksek C vitamini değeri G3 konusunda gerçekleşmiştir. Sulama suyu miktarı arttıkça kuru madde oram genellikle azalmıştır. 2003, 50 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINING NITROGEN-WATER RELATIONSHIPS OF TOMATOES UNDER IRRIGATED CONDITIONS IN IGDIR PLAIN Salih EVREN Atatürk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Structures and Irrigation Supervisor: Associate Professor Üstün ŞAHİN The objective of this study was to determine irrigation programs for tomatoes ferti irrigated with drip irrigation system in Rural Works Igdir Research Station in 2002. Dual Large F, type seeds were used in the experiment. The randomized blok design with four nitrogen levels (G" (0 kg N/da), G,(15 kg N/da), G2(30 kg N/da), G3(45 kg N/da)) and three water amounts (S,(0,75 x Class-A pan evaporation), S2(1,00 x Class- A pan evaporation), S3(l,25 x Class-A pan evaporation)) were applied with three replications. As a result of economical analysis of fertilizer and water use efficencies, G,S2 treatment was recommended. With the recommended treatment 12300 kg/da yield was obtained with 23 times irrigation, and 546 mm irrigation water and 648 mm ET. There was no significant effect of fertilizer and water on fruit pH, however, amount of irrigation water used had significant effect on C vitamine. The maximum C vitamine level was obtained with G3. In general, dry matter content increased with increasing level of irrigation water. 2003, 50 pages