Alt batın cerrahilerinde postoperatif analjezik yöntemlerin gastrointestinal sistem fonksiyonlarına ve mobilizasyona etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of postoperative analgesia techniques for gastrointestinal system functions and mobilization in lower abdominal surgery
- Tez No: 131839
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİNAN GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Postoperatif analjezi, HKA, epidural analjezi, mobilizasyon, GIS fonksiyonları, postoperative analgesia, HKA, epidural analgesia, mobilization, GİS functions
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZET Bu çalışmada genel anestezi altında sezaryen veya histerektomi operasyonu geçirecek ASA I-II grubuna giren hastalarda postoperatif analjezi tekniklerinin gastrointestinal sistem (GIS) fonksiyonlarına ve mobilizasyona etkilerinin karşılaştırılması amaçlandı. Etik kurul ve hastaların onayı alındıktan sonra çalışmaya alınan 75 hasta rastgele 5 gruba ayrıldı (n =15). Postoperatif dönemde Grup l'e 6 saat ara ile lmg/kg meperidin intramuskuler (İ.M.) uygulandı. Grup 2'ye lmg/kg meperidin ve 75mg diklofenak sodyum kombinasyonu İ.M. yöntemle 12 saat ara ile uygulandı. Grup 3 'e hasta kontrollü analjezi (HKA) ile morfin hidroklorur 3mg yükleme dozunda, bolus doz lmg ve kilitli kalma süresi 20 dakika olacak şekilde intravenöz (İ.V.) uygulandı. Grup 4' e epidural kateterden 7ml %0.5'lik bupivakain ile birlikte 2mg morfin bolus dozda verildi. Bupivakainin %0.1'lik konsantrasyonunun ve morfinin 0.03mg/ml'lik konsantrasyonundan oluşan kombinasyon 6-8ml/saat dozunda sürekli infüzyon şeklinde uygulandı. Grup 5'e epidural kateterden 3mg morfin bolus verildi. Morfinin 0.05mg/ml'lik solüsyonundan 6-8ml/saat dozunda sürekli infüzyon şeklinde uygulandı. Tüm hastaların postoperatif dönemde kan basıncı, kalp atım hızı, solunum sayısı, sedasyon skoru, dakikadaki barsak sesi sayısı, ilk barsak hareketinin başlangıç zamanı, oral sıvı ve katı gıda alım zamanı, gaz gayta çıkış zamanı, mobilizasyon, bulantı, kusma, kaşıntı, ağrı düzeyinin şiddeti kaydedildi. Grup 1 hariç tüm gruplarda etkili bir postoperatif analjezi elde edildi. En iyi analjezi Grup 4 ile elde edildi. Postoperatif barsak sesleri en erken Grup 2 ve Grup 4'de, en geç Grup 3 'de normoaktif hale geldiler. Postoperatif gaz ve gayta çıkışı en erken Grup 4'de gerçekleşirken, en geç Grup 3 'de gerçekleşti. Sonuç olarak; Grup 4'ün postoperatif dönemdeki analjezik etkinlik ve gastro intestinal fonksiyonların düzelmesi açısından daha avantajlı olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
11 COMPARISON OF POSTOPERATIVE ANALGESIA TECHNIQUES ON GASTROINTESTINAL SYSTEM FUNCTIONS AND MOBILIZATION IN LOW ABDOMINAL SURGERY The aim of this study was comparison of postoperative analgesia techniques on GIS functions and mobilization in patients ASAI-II who was undergo cesarean section and hysterectomy procedures with general anaesthesia. After taking permission of patients and Ethical committee 75 patients randomly divided into five groups. First Group (n=15) was applied meperidine I.M.I mg/kg/6h postoperatively. Group II (n=15) was applied meperidine lmg/kg/12h combined with 75 mg diclofenac sodium. Group III (n=15) was applied morphine hydrochlorur 3 mg initial bolus dose and 1 mg maintenance dose with 20 minutes lock out time. In Group IV we attached epidural cathetery and we applied 0.5% bupivacaine 7ml and morphine 2mg then we started infusion of 0.1% bupivacaine and 0.03 mg/ml morphine with rate of 6-8 ml/h. In Group V, we attached epidural cathetery and applied 3mg morphine then we started 0.05 mg/ml morphine infusion. In postoperative period we recorded SAP, DAP, HR, breath rate, sedation scale, intestine movements rate, intestine movement time, first liquid or solid alimentation, defecation and gas delivery time, mobilization, nausea, vomit, itching, pain and need for addittional analgesia. There was no differences between groups. In Group I analgesia was inadequate. The best analgesia occured in Group IV. In Group II and IV postoperative intestine movements started earlier then Group III. As a result; we decided Group IV has more advantages for analgesia and gastrointestinal functions then other groups.