İV anestezik ilaçların (propofol, midazolam ve ketamin) antioksidan aktivitelerin eksperimental olarak karşılaştırılması
  1. Tez No: 131849
  2. Yazar: FİKRET ŞILBIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET KIZILKAYA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Propofol, midazolam, ketamin, E vit, serbest oksijen radikalleri, antioksidan sistem, Propofol, midazolam, ketamin, vit.E, free oxygen radicals antioxidant systems
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 60
Özet
II C. ÖZET Yaşlanma dahil birçok hastalığın etyolojisinde önemli rol alan serbest oksijen radikalleri ve serbest oksijen radikallerinin yaptığı hasarı önleyen antioksidan sistemlerin günümüzde önemi artmıştır. Günlük hayatın stresi ameliyatın oluşturduğu stres ile birleşerek normalde denge halinde olan serbest radikal-antioksidan ilişkisini serbest radikaller lehine bozmaktadır. Operasyon sırasında kullanılan antioksidan anestezik ilaçlar bozulan bu dengenin düzelmesine yardımcı olabilir. Biz de bu nedenle anestezi pratiğinde sıkça kullanılan anestezik ilaçların antioksidan aktivitelerini incelemeyi amaçladık. Elli Sprague-Dawley türü rat rastgele içeren beş gruba ayrıldı (11= 10); Kontrol grubu (Grupl), Propofol grubu ( Grup 2), Midazolam grubu (Grup 3), Ketamin grubu (Grup 4), E vitamini grubu (Grup 5). Ratlar cam fanusa konulup isofluran ile anestetize edildi. İnsizyonla femoral arter ve ven eksplore edilip femoral ven kanülize edilip 1 mi kan alındı. 5 dakika sonra ilaç infüzyonu başlatıldı, l.saat ve 2. saatte l'er mi daha kan alınıp 2. saat sonunda işleme son verildi. Kanlarda antioksidan aktivite tayini için Katalaz, Glutatyon reduktaz (GSH-R), Glutatyon peroksidaz (GSH-Px), Glukoz öfosfat dehidrogenaz (G6PD) ve Malondialdehit (MDA) enzim düzeyleri ölçüldü. Kontrol grubu ve ketamin antioksidan aktivite göstermedi. Propofol, midazolam ve E vitamini antioksidan aktivite göstermiştir. Sonuç olarak, yoğun oksidan stresse maruz kalmış olan yoğun bakım hastaları ile, anestezi uygulanacak hastalarda; propofol ve midazolam kullanılmasının oksidan stresten organizmayı korumada uygun ajanlar olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Ill D. SUMMARY Free oxygen radicals have considerable roles in most of diseases including growing old. For this reason the importance of antioxidant systems which prevent the damages formed by free oxygen radicals increased nowadays. The combination of daily stress with the stres of operation changes balanced relation free radicals and antioxidant systems to free radicals favour. Antioxidant anesthetics used for operation can help to straighten this changed balance. So we aimed to study antioxidant effects of freguently used anesthtic drugs. Fifty Sprague-Dawley rats randomized to five groups (n=10); Control group(Groupl), Propofol group(Group2), Midazolam group(Group3), Ketamin group(Group4), E vit. group(Group5). Rats were anesthetized with isoflurane in a bell- jar. Femoral artery and vein were isolated and a catheter was inserted into the femoral vein and 1 ml blood was withdrawn. After 5 minutes we began to infuse the drugs. At the first and the second hours 1 ml of blood were withdrawn then at the end of the second hours the process was ended. To determine antioxidant effects, the levels of Catalase, Glutathione reduktase (GSH-R), Glutathione peroxidase(GSH-Px), Glucose-6 phosphate dehydrogenase (G6PD), Malondialdehyde (MDA) were measured. Control group and ketamin had not antioxidant effect. Propofol, midazolam and Vit.E had antioxidant effects. In conclusion, propofol and midazolam will be good drugs to protect the organism from oxidant stress in patients who are exposed to excessive oxidant stress in intansive care unite and patients to whom general anesthsia will be apply.