Gebe ratlara uygulanan sevofluranın yenidoğan hippokampus ve öğrenci kapasitesi üzerine etkisi
The effects of sevoflurane administration on pregnant rats neonatal hippocampus and learning capacity
- Tez No: 131840
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. LEYLA İYİLİKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: sevoflurane, hippocampus, apopitosis, rat, learning capacity
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
4. ÖZET GEBE RATLARA UYGULANAN SEVOFLURAN1N YENİDOĞAN HİPPOKAMPUSU VE ÖĞRENME KAPASİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİ Dr.Çağatay Türkkal, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD. İnciraltı-İzmir/ TÜRKİYE Giriş: İnhalasyon ajanlarının yenidoğanlarda gelişim ve öğrenme kapasitesine etkilerinin araştırıldığı çalışmalar sınırlı sayıdadır. Bu çalışmanın amacı sevofluranın gebe ratlarda uygulanmasının yenidoğanda histopatolojik ve öğrenme kapasitesi üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Gebe bırakılan 4 anne rat çalışmaya alındı. Randomize olarak 4 gruba ayrıldı. Kontrol-Apopitoz (K-A) grubu ve Sevofluran-Apopitoz (S-A) grubu histopatolojik olarak incelendi. Kontrol-Test (K-T) ve Sevofluran-Test (S-T) gruplarına sekiz kollu labirent sistemiyle öğrenme testi uygulandı. Kontrol-Apopitoz (K-A) Grubu (n:7): Oda havasında izlenen anne rattan doğan yavrular, Sevofluran-Apopitoz (S-A) Grubu (n:7): Gebeliğinin 19. gününde fanus içinde 6 L/dk %100 02 ile 6 saat %2.4 volüm sevofluran alan anne rattan doğan yavrular, Kontrol-Test (K-T) Grubu (n:7):Oda havasında izlenen anne rattan doğan ve 30 gün boyunca anneleriyle aynı ortamda izlenen yavrular,Sevofluran-Test (S-T) Grubu (n:7): Gebeliğinin 19. gününde fanus içinde 6 L/dk %100 02 ile 6 saat %2.4 volüm sevofluran alan anne rattan doğan ve 30 gün boyunca anneleriyle aynı ortamda izlenen yavru ratlar alındı. Doğumlarından sonraki ilk günde K-A ve S-A grubu sakrifiye edildiler. Hippokampus CA1 bölgesinden geçen kesitler alınıp, TÜNEL boyasıyla boyanarak apopitotik hücre sayısı sayılarak değerlendirildi. K-T grubu ve S-T grubundaki deneklere 30. günün sonunda 8 kollu labirent sistemi ile öğrenme testi uygulandı. Deneklere 7 gün öğrenme testi yapılarak 5 dakika içinde doğru kola giriş sayısı (yem olan), yanlış kola giriş sayısı (yem olmayan) ve tekrar doğru kola giriş sayısı ve tekrar yanlış kola giriş sayısı not edildi. Deneklerin son günkü değerleri istatistiksel olarak karşılaştırıldı. Bulgular : Histopatolojik incelemeler sonunda S-A grubu ve K-A grubu arasında apopitotik hücre sayısı açısından istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı. Öğrenme testi uygulanan K-T grubu ve S-T grubunun doğru kola, yanlış kola, doğru kola tekrar ve yanlış kola tekrar giriş sayıları karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç : Elde ettiğimiz sonuçlara göre, sevofluranın %2.4 volümde gebe ratta kullanılmasının yenidoğan hippokampus CA1 bölgesinde apopitoz oluşturmadığı ve öğrenme kapasitesi üzerine olumsuz etkisinin olmadığı kanısına varıldı. Anahtar Kelimeler : Sevofluran, hippokampus, apopitoz, rat, öğrenme kapasitesi
Özet (Çeviri)
5. SUMMARY THE EFFECTS OF SEVOFLURANE ADMINISTRATION ON PREGNANT RATS' NEONATAL HIPPOCAMPUS AND LEARNING CAPACITY Dr.Çağatay Türkkal, Dokuz Eylül University, Faculty Of Medicine, Department of Anesthesiology, İnciralti-İzmir/Turkey Introduction: Studies, searching the effects of inhalation agents on neonatal development and learning capacity, are in limited number. Aim of this study is to search the histopathologic and learning capacity effects of sevoflurane administration on pregnant rats' neonatal. Material and Method: Four pregnant rat is involved in the study. They are separated in four randomized group. C-A and S-A groups are determined histopathologically. Learning test with the use of radial arm maze (with eight armed) system is applied to the C-T and S-T groups. Control-Apopitosis (C-A) Group (n:7): siblings of mother rats which are placed in room condition, Sevoflurane-Apopitosis (S-A) Group (n:7): siblings of mother rats which are given %2.4 volume sevoflurane for six hours in 6 L/min 100 % 02 on the 19 th day of bell jar condition, Control-Test (C-T) Group (n:7): siblings of mother rats which are placed in room condition,with their mothers for 30 days, Sevoflurane-Test (S-T) Group (n:7): siblings of mother rats which are given %2.4 volume sevoflurane for six hours in 6 L/min 100 % 02 on the 19 th day of bell jar condition, and placed with their mothers for 30 days.At the first day of birth, the rats in C-A and S-A groups were sacrified. Sections taken from CA-1 region are dyed with TUNEL dye and apopitosis is determined. At the end of 30 th day, learning test with the use of radial arm maze (with eight armed) system is applied to the C-T and S-T groups. Learning tests were applied to the the subjects for seven days. Number of entrance to the right arm (arm with the feed), wrong arm (arm without feed) and reentrances to both arms were recorded during the 5 min period. Records taken on the last day were compared statistically. Results: Histopathologically there were no statistical difference in the number of apopitotic cells between C-A and S-A groups.Number of entrance and reentrances to the right and wrong arms in radial arm maze did not differ significantly between C-T and S-T groups, either. Conclusion: According to the results of the study, sevoflurane 2.4% volume produced no apoptosis on the neonatal hippocampal CA-1 region and no negative effect on learning capacity