Güven housing cooperative
  1. Tez No: 13186
  2. Yazar: GÜLTEN KUBİN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. TANSI ŞENYAPILI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
  6. Anahtar Kelimeler: Konut Sorunu, Konut Kooperatifi, Güven Yapı Kooperatifi, Kentsel Çevrenin Dönüşüm Süreci, Housing Problem, Housing Cooperative, Güven Housing Cooperative, Transformation Process of an Urban Environment Scientific Code
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET GÜVEN YAPI KOOPERATİFİ KUBİN, Gülten Yüksek Lisans Tezi, Şehir ve Bölge Planlama Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Tansı Şenyapılı Şubat 1991, 145 sahife Cumhuriyetin ilk yıllarında, başkent Ankara'nın nüfusunun hızla artmasına karşın, devletin konut arzına yeterince katkıda bulunamaması sonucu ortaya çıkan konut sorunu, 1 930'lu yıllarda önemli boyutlara ulaşmıştır. Bu aşamada üst ve orta gelir grupları konut kooperatifi çözümünü geliştirmişlerdir. Güven Yapı Kooperatifi, Türkiye'de Bahçelievlerden sonra kurulan ikinci konut kooperatifidir. 1936 yılında üst düzey bürokratlar tarafından kurulan Güvenevler, konutların yapımı ve kullanıma geçişi açısından Türkiye'de özel girişimle gerçekleşen ilk toplu konut uygulamasıdır. Devletin konut kooperatiflerine sağladığı maddi destek yanında, Güvenevlerin kurucularının görevleri itibari ile kişisel konumlarının sağladığı tüm olanakları kullanmaları, bu girişimin başarısını olumlu yönde etkilemiştir. Kooperatif, Bahçelievler örneğinde de olduğu gibi, 'kooperatifçilik ilkeleri'ne ve 'kamu yaran'na ters düşen tutumların açıkça sergilendiği bir örnektir. Güven Yapı Kooperatifinin kurulduğu bölgede, ileriki yıllarda verilen yeni imar haklarıyla hep daha kötüye giden yapılaşma süreci, Türkiye'de kent planlamasının, arsa üzerindeki değer artışını kişiler lehine gelire dönüştürmenin yasal aracı olarak nasıl kullanıldığını ve bu yapılırken kentsel gelişmenin fiziksel, ekonomik ve sosyal boyutlarının ne kadar çok ihmal edildiğini açıkça göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT GÜVEN HOUSING COOPERATIVE KUBİN, Gülten M.S. in CITY PLANNING Supervisor: Prof. Dr. Tansı Şenyapılı February 1991, 145 pages In the first years of the Republican Period, as a consequence of rapid increase in population of the capital Ankara and insufficient contribution of the State to housing supply, the need for housing had become one of the most important issues among urban problems. Since effective solutions could not be developed by the State, upper and middle income groups developed their own solutions by establishing housing cooperatives in 1 930's. Güvenevler is the second housing cooperative which was established after Bahçelievler in Turkey. However, Güvenevler which was founded by high level bureaucrats in 1 936 is the first mass-housing implementation realized by private enterprise in Turkey in respect to completion of construction and utilization of houses. In addition to the financial support provided by the State to the cooperative, the founders have used all the advantages and opportunities of their personal positions in bureaucracy. This cooperative, like Bahçelievler, is an example in which the attitudes against to public interest and housing cooperative principles are clearly presented. The physical developments on the cooperative site between 1950-1990 clearly show us how the physical, economic and social aspects of urban development have been neglected in urban planning which is used as a legal mean of transferring the value increase in urban land in favour of individuals.