Ratlarda adrenalin ile indüklenen aritmi üzerine midazolam ve propofolun etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effect of midazolam and propofol on epinephrine-induced arrhythmias in rats
  1. Tez No: 131841
  2. Yazar: FERRUH ZEYDAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAHİDE ELAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Aritmi, adrenalin, midazolam, propofol, halotan, rat, Arrhythmia, epinephrine, midazolam, propofol, halothane, rat
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Ratlarda Adrenalin ile İndüklenen Aritmi Üzerine Midazolam ve Propofolun Etkilerinin Karşılaştırılması Dr. Ferruh Zeydan, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon AD., İzmir. Amaç: Katekolaminlerin ventriküler aritmojenik özellikleri inhalasyon ajanlarının varlığında belirgin hale gelir. İntravenöz anestezik ajanlardan propofol ve midazolamın, adrenalinin ventriküler aritmojenik özellikleri üzerine etkilerinin karşılaştırıldığı deneysel bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu deneysel çalışmada, ratlarda midazolam ve propofol uygulamasının adrenalin ile indüklenen aritmi üzerine etkileri karşılaştırılmıştır. Yöntem: Araştırma, DEÜTF Deney Hayvanı Araştırmaları Etik Kurulu onayı sonrası 50 Wistar rat kullanılarak üç aşamada yapılmıştır. Birinci aşamada (n=20) midazolamın infüzyon ED50 dozunun saptanması için 20 rat kullanılmıştır. Ratlar 5 gruba ayrılmış (n=4, 2 erkek, 2 dişi) ve her gruba sırasıyla 6, 8, 10, 12, 14 mg/kg/sa'lik infüzyon dozları 15 dk süre ile uygulanmıştır. Daha sonra ağrılı uyarana verilen yanıta göre, midazolam infüzyonunun ED50 dozu belirlenmiştir. İkinci aşamada, halotan anestezisi altında 30 erkek ratm adrenaline duyarlılığı“screening test”uygulanarak araştırılmıştır. Sırasıyla 1, 2, 4, 8 ug/kg'lık adrenalin dozları sonrasında aritminin (> 3 ardışık ventriküler erken vuru) gözlendiği duyarlı ratlar belirlenmiştir. Üçüncü aşamada, duyarlılığı belirlenen 16 rata (spontan solunum-4 L/dk O2) randomize olarak midazolam (ED50, n=8) veya propofol (ED50, n=8) infüzyonları uygulanmıştır. Oksijen desteğinde (4 L/dk) spontan soluyan ratlara çalışma ilaçları bir saatlik süre boyunca infüze edilmiştir. Bu sürenin sonunda, sırasıyla her iki gruptaki deneklere 4, 8, 16, 32, 64 (ig/kg'hk adrenalin dozları uygulanmış ve aritmi (> 3 ardışık ventriküler erken vuru)'ye neden olan dozlar belirlenmiştir. 64 ug/kg'hk adrenalin dozu ile aritminin oluşmaması halinde bir üst dozun (128 p.g/kg) aritmojenik olduğu kabul edilmiştir. Deneklerde aritminin gözlenmesi sonrasında veya aritminin oluşmaması halinde en yüksek adrenalin dozu uygulamasından sonra arter kan gazlarına ait veriler ve K+ değerleri elde edilmiştir.Midazolam infüzyonunun ED50 dozunun belirlenmesinde lojistik regresyon analizinden; demografik özellikler, arter kan gazları ve K+ değerleri ile aritmiyi indükleyen adrenalin dozlarının istatistiksel analizinde ise Mann- Whitney U testinden yararlanılmıştır. Bulgular: Midazolamm infüzyon ED50 dozu 9 mg/kg/sa olarak belirlenmiştir. Halotan anestezisi altında uygulanan“screening test”sonrasında duyarlı olduğu saptanan ratlarda aritmiyi indükleyen adrenalin dozu 5.812±0.67 u-g/kg (ort.±SEM) olarak bulunmuştur. Midazolam ve propofol gruplarında aritmiye neden olan adrenalin dozları sırasıyla 68.00±19.24 ug/kg ve 102.00Ü7.08 ug/kg olarak belirlenmiştir. Midazolam ve propofol gruplarında gözlenen aritmiyi oluşturan adrenalin dozları,“screening test”sırasında uygulanan halotan anestezisinde aritmiye neden olan adrenalin dozlarına kıyasla istatistiksel olarak anlamlı düzeyde yüksek bulunmuştur (p=0.001, p=0.000, sırasıyla). Midazolam grubunda adrenalinin aritmi oluşturan dozu, propofol grubuna kıyasla daha düşük bulunmasına karşın, midazolam ve propofol grupları arasında aritmiyi oluşturan adrenalin dozları yönünden istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır (p=0.195). Demografik özellikler, arter kan gazlarına ait veriler ve K+ değerleri yönünden midazolam ve propofol grupları arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları, ratlarda midazolam ve propofolun adrenalin ile indüklenen aritmi üzerine benzer etkileri olduğunu düşündürmektedir. Buna ek olarak, hem midazolam hem de propofolun; halotana kıyasla, adrenalinin ventriküler aritmojenik özelliği üzerine etkilerinin daha az düzeyde olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Comparison of the Effects of Midazolam and Propofol on Epinephrine- Induced Arrhythmias in Rats Dr. Ferruh ZEYDAN, Dokuz Eylül University, Faculty of Medicine, Department of Anesthesiology and Reanimation, İzmir. It is known that the arrhythmogenic properties of catecholamines become evident by the use of inhalational agents. However, we are unaware of any experimental study that has compared the effects of midazolam and propofol, which are intravenous anesthetics that have recently been introduced into clinical practice, on ventricular arrhythmogenic properties of catecholamines. In this experimental study, the effects of midazolam and propofol on epinephrine-induced arrhythmias were compared in rats. After approval from the ethics committe of research of laboratory animals of our hospital, the study was conducted in three stages using 50 rats. In the first stage, ED50 dose of midazolam infusion was investigated using 20 rats. They were allocated into 5 groups (n=4 for each group, 2 female, 2 male) in which they received infusion doses of midazolam 6, 8, 10, 12 and 14 mg/kg/hr, respectively, for 15 minutes. After then, ED50 dose of midazolam infusion was determined according to the responses of rats to painful stimuli. In the second stage of the study, we investigated the sensitivity of 30 male rats to epinephrine using screening test under halothane anesthesia. Rats which were sensitive to epinephrine; such that, observation of arrhythmia (> 3 consecutive ventricular ectopic beats) after administration of epinephrine doses of 1, 2, 4 and 8 (J-g/kg, were determined. In the third stage of the study, male rats that were found sensitive to epinephrine during screening test then received infusions of midazolam (ED50, n=8) and propofol (ED50, n=8) in a randomized manner. The study drugs were infused for 1 hour while the rats were spontaneously breathing with oxygen supplementation (4L/min). After then, epinephrine was administered starting from a dose of 4 ug/kg to a dose of 64 ug/kg (4, 8, 16, 32, 64 ug/kg, respectively) until arrhythmia (> 3 consecutive ventricular ectopic beats) was observed. If no arrhythmia was observed after a dose of 64 ug/kg of epinephrine, a dose of 128 ug/kg of epinephrine was considered as an arrhythmogenic dose.Analysis of logistic regression was performed to find ED50 dose of midazolam infusion. Mann Whitney U test was used for the statistical analysis of demographics, arterial blood gas values and K+ levels and also epinephrine doses that caused arrhythmias. ED5o dose of midazolam infusion was determined as 9 mg/kg/hr. Epinephrine dose that caused arrhythmias during screening test was 5.812±0.67 fJ-g/kg (mean±SEM). Epinephrine doses that caused arrhythmias in midazolam and propofol groups were 68. 00± 19.24 ug/kg and 102.00±17.08 |ag/kg, respectively. The arrhythmogenic doses of epinephrine in midazolam and propofol groups were significantly higher than dose of epinephrine that caused arrhythmias during the screening test under halothane anesthesia (p=0.001, p=0.000, respectively). Although the dose of epinephrine in midazolam group was smaller than propofol group, no statistically significant difference was found between the groups in this respect (p=0.195). Demographics, arterial blood gas values, and K+ levels did not differ significantly between midazolam and propofol groups. In conclusion, the results of the study suggest that midazolam and propofol have similar effects on epinephrine-induced arrhythmias in rats. In addition to this, both midazolam and propofol have less effects than halothane on ventricular arrhythmogenic properties of epinephrine.