Sezaryenlerde genel ve epidural anestezinin anne ve yenidoğan stres hormonları, kan gazları ve yenidoğan apgar skoru üzerine olan etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of the general and epidural anesthesia on maternal and newborn stress hormones, blood gases, and newborn apgar scores in cesarean section
  1. Tez No: 131847
  2. Yazar: MERAL EZBERCİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BEYAZIT ZENCİRCİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Genel Anestezi, Epidural Anestezi, Stres Hormonları, Kan Gazları, Apgar Skoru, Sezaryen. vıı, General anaesthesia, Epidural anaesthesia, Stress hormones, Blood gases, Apgar scores, Cesarean section. IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 69
Özet
ÖZET Bu çalışmanın amacı sezaryen olgularında, genel ve epidural anestezinin anne ve yenidoğan stres hormonları, kan gazlan ve yenidoğan Apgar skoru üzerine etkilerini değerlendirmektir. Bu amaçla Kahramanmaraş Sütçüimam Üniversitesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı'nda elektif sezaryen operasyonu olması planlanan ASA II grubuna giren 50 olgu çalışmaya dahil edildi. Olgular rastgele genel anestezi ve epidural anestezi olmak üzere 25 'er kişilik 2 gruba ayrıldı. Her iki grupta anne ve yenidoğan stres hormonları (TSH, kortizol, insülin), kan gazları ve yenidoğan Apgar skorları değerlendirildi. Tüm olgulara premedikasyon odasına alındıktan sonra, operasyondan 30 dk önce Famotidin ve Granisetron iv uygulandı. Operasyon öncesi SKB, DKB, OKB, EKG, Sp02 standart olarak monitorize edildi. Genel anestezi grubunda; aritmal, propofol ve süksinilkolin ile anestezi indüksiyonunu takiben bebek çıkımına kadar %50 N2O + O2, bebek çıkınımdan sonra ise %0.5-l MAC isofloran + %50 N2O + O2 ve cisatrakuryum ile anestezi idamesi sağlandı. Operasyon sonunda tüm olgulara nondepolarizan kas gevşetici etkisini geri döndürmek amacı ile neostigmin ve atropin iv uygulandı. Epidural anestezi grubunda; L2-3 veya L3.4 intervertebral aralıktan %0.375'lik Bupivakain ile epidural anestezi uygulandı. Duyusal blok seviyesi T4.5 dermatom seviyesine ulaşınca operasyona izin verildi. Anne stres hormonları için genel anestezi grubunda indüksiyon öncesi ve bebek çıkınımdan hemen sonra, epidural anestezi grubunda ise kateter takılmadan hemen önce ve bebek çıkımından hemen sonra kan örnekleri alındı. Anne kan gazlarını değerlendirmek için de, her iki grupta bebek çıkımından hemen sonra arteryel kan alındı. Yenidoğan stres hormonları ve kan gazı için ise umblikal venden kan örnekleri alındı. Apgar skorları için yenidoğan, aynı kişi tarafından 1. ve 5. dk.' da değerlendirildi. VIGenel anestezi grubunda anne stres hormonlarından TSH'da anlamlı, insülin'de ileri derecede anlamlı düşme olmasına karşın kortizol değerlerinde anlamsız yükselme olduğu saptandı. Epidural anestezi grubunda ise benzer şekilde TSH ve insülin değerlerinde ileri derecede anlamlı düşme, kortizol değerlerinde de anlamsız yükselme olduğu saptandı. Yenidoğan stres hormonları karşılaştırıldığında iki grup arasında anlamlı bir fark olmadığı görüldü. Anne kan gazlarında her iki grup olgular arasında sadece PO2 ve SpCh değerlerinde anlamlı bir fark olduğu gözlendi. Ancak bu değerler asla hipoksemi sınırlarına inmedi. Yenidoğan kan gazlarında ise her iki grup arasında sadece Sp02 değerleri arasında anlamlı bir fark olduğu, diğer parametreler arasında bir fark olmadığı saptandı. Her iki grupta yenidoğan Apgar skorları ortalaması arasında anlamlı bir fark olmadığı saptandı. Bu bulgular ışığında; anne ve yenidoğan hemodinamisi, kan gazı değerleri ve yenidoğan Apgar skorları üzerine benzer etkiye sahip olan her iki anestezi yönteminin, sezaryen operasyonlarında uygulanabilecek alternatif yöntemler olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Comparison of the effects of the general and epidural anaesthesia on maternal and newborn stress hormones, blood gases, and newborn Apgar scores in cesarean section. The aim of this study was to evaluate the effects of general and epidural anaesthesia in maternal' s and newborn's stress hormones, blood gases, and newborn Apgar scores in elective cesarean section. 50 patients in ASA II class who would undergo elective cesarean section in University of Kahramanmaraş Sutcuimam, Department of Anaesthesiology and Reanimation included in the study and randomized into two equal groups (General anaesthesia: Group G and Epidural anaesthesia: Group E). In both groups, maternal and newborn stress hormones (TSH, Cortisol, and insulin), blood gases, and newborn Apgar scores were studued. All patients received famotidine and granisetron iv 30 min before operations in premedication room. Measurements of the SBP, DBP, MAP, ECG, and SpC>2 were made before and during operations. In the general anaesthesia group; aritmal, propofol, and succinylcholine was used for induction and muscle relaxation. Following the induction, positive pressure ventilation of the lungs was started immediately using a 50% N2O + O2 mixture. After delivery of the baby, anaesthesia and muscle relaxation was maintained by 50% N2O +02, 0,5-1% MAC isoflurane, and cisatracurium. At the end of the operations, muscle relaxants were completely reversed by neostigmine and also all patients were received atropine. In the epidural anaesthesia group; epidural anaesthesia was performed with 0,375% bupivacaine. The epidural needle inserted through L2_3 or L3.4 interspace. After achieving T4.5 neural blockade, the operation was started. In general anaesthesia group; blood samples for maternal stress hormones were taken b efore i nduction and after delivery of the baby. In epidural anaesthesia group; blood s amples for m aternal s tress h ormones w ere t aken c atheter p lacement a nd after delivery of the baby. VlllBlood samples for maternal blood gases were taken after the delivery of the baby. Blood samples for newborn stress hormones and blood gases were taken from umblical vein. The Apgar scores were recorded at 1 min and again at 5 min after the delivery by same person. In both groups; there were statistically significant decrease in maternal TSH and insulin and there were no statistically significant changes in maternal Cortisol. There were no differences in newborn stress hormones between two groups. In maternal blood gases analyses, only PO2 and SpÜ2 changes were statistically significant between two groups. In newborn blood gases analyses, only SpCh changes were statistically significant between two groups. There were no differences in newborn Apgar scores between two groups. With these results, we concluded that each of the general and epidural anaesthesia techniques have similar effects on maternal and newborn hemodynamics, blood gases, and Apgar scores and can be acceptable alternative for elective cesarean section.