Minör el cerrahisinde intravenöz rejyonel anestezide ropivakain, ropivakain+tramadol, ropivakain+morfinin karşılaştırılması
  1. Tez No: 131858
  2. Yazar: ENİS ŞAKIRGİL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN GÜNEŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: IVRA, ropivacaine, tramadol, morphine, postoperative analgesia. vm
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET i Çalışmamızda RÎVA'de rorivakain, ropivakain + tramadol HC1 ve ropivakain + morfinin cerrahi analjezi başlama süresi, toplam analjezi sûresi, analjezik ihtiyacı, motor blok ye hemodinamiye olan etkilerim karşılaştırmayı amaçladık. Fakülte etik kurul ve hasta onayı alındıktan sonra minör el cerrahisi uygulanacak S3 j>lgu çalışmamıza alındı. Olgular rastgele üç gruba ayrılarak; grup Fde (n=18) % 0,2'lik 40 1 ropivakain, grup ITde (n=18) % 0,2'lik 40 mi ropivakain + lmg/kg tramadol HC1, grup 'te (n=17) ise % 0,2'lik 40 mi ropivakain + 0,1 mg/kg morfin kullanıldı. Blok uygulamasmı takiben olgulann cerrahi analjezi başlama süresi kayıt edildi. Sedasyon ve analjezi düzeyleri |[VAS) 35 dakika boyunca 5'er dakika aralıklarla ve postoperatif 1., 5., 10., 15., 20., 30., 45., 60. dakikalarda ve hemodinamik parametreler peroperatif (enjeksiyon öncesi ve sonrası, operasyon esnasında 35 dakika boyunca 5' er dakika aralıklarla) ve postoperatif (L, 5., 10., 15., 20., 30., 45., 60. dk.) dönemde ölçüldü. Postoperatif birinci gün olgulann ağrılarının ne zaman başladığı ve 24 saatlik analjezik ihtiyaçları soruldu. Veriler istatistiksel olarak One Way ANOVA ve Ki Kare testi ile değerlendirilerek p < 0,05 değerleri önemli tarlan ifadesi olarak kabul edildi. Olgulann demografik özellikleri ve hemodinamik parametleri yönünden bir fark saptanmadı. Cerrahi analjezi başlama süresi grup I'de 6,9 ± 3,4, grup ITde 5,0 ± 2,4, ve grup nrte ise 5,7 ± 3,8 dakika olarak saptandı (p > 0,05). Toplam analjezi süresi 304,0 ± 317,6, grupn'de 327,0 ± 3 16,5, 635,9 ± 492,3 dakika olarak saptandı. Grup I ile grup IH arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p < 0,05). Analjezik ihtiyacı grup I'de 2,3 ±1,5, grup ITde 2,2 ±1,0 ve grup HTte 1,6 ± 0,9 tablet olarak saptandı (p > 0,05). Grup ÜTte iki olguda hafif lokal anestezik toksisitesi görüldü. Olgularda tedaviye yanıt alındı. RÎVA'de, tek basma ropivakain ile ropivakain-tramadol ve ropivakain- morfin kombinasyonlarının benzer analjezi ve cerrahi koşullar sağladığı gözlendi. Ancak, %0,2'lik ropivakaine oranla, ropivakain-tramadol ve ropivakain-morfin uygulamalan ile analjezi başlama sürelerinin klinik olarak daha kısa olduğu, ropivakain-morfin kombinasyonunun analjezi süresini arttırması ve analjezik ihtiyacım azaltmasının yamsıra, yan etkilerin görülme sıklığım arttırdığı, özellikle tek başına ropivakain ve ropivakain-tramadol kombinasyonunun RÎVA'de güvenle kullanılabileceği sonucuna varıldı. Anahtar kelimelerrRİVA, ropivakain, tramadol, morfin postoperatif analjezi. vn
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our study we aimed to compare the effects of ropivacaine alone, ropivacaine plus namadol HC1, and ropivacaine plus morphine HCL used as IVRA on total analgesia time, motor block and hemodynamic parameters. i After approval by the ethic committee and a written consent from the patients were undertaken, 53 patients undergoing minor hand surgery were included in the study. Patients Were randomly divided into three groups to receive 40 ml ropivacaine 0.2 % ( group I, n=18)s 40 ml ropivacaine 0.2 % plus tramadol HC1 lmg/kg (group EL n=l 8), and 40 ml ropivacaine 0.2 % plus morphine HC1 0.1 mg/kg (group HL n=17) as IVRA. Following the injection, durations of analgesia were recorded. Levels of sedation and analgesia (VAS) were recorded in 5 minute intervals throughout first 35 minutes intraoperatively and at 1st, 5* 10th, 15*, 20* 30*, 45* and 60* minutes postoperatively. Hemodynamic parameters were recorded just before and after the injection, in 5 minute intervals throughout first 35 minutes intraoperatively and at 1st, 5*, 10*, 15*, 20*, 30*, 45*. 60* minutes postoperatively. i Patients were asked about the initiation of pain and requirements of analgesics at the first postoperative day. Data were evaluated statistically using One Way ANOVA and Ki ' square tests, and values p 0.05). Total analgesia time was found 304,0 ± 317,6 min. in group L 327,0 ± 316,5 min. in group II, and 635,9 ± 492,3 minutes in group II. The difference between group I and III was statistically significant ( p«d).05). Analgesic requirements were found 2,3 ±1,5 tablets in group 1, 2,2 ±1,0 tablete in group H, and 1,6 ± 0,9 tablets in group İH (p> 0.05). Mild local anaesthetic toxicity was observed in group HI in two patients. These patients responded well to the treatment. We concluded that ropivacaine alone, or with tramadol or morphine when used as IVRA, produced similar analgesia and surgery conditions. However, ropivacaine plus tramadol, and ropivacaine plus morphine combinations had clinically shorter duration to initiation of analgesia than ropivacaine alone, and ropivacaine plus morphine had more adverse effects beside ite longer duration of analgesia and lesser requrement of analgesics. Thus, we also concluded that ropivacaine alone, and ropivacaine plus tramadol combinations can be safely used in FVRA.