İntratekal nonsteroid anti-inflamatuar (ketorolak, diklofenak) ilaçların nörotoksik ve antinosiseptif etkileri
Intrathecally, neurotoxic and antinociceptif effects of nonsteroidal antiinflamatory drugs (ketorolac, diclofenac)
- Tez No: 131846
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAZIM DOĞAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: İntratekal nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar, ketorolak, diklofenak, nörotoksisite, hot plate, tavşan, Intrathecal nonsteroidal anti-inflammatory drugs, ketorolac, diklofenac, neurotoxicity, hot plate, rabbit
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
C.ÖZET Bir ilaç insanlarda intratekal olarak kullanılmadan önce çeşitli deneklerde nörotoksisite açısından histolojik, fizyolojik ve davranışsal testlerin tam olarak uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle biz, randomize çift kör bir çalışma planlayarak nonsteroid anti-inflamatuar ilaçların (ketorolak ve diklofenak) spinal kordda ve kan- beyin bariyerinde (KBB) oluşturdukları değişiklikleri ışık ve floresan mikroskobu ile incelemeyi amaçladık. Elli Yeni Zelanda türü tavşan rastgele her biri 10'ar tavşan içeren beş gruba ayrıldı (ketorolak grubu (Grup K1, Grup K2), diklofenak grubu (Grup D1, Grup D2), kontrol grubu (Grup C). Bir KBB belirleyicisi olan %2'lik Evans Blue (EB) 5 ml/kg intravenöz olarak intratekal enjeksiyondan 5 saat önce bütün deneklere uygulandı. Şuuru açık hayvanlara 8-10 mg ketorolak tromethamin (Grup K1), 24-30 mg ketorolak tromethamin (Grup K2), 1 mg diklofenak sodyum (Grup D1), 3 mg diklofenak sodyum (Grup D2) ve %0.9 şalin solüsyonu (Grup C) modifiye Malinovsky'nin tekniği kullanılarak intrasisternal yolla İT olarak enjekte edildi. Vasküler kanülasyondan sonra, EB enjeksiyonundan sonra, spinal enjeksiyondan 3 dk sonra ve spinal enjeksiyondan 60 dk sonra olmak üzere 4 farklı zamanda solunum hızı, nabız, hemodinamik değişiklikler ve arterial kan gazı değişiklikleri kaydedildi. Hot plate testi ise enjeksiyondan önce, enjeksiyondan 5, 15, 30, 60 dk sonra yapıldı. Bir haftanın sonunda denekler intrakardiak paraformaldehid enjeksiyonu ile sakrifiye edilip, servikal, torakal, lumbal segmentlerden alınan kesitlerde histopatolojik ve KBB lezyon değişiklikleri araştırıldı. Verilen ajanlardan habersiz bir nöropatolojist tarafından transvers spinal kord kesitleri ışık ve floresan mikroskobu ile incelendi. Bütün spinal kord lam kesitleri servikal, torasik, lumbal olmak üzere üç zonda skorlandı. Şalin uygulanan deneklerin skorlarından daha yüksek skora sahip spinal kord homojen lezyonlarının anormal olduğu düşünüldü. Sonuç olarak, İT olarak uygulanan nonsteroid anti-inflamatuar ajanlardan ketorolak ve diklofenak'ın, histolojik, fizyolojik ve davranışsal olarak değerlendirilmelerinde, ketorolak ve diklofenak'ın nörotoksik olduğu kanatindeyiz. Bununla birlikte nonsteroid anti-inflamatuar ilaçların intratekal uygulamasında daha hayvan deneyleri yapılması gerektiğini düşünmekteyiz. HP testinin de antinosiseptif değerlendirmede etkisiz olduğu kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Ill D.SUMMARY Intrathecals neurotoxic and antinociceptif effects of nonsteroidal anti inflammatory drugs (ketorolac, diclofenac) A complete roster of histological, physiologic, and behavioral testing would be performed on spinal drugs in several animal species, followed by safety trials in humans before widespread use. For that reason, planning randomized two blind study, we aim to examine the differences which nonsteroidal anti-inflammatory drugs make in the spinal cord and blood-brain barrier with the help of light and fluorescence microscopy. Fifty New Zealand rabbits were randomly assigned to five groups. Five ml/kg of 2% Evans Blue (EB) which is a Blod-brain barrier (BBB) tracer was intravenously injected to all groups 5 h before intrathecal injection. Ketorolac group (n=20) was randomly divided into 2 subgroups and each of them included 10 rabbits. In the conscious animal, 8-10 mg/kg ketorolac (Group K1), 24-30 mg/kg ketorolac (Group K2), Diclofenac group (n=20) was randomly divided into 2 subgroups. Diclofenac 1 mg/kg (Group D1), diclofenac 3 mg/kg/kg (Group D2) and 0.9% saline solution (Group C) (n=10) was intrathecals injected intracisternally using a modification of the tecniques of Malinovsky et al. Respiratory rate, cardiac rate, hemodynamic changes and arterial blood gas samples was noted four different times; after vascular cannulation, after injection of EB, 3 minutes after spinal injection and 60 minutes after spinal injection. Hot plate was measured at intrathecal injection before; 5, 15, 30, 60 min after intrathecal injection. The rabbits were lived 1 week, after sacrification with intracardiac paraformaldehid injection we searched cervical, thoracal, and lumbal histopathological and blood-brain barrier lesions of rabbits. Light and fluorescence microscopy were performed on transverse spinal cord sections by a neuropathologist unaware of the administered agents. Spinal cord section slides were scored within tree zones: Cervical, thoracic, and lumbal segments. Spinal cord homogeneous lesions with higher scores than those of saline-treated animals were considered abnormal. In conclusion, we decided that intrathecal^ administered nonsteroidal anti inflammatory drugs (ketorolac, diclofenac) are neurotoxic with respect to their histologic, physiologic, or behavioral actions. However, the intrathecal administration of nonsteridal anti-inflammatory drugs need further experimental studies. Nonsteroidal anti-inflammatory drugs do not produce antinociceptive effects in the hot plate test.