Assessment of air pollution in Ankara with the use of microbiological methods
- Tez No: 13174
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Hava kirliliği Muta j enler, DNA onarım testi, Salmonella typhimurium, Bacillus thüringjensis, Escherichiae coli
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Ankaraıım Hava Kirliliğinin Mikrobiolo j ik Yöntemlerle Belirlenmesi AŞCIO?LU, Canan Yüksek Lisans Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Hasan BA?CI Şubat 1991, 5ü sayfa. Birçok çalışma, içinde yaşadığımız havada bulunan gaz ve parçacıkların muta j enik özelliği olabileceğini gösteriyor. Yapılan incelemelerin çoğu endüstri yoğun, şehir yada şehir yakınlarında olan spesifik kirlilik kaynaklarında gösterilmiştir. Bu çalışmanın amacı, hava örneklerinde bulunan maddelerin mutajenik özelliği olup olmadığını ve bu özelliğin çeşitli faktörlere bağlı değişkenliğinin mikrobioloj ik testlerle gösterilmesidir. Bu çalışmada, 9 bölgede, havadan alman toplam 82 hava örneği (24 tanesi aynı günde çeşitli bölgelerden alınan), 1988/1989 yıllarında toplanıp Ames testinde his- Salmonella typhimurium TA98 ve TalOO suşları kullanılarak ve DNA onarım testinde Escherichiae coli'nin CM611 (uvrA" LexA~ ), CM571 (recA~ ) suşları ile SDS ile işlem görmüş Bacillus thüriıngiensis var. Dendrolimus (p70) 'in ultraviole ışınlarına sensitive suşlarmdan 70f ile 70h vikullanılarak denenmiştir. Yukardakine ek olarak rüzgar hızı ve sıcaklık 4jibi meteorolojik parametrelerle hava kirliliği parametreleri (Kükürt dioksit, duman ve havada asılı parçacıklar) mutajenisiti ve DNA onarım deneylerinin sonuçları ile ilgilendirilmiştir. Korrelasyon ve T-testi analizleri uygulanarak yapılan istatistiksel değerlendirmelerden çıkan sonuçlar aşağıdadır. Muta j enik aktivitenin bölgeler arasında korrelasyon göstermesi, kirliliğin bölgesel olmadığını, yayılma özelliğinin varlığını belirtmiştir. Çalışmada, rüzgar hızı, sıcaklık ve muta j enik aktivite arasında ilişki gözlenmiştir. Muta j enik aktivite hava kirliliği parameterleri ile (toplam asılı parçacıklar, duman ve kükürtdioksit) ilişkili bulunmuştur. TA98 ve TA100 suşları hava örneklerine karşı farklı cevaplar vermiştir. DNA onarım testinde de bakteri suşları aynı hava örneklerine karşı farklı cevaplar vermiştir.Ankaradaki havanın muta j enik değerler açısından dünyadaki diğer kirli şehirlerle karşılaştırıldığında düşük ile orta seviye arasında bir durumda olduğu ortaya çıkmıştır. Kış aylarında mutajenik aktivite daha fazla olmuştur. Direkt-etkisi olan muta je nlerin kaynağının ısınmadan dolayı ortaya çıkan yanık organik maddelerle eksoz atıklarından dolayı olabileceği anlaşılmıştır. S'
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Assessment of Air Pollution in ANKARA With The Use of Microbiological Methods Ascxoglu, CANAN M.S. in BIOLOGY Supervisor: Prof. Dr. Hasan BA?CI February 1991,54 Pages Many studies indicate that aerosols in the ambient atmosphere have mutagenic properties. Most of the investigations were conducted in industrial or urban areas or near specific sources. The purpose of our study was to assess the presence and the variation in mutagenicity of airborne particulate matter by using microbiological short-term tests. For this purpose airborne extracts of 82 samples 24 of which were simultaneously taken at 9 sites in Ankara over 1988/1989 period were assayed in the Ames reversion test with his. Salmonella typhimurium strains TA98, TA100 and in a DNA repair test with Escherichiae coli strains CM611 (repair-deficient, uvrA, LexA~ ), CM571 (repair-deficient, recA ) and with SDS-derivatives xxxof Bacillus thurtngiensis var. Dendrolimus ultraviolet sensitive strains 7 Of and 7 Oh. In addition to measured air pollution parameters, wind velocity and temperature values obtained from local meteorological institute were also used in correlation analysis with mutagenicity and DNA repair test. Statistical evaluations of the data using correlation and Students1 T-test analysis led to the fallowing conclusions. Mutagenicity was positively correlated between locations, pointing to large-scale processes and not to local sources. In the present study a relation between wind velocity, temperature, air pollution components (TSP, Smoke, SO2) and mutagenicity was established. The response of the tester strains TA98 and TA100 to air extracts were different. The response of the DNA-repair strains CM611, CM571, 7 Oh, and 7 Of were again different within themselves. The mutagenic activity of air extracts in Ankara's air can be characterized as light to moderate if compared IVto the corresponding levels of other polluted cities of the world. Higher values of mutagenicity were found during winter months. The main source of direct-acting mutagens seem to be the residental heating and traffic exhaust. Key Words : Air pollution, Mutagens, Ames test, DNA repair test, Salmonella typhimurium, Bacillus thyningiensis, Escherichiae coli.