Endotoksemili ratlarda propofol ve midazolamın hemodinamik ve immun sisteme olan etkilerinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 131848
  2. Yazar: MİNE GÜRSAÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ KÜRŞAD
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: SIRS, MODS, endotoksemi, nötrofil, propofol, midazolam, rat, SIRS, MODS endotoxemia, neutrophil, propofol, midazolam, rat
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
II C-OZET Günümüzde tıbbi teknolojide ve uygulamalardaki gelişmeler infeksiyon riskini arttırmaktadır. Tıbbi gelişmeler metabolik, kanserli ve immun yetmezliği olan hastaların yaşam sürelerini uzatmıştır. Yoğun bakımda tedavi altına alınan bu hastalarda Sistemik İnflamatuar Cevap Sendromu (SIRS) ve Multipl Organ Yetmezliği Sendromu (MODS) çok sık karşılaşılan iki önemli problemdir. Yoğun bakım tedavisine ihtiyaç gösteren hastalarda sedasyon ve analjezi uygulanmalıdır. BU amaçla en sık kullanılan iki ajan Propofol ve Midazolam 'dır. Bu çalışma da yoğun bakımda, MODS olan hastalarda sedasyon amacı ile yaygın kullanılan propofol ve midazolamın hemodinamik ve inflamatuar cevaba olan etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. 40 adet rat (spraque-dawley cinsi) rastgele dört gruba ayrıldı. 1- Grup E (Endotoksemi grubu) 2- Grup K (Kontrol grubu) 3- Grup PE ( Propofol-Endotoksemi grubu) 4- Grup ME ( Midazolam-Endotoksemi grubu). Tüm deneklere intraperitoneal 30 mg/kg tiyopental sodyum verildi. Denekler trakestomi yoluyla ventile edildiler. Devamlı kan basıncının ölçülmesi ve kan örneklerinin alınabilmesi için femoral arter kamile edildi. Bazal nabız sayısı, sistolik arteryel kan basıncı, kan gazı değerleri kaydedildi. Grup E'deki deneklere E.Coli'den elde edilmiş lipopolisakkarit derivesi intravenöz olarak 15 mg/kg uygulandı. Grup K'daki deneklere %0.9 NaCL 1 ml/kg intravenöz uygulandıktan sonra 1 ml/kg/saat infüzyona devam edildi. Grup PE'deki deneklere E.Coli endotoksininden 15 mg/kg intravenöz uygulandıktan sonra 10 mg/kg Propofol intravenöz olarak uygulandı verildi. Daha sonra 10 mg/kg/saat propofol infüzyonuna devam edildi. Grup ME'deki deneklere de E.Coli endotoksininden 15 mg/kg intravenöz uygulandıktan sonra 0.1 mg/kg Midazolam enjekte edildi. 0.1 mg/kg/saat midazolam infüzyonuna devam edildi. Deneyin süresi boyunca saat başıIll sistolik arteryel kan basıncı, nabız sayısı, kan gazı değerleri kaydedildi. Denekler 5. saat sonunda intravenöz potasyum klorid verilerek sakrifıye edildi. Akciğerleri çıkarıldı. %10 formalin içinde 3-5 gün fıkse edildi ve parafın bloklarına gömüldü. Akciğer kesitleri, nötrofil yoğunluğuna göre 0-3 arasında histopatolojik olarak skorlandı. Deneklerin nabız sayıları açısından Grup K ile diğer gruplar arasında 4. ve 5. saatlerde istatistiki olarak çok anlamlı fark vardı. Aynı saatlerde Grup PE ile Grup E ve Grup ME arasında da istatistiki olarak anlamlı fark mevcuttu. Deneklerin pH değerleri açısından Grup K ile diğer gruplar arasında 3., 4., ve 5. saatlerde istatistiki olarak çok anlamlı fark vardı. Deneklerin pH değerleri açısından 5. saatte Grup PE ile Grup E ve Grup ME arasında da istatistiki olarak anlamlı fark mevcuttu. Deneklerin sistolik arteryel basınç değerleri açısından 3., 4., ve 5. saatlerde Grup K ile diğer gruplar arasında istatistiki olarak çok anlamlı fark vardı. Deneklerin sistolik arteryel basınç değerleri açısından 4. ve 5. saatlerde Grup PE ile Grup E ve Grup ME arasında da istatistiki olarak çok anlamlı fark mevcuttu. Gruplar arasında tüm saatlerde pC02, p02 değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Deneklerin histopatolojik incelemesinde Grup K ile Grup E ve Grup ME arasında istatistiki olarak çok anlamlı fark vardı, fakat Grup K ile Grup PE arasında istatistiki olarak anlamlı fark bulunamadı. Aynı şekilde Grup PE ile Grup E ve Grup ME arasında da anlamlı fark vardı. Sonuç olarak; bulgularımız neticesinde Yoğun bakım hastalarında yüksek bir insidansla SIRS ve MODS gelişen hastalarda tedaninin bir parçası olan yoğun bakım sedasyonunda seçilecek ilacın propofol olması gerektiği kanısına vardık.
Özet (Çeviri)
IV D-SUMMARY Recently, development of medical technology and practices increase the risk of infection. Medical developments have prolonged the duration of the life of the patients with metabolic diseases, cancer and immune deficiency. Systemic Inflammatory Response Syndrome (SIRS) and Multiple Organ Deficiency Syndrome (MODS) are two problems, which are most appeared in these patients in Intensive Care Unit (ICU). Sedation and analgesia should be applied to the patients who need intensive care. Propofol and midazolam are two of the most used agents. In this study, we aimed to compare the hemodynamic effects and inflammatory response of propofol and midazolam, which are commonly used for sedation for the patients with MODS in ICU. Forty Sprague Dawley rats were randomly assigned to four groups; 1- Group E (Endotoxemia Group) 2- Group K (Control Group) 3- Group PE (Propofol- Endotoxemia Group) 4- Group ME (Midazolam- Endotoxemia Group). 30 mg/kg intraperitoneal pentobarbital administered to all rats. Rats were ventilated via tracheotomy. A catheter was inserted into the right femoral artery for continuous blood pressure and to take blood samples. Basic heart rate (HR), systolic arterial pressure (SAP) arterial blood gases were recorded. 1 5 mg/kg lipopolysaccharide derived from E- Coli was administered intravenous (i.v) in Group E. After 1 ml/kg %0.9 NaCL had administered i.v. %0.9 NaCL was infused at 1 ml/kg/hr in Group K. After 15 mg/kg E.Coli endotoxin had administered i.v, 10 mg/kg Propofol administered i.v. in Group PE. Then propofol infused at 10 mg/kg/hr in Group PE. After 15 mg/kg E.Coli endotoxin had administered i.v. 0.1 mg/kg Midazolam administered i.v in Group ME, then Midazolam infused at 0.1 mg/kg/hr in Group ME. During the study SAP, HR and arterial blood gases recorded every hour. At the end of the fifth hour rats were sacrificedby i.v administration of potassium chloride. The lungs were then removed, fixed in 10% buffered formaline for 3-5 days, and embedded in paraffin. The lungs were graded on a scale 0 to 3 according to aggregation of neutrophils. There was a significant difference in HR between Group K and the other groups at the fourth and fifth hours. At the same times there was a significant difference between Group PE and Group E and Group ME. There was a significant difference in pH between Group K and the other groups at third, fourth and fifth hours. There was a significant difference in pH between Group PE and the Group E and Group ME at fifth hour. There was a significant difference in SAP between Group K and the other groups at third, fourth and fifth hours. There was a significant difference in SAP between Group P E and Group E and Group ME at fourth and fifth hours. There was no significant difference in pC02, p02 between all groups at all hours. There was a significant difference in histopathologic scores between Group K and Group E and Group ME, but there was no significant difference between Group K and Group PE. There was a significant difference between Group PE and Group E and Group ME. In conclusion, our opinion is that propofol should be the sedative agent as a part of ICU treatment for the patients who have a high incidence of SIRS and MODS.