Cloning and expression of glucose oxidase gene from aspergillus niger NRRL-3
  1. Tez No: 13175
  2. Yazar: FADEL AKRAM SHARİF
  3. Danışmanlar: PROF.DR. GÜRDAL ALAEDDİNOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Aspergillus niger, glikoz oksidaz, moleküler klonlama, protoplast transformasyonu, kofransformasyon, Aspergillus niger, glucose oxidase, molecular cloning, protoplast transformation, cotransformation. Science
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
ÖZET ASPERGILLUS NIGER NRRL-3'ÜN GLİKOZ OXTOAZ GEN'İNIN KLONLANMASI VE EXPRESYONU SHARIF, Fadel akram Doktora Tezi, Biyoloji Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Gürdal Alaeddinoğlu Mart 1991, 114 sayfa Glikoz oksidaz'ı kodlayan gen, Aspergillus niger NRRL-3 den klonlanmıştır. A-substitusyon (EMBL-3) vektöründe bu organizmanın bir gen bankası geliştirilmiş ve bunun sonucunda oluşan 10.000 rekombinant faj, radyoaktif olarak işaretlenmiş glikoz oksidaz'a spesifik cDNA probu kullanılarak incelenmiş, bu yolla üç pozitif klon elde edilmiştir. Hibridizasyon ve restriksiyon analizi sonucunda, bu klonlardan ikisinin tüm glikoz oksidaz genini taşıdığı ve genin 8.0 kb'lık bir BamHI fragmentinin üzerinde bulunduğu gösterilmiştir. Bu fragment daha sonra, yeniden pUC19 plazmid vektöründe klonlanmıştır. Aynı organizmadan elde edilen glikoz oksidaz üretmeyen mutantları transforme etmek için rekombinant X-faj ve rekombinant plazmid DNA'larmm her ikisi de kullanılmıştır. Transformantlar tarafından gösterilen gen ekspresyonu tam ve fonksiyonel bir genin varlığını kanıtlamıştır. GSokak tipi susun (NRRL-3) kotransformasyonu ve bunu takiben mutasyona uğratılması yoluyla glikoz oksidaz üretiminde on misli artışa ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CLONING AND EXPRESSION OF GLUCOSE OXIDASE FROM ASPERGILLUS NIGER NRRL-3 SHARIF, Fadel Akram Ph.D. in Biology Supervisor: Prof. Dr. Gürdal Alaeddinoğlu March 1991, 114 pages Glucose oxidase encoding gene has been cloned from Aspergillus niger NRRL-3. A genomic bank of this organism was constructed in a A. -replacement vector (EMBL-3) and the resulting 10,000 recombinant phage were screened by radioactively labelled glucose oxidase specific cDNA probe, and three positive clones were obtained. Hybridization and restriction analyses suggested that two of these clones carried the whole glucose oxidase gene and that the gene is located on an 8.0 kb BamHI fragment. Subsequently the BamHI fragment was subcloned in the plasmid vector pUC19. Recombinant DNA of both A.-phage and plasmid was used to transform glucose oxidase deficient mutants derived from the same organism. Expression of the gene by the transformants proved the presence of complete and functional gene. -111-Ten fold increase in glucose oxidase production was achieved through cotransformation and subsequent mutagenesis of the wild type strain.