Sets of primes determined by systems of polynomial congruences and densities of primes dividing the lucas numbers
Polinomların denklik sistemleri ile belirtilen asal sayıların kümeleri ve Lucas sayılarını bölen asal sayıların yoğunluğu
  1. Tez No: 13171
  2. Yazar: SELMA ALTINOK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MEHPARE BİLHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Cebirsel sayılar teorisi, SPC kümeleri, Probeniu* kümeleri, Chebotarev kümeleri ve asal sayıların yoğunluğu, Algebraic Number Theory, SPC-sets, Frobenius sets, Chebotarev sets and Density of Primes
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
POLİNOMLARIN DENKLİK SİSTEMLERİ İLE BELİRTİLEN ASAL SAYILARIN KÜMELERİ VE LUCAS SAYILARINI BÖLEN ASAL SAYILARIN YO?UNLU?U ALTINOK, Selma Master Tezi, Matematik Bölümü Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Mehpare Bilhan Şubat 1991, 81 pages ÖZET Bu tezde önce polinomların denklik sistemleri ile belirtilen asal sayı kümeleri (SPC kümeleri), sayı cisimlerinin sonlu, normal genişlemelerine karşılık gelen Chebotarev ve Frobenius kümeleri incelenmektedir. Daha sonra L0 = 2, L\ = 1 ve Ln = Ln-ı + Ln-2 bağıntısıyla belirlenen Lucas sayıları ele alınmaktadır. Hasse'nin bir yöntemi kullanılarak herhangi bir Lucas sayısını bölen asal sayıların kümesinin doğal yoğunluğunun 2/3 olduğu gösterilmektedir. Benzer sonuçlar diğer bazı özel ikinci dereceden doğrusal bağıntılarla belirlenen dizileri bölen asal sayı kümeleri içinde gösterilmektedir.
Özet (Çeviri)
SETS OF PRIMES DETERMINED BY SYSTEMS OF POLYNOMIAL CONGRUENCES AND DENSITIES OF PRIMES DIVIDING THE LUCAS. NUMBERS ALTINOK, Selma M.S. in Mathematics Supervisor: Prof.Dr.Mehpare Bilhan Feb. 1991, 81 pages ABSTRACT In this thesis we investigate first the characterization of the sets of primes determined by Systems of Polynomial Congruences (SPC-sets), Cheb- otarev sets and Frobenius sets associated with normal finite extensions of number fields. Then we consider the Lucas numbers Ln defined by L0 = 2, L\ = 1 and recurrence Ln - Ln-\ + Ln-i. Using a method of Hasse, we show that the set of primes dividing some Lucas number has natural density 2/3. Similar density results are proved for sets of primes dividing certain other special second order linear recurrences.