DNA repair and genetic transformation in thermus thermophilus HB8
Thermus thermophilus HBB'de DNA onarımı ve genetik transformasyon
- Tez No: 13173
- Danışmanlar: PROF.DR. HASAN BAĞCI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Thermuş thermoehHus HB8, Mor ötesi Işınlar, Canlılık, Fotoreakt ivasyon, Karanlık Sıvıda Tutma, Genetik Transformasyon. Anabilim Dalı Sayısal Kodus 401.02.02 vı, Thermuş thermophjjjuş HB8, Survival, Photoreact ivat ion, Dark Liquid Holding, Genetic Transformation. Science
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 70
Özet
THERMUŞ THERMOPHILUŞ HB8'DE DNA ONARIMI VE GENETİK TRANSFORMASYON Rüstemoğlu, Nuray Fen ve Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü, Y. Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof.Dr.Hasan Bağcı 70 Sayfa, Şubat 1991 ÖZET Termofilik bakterilerin mor ötesi ışınlara oldukça duyarlı oldukları bildirilmektedir. Bu çalışmada kısa dalga mor ötesi ışınların Thermuş thermophıluş HBŞ'in yaşaması üzerinde olan etkileri çalışıldı ve Escherichia coü'ninki ile karşılaştırıldı. î. ihermoghllvışî in mor ötesi ışınlar ile oluşturulan zararlarını f otoreaktivasyon ile geri kazanma yetenekleri çalışıldı ve En çok ile karşılaştırıldı. Karanlıkta tamir yeteneğini tayin edebilmek için tampon çözelti içeriğinde yapılan küçük değişiklik ile sıvıda tutupgeri kazanma yöntemi kullanıldı.Bulgular imiz, T.thermopbüuş HBŞ'in mor ötesi ışınlar ile indüklenen hasarlarını, fotoreaktivasyon yoluyla, karanlıktaki onarım yollarına oranla daha etkin bir biçimde onarabildiğini göstermektedir. Her iki durumdada tamamlanmış geri kazanma gözlenmemiştir. Bu çalışmanın son kısmında T\ thjşrmoDhiluş HBŞ'de kendiliğinden indüklenen si treptomycin ve ampicilin'e dirençli kendi mutant suşları kullanılarak doğal transformasyon gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
DNA REPAIR AND GENETIC TRANSFORMATION IN THERMUS THERMOPHILIC HB8 Rüstemoğlu, Nuray Faculty of Arts and Sciences Department of Biology, M.S. Thesis Supervisor? Prof.Dr. Hasan Bağcı 70 Pages, February, 1991 ABSTRACT Thermophilic becteria are reported to be highly sensitive to ultraviolet light. In this study, the effects of short wave ultraviolet light on the viability of Thermuş thermophiluş HB8 was investigated and compared with that of Eşcher i. ch^a co_H. The capabilities of T\ thermopMluş HB8 to recover from the ultraviolet- induced damages by photoreact ivat ion was studied and compared with that of E^ col.!.. To determine its dark repair abilities Liquid Holding Recovery method with minor modification in the buffer i i icomposotion was used. Our findings suggest that. T^.thermophJ.j_uş HB8 is capable of repairing its UV-induced damages more efficiently through photoreact ivat ion than dark repair pathways. In both cases complete recovery was not observed. In the last part of this study we demostrated the natural transformation in T^ thermophiluş HB8 using its own spontaneous ly- induced streptomycin and ampici 1 1 in-resistant markers.