Morphometric variation within and among species of glossina (Diptera, glossinidae)
- Tez No: 13172
- Danışmanlar: PROF.DR. AYKUT KENCE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Zooloji, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Glossina âllid.ip coğrafik varyasyon, morfometri, Temel öğeler Analizi, Ayrışım Fonksiyonu Analizi, UPGMA» Genelleştirilmiş uzaklık. Anabil im Dalı Sayısal Kodu» 401. 01. 02 vı
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
ÖZET: GLOSSINA' DA TÜR ÎÇI VE TÜRLER ARASI MORFOMETRİK VARYASYON BEKLÎO?LU, Meryem Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi :Prof.Dr. Aykut Kence 87 sayfa, Şubat, 1991 Bu çalışmada Kenya'dan örneklenen Glossina cinsine ait altı tür için türler arası ve G. gallidAgeş. in tür içi varyasyonu morfometrik olarak çalışılmıştır. Seçilen kafa, toraks, kanatlar ve bacaklara ait onbeş morfometrik ölçümlerine göre. Temel öğeler ve Ayrışım Fonksiyonu analizleri yapılmıştır. Ayrıca veriler Ayrışım Fonksiyonu Analizi sonucu elde edilen gruplar arası genelleştirilmiş uzaklıklarına göre UPGMA kullanılarak dendogramlar elde edilmiştir. G_. B§İIİd|Ee5 poPulasyonu yukarıdaki analizlere ek olarak üç düzeyli hiyararşik varvasyon analizi yapılmıştır. Altı türün ortalamaları, türler arası önemli varyasyon farklılığı olduğunu göstermiştir. Göz aralığı en fazla varyasyona sahip karakterdir ve sekse bağlıdimorphism göstermektedir. Temel öğeler analizi sonucu dişiler için bir ve erkekler için iki bileşen saptanmıştır. Bunların ilki genel büyüklümü yansıtmakta ve varyasyonun çoğunu açıklamakta, ikini bileşende ise göz aralığı açıklığının şekle bağlı olduğu saptanmıştır. Ayrışım Fonksiyonu analizi sonucu altı tür birbirinden ayrılmıştır. Elde edilen dendogramlarda bu ayrışım erkeklerde dişilere göre daha belirgin olarak saptanmıştır. Si BâllİdİBes türünün coğrafik olarak bulunan farklı populasyonları onbeş morfometrik karakterin ortalamalarına göre belirgin oalrak faklılık göstermetedir. Temel öğeler Analizi sonocuna göre her iki eşey için altı öğe saptanmıştır. Ayrışım Fonksiyonu Analizi sonucu» Q._. P_âllİQİİEeS türünün coğrafik farklılığı saptanmıştır. Coğrafik farklılık erkeklerde dişilere göre daha belirgindir. Ayrıca üç Düzeyli Hiyerarşik varyasyon analizine göre de SjuP_a.llid.iP.es 'in coğrafik farklılığı saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MÜRPHOMETRIC VARIATION WITHIN AND AMONG SPECIES OF GLOSSINA ( DIPTERA: GLOSSINIDAE) BEKLIOGLU, Meryem Faculty of Arts and Sciences Department of Biology, Master of Sciences Supervisor, Prof. Dr. Aykut Kence 87 pages, February, 1991 In this study Glossina, collected from Kenya, were studied morphometr ical ly in order to asses variation among the six species and within G. pal 1 idipes. Measurements on fifteen morphometr ic characters from head, thorax, wings and legs were subjected to Principal Component and Discriminant Function Analyses. Populations were clustered with UPGMA by the use of Generalized distances found between gruap means in Discriminant Function Analysis. In addition to these analyses G. pal 1 idipes populations were also subjected to Three-Level Nested Anova. With respect to means of the fifteen morphometric characters, there are significant size variation among the species. Frons width exibits sexual dimorphism. Principal Component Analyses have shown that there is one 111component for females and two for males. Frons width has the largest loading on second component. Six species of Glossina are differentiated with respect to result of Discriminant Function Analysis. In resulting phenogram of six species, male populations are differentiated clearly whereas, in females no such trend is appearent. In G. pallidjpesf geographically different populations show significant size variation with respect to means of the fifteen morphometric characters. Principal Component Analyses have shown that there are six components for both female and male populations. G. pal 1 idipes, are differentiated according to result of Discriminant Function Analysis. In the phenogram which is obtained by the use of Generalized distances found, between group mean. Clusters represent geographic groupings in the case of males. However, in the case of females the association between clusters and geographic groups is not perfect. Three-Level Nested Anova has also prove the existences of significant geographic variation in G. pallidipes. K«?y Words: Glossina, morphometric variation, G. pallidipes Principal Component Analysis, Discriminant Function Analysis, UP6MA, Generalized distances. Sexual dimorphism, Geographic variation Science Codes 401.01.03 IV