Sevofluran ve desfluranın hücre bölünmesi ve kardeş kromatid değişimi düzeyleri üzerine etkisi
Effects of sevoflurane and desflurane on the cell division and levels of sister chromatid exchange
- Tez No: 131850
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSNÜ KÜRŞAD
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Sevofluran, desfluran, kardeş kromatid değişimi, mitotik index, replikasyon indexi, Sevoflurane, desflurane, sister chromatid exchange, mitotic index, replication index
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
n ÖZET: Günümüzde canlılar, toplumsal ve teknik gelişmelere bağlı olarak gittikçe artan düzeyde çevre baskısı altına girmektedir, insan türünü tehdit eden faktörlerin başında hiç şüphesiz yapay ve kimyevi maddeler gelmektedir. Çalışmamızda uluslararası yaygın kullanımı olan, iki yeni inhalasyon ajanı sevofluran ve desfluran'ın klinik dozlarda uygulandığında, genetik açıdan akut invivo mutajen ve karsinojen etkisini ortaya koymak amacıyla, Kardeş Kromatid Değişimi (KKD), Mitotik index (Mİ) ve Replikasyon indexin (Ri) düzeyleri incelenmiştir. Anestezi süresi 60 dakikayı geçen ve ürolojik cerrahi girişim uygulanan, fiziki durumu ASA l-ll olan 60 olgu çalışma kapsamına alındı. Olgular rastgele 2 gruba ayrıldı: Sevofloran Grubu (Grup S; n=30), Desfluran Grubu (Grup D; n=30). Bu gruplar da kendi aralarında rastgele: A) Sigara içmeyenler, B) Sigara içenler olarak iki alt gruba ayrıldı. Tüm olguların anestezi indüksiyonu 5mg/kg tiyopentalle sağlanarak, 0,1 mg/kg vekuronyum ile nöromüsküler blokaj gerçekleştirilip, endotrakeal entübasyon yapıldı. Anestezi idamesi Grup S'de %2-2.5 sevofluran ve %60 azot %40 oksijenle; Grup D'de %6-8 desfluran ve %60 azot %40 oksijenle sağlandı. Sitogenetik analiz için kan örnekleri anestezi indiksiyonu öncesi (bazal değer), indüksiyondan 60 dakika (T^, 24 saat (T2) ve 72 saat (T3) sonra olmak üzere 2 cc. alındı. Kan örneklerinden konvansiyonel sitogenetik yöntemler kullanılarak elde edilen metafaz plaklarında KKD, Mi ve Rİ düzeyleri araştırıldı. Sevofluran ve desfluranın; sigara içmeyen ve içen olgularda, KKD düzeyini bazal değerlere göre 60.dakikada anlamlı olarak arttırmış, ancak bu artış uygulamanın 24. ve 72. saatinde bazal değerlere düştüğü gözlenmiştir. Sevofluran ve desfluranın Mİ ve Rİ'ni ise anestezinin 60. dakikasında bazal değerlere göre anlamlı olarak inhibe etmiş ve bu inhibisyon 24. ve 72. saatte preoperatif değerlere yaklaşmıştır. KKD, Mi ve Rİ değerleri açısından sevofluran ile desfluranın tüm ölçüm noktalarında birbirleriyle karşılaştırılmasında aralarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Sevofluran ve desflurana maruz kalan olgularda, tüm ölçüm noktalarında KKD değerlerinin sigara içen olgularda, içmeyenlere göre daha fazla olduğu görüldü. Sevofluran ve desflurana maruz kalan olgularda, tüm ölçüm noktalalarında sigara içmeyen ve içen olgular arasında Mi ve Rİ değerleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamadı. Sonuç olarak, genel anestezi amacıyla klinik dozlarda uygulanan sevofluran ve desfluranın reversibl bir mutajenik etkisi olduğu kanaatindeyiz.m
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY: Effect of Sevoflurane and Desflurane on the Cell Division and Levels of Sister Chromatid Exchange: By the social and technical improvement, the livings are in remaining environment impression nowadays. Certainly, major factors threating to humans are artificial and chemical substansces. In this study sister chromatid exchange (SCE), mitotic index (Ml) and replication index (Rl) levels were investigated to identify the acut invivo mutagenic and carsinogenic effects of clinical doses of sevoflurane and desflurane which are two new agents and commanly used. 60 patients in ASA Ml, who underwent for urologycal surgery and whose anesthetic duration was more than 60 minutes were studied. The patients were randomly assigned to two groups: Group Sevoflurane (Group S, n=30) and Group Desflurane (Group D, n=30). These groups were randomly assigned to two subgroups: A- Non-smoking, B- Smoking. All of the patients received an anaesthesia induction with 5 mgr/kg thiopentone and 0,1 mgr/kg vecuronium for neuromuscular block and intratracheal intubation. Anasthesia was maintened with % 2-2,5 sevoflurane in % 60 N20 and % 40 02 in Group S, % 6-8 desflurane in % 60 N20 and % 40 02 in Group D. 2 cc blood samples were withdrawn for cytogenetic analyse, before induction of anaesthesia (base line levels), at the 60th minutes (T^, 24th hours (T2) and 72nd hours (T3) after the induction of anaesthesia. The levels of SCE, Ml and Rl were examined on the metaphase plaques which were obtained by convantional cytogenetic metods. In smoking and non-smoking patients, sevoflurane and desflurane significantly increased the levels of SCE at 60th min when compared with base line levels, but this increase returned to base line levels at 24th and 72nd hours. Also sevoflurane and desflurane significantly inhibated Ml and Rl at 60th min when compared with base line levels and this inhibition approached to preoperative levels at 24th and 72nd hours. No statistically significant differences were found when sevoflurane and desflurane were compared for SCE, Ml and Rl at all measurement points. At all measurement points it was shown that the SCE levels of smoking patients were greater than non smoking patients who were experienced to sevoflurane and desflurane. At all measurement points there were no statistically significant differences for Ml and Rl levels between smoking and non-smoking patients who were experienced to sevoflurane and desflurane.As conclusion, we decided that anaesthesia administration with sevoflurane and desflurane in clinical concentration has reversible mutagenic effect.