Harran University campus planning
  1. Tez No: 13185
  2. Yazar: MERVE AKANSEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ENİS KORTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Yeniden yapılanma, yeni kavramsal disiplin, yeni yapısal denge, yeni fiziksel doku. vı, New structure, New Conceptual Discipline, New Structural Balance, New Physical Pattern. SCIENCE CODE: 601.01.01 601.01.02 IV
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 134
Özet
ÖZET HARRAN ÜNİVERSİTESİ KAMPUS PLANLAMASI AKANSEL.Merve YÜKSEK LİSANS TEZİ.Mimari ık Bölümü Tez Danışmanı : Prof.Dr. En i s KORT AN Şubat, 1991, 134 Sayfa Yüksek öğrenim Kampüs'ü Planlamasını, kampus içinde yer alan değişik disiplin ve aktivitelerin, birbirlerinden farklı ve tezat taleplerinde,' maksimum dengeyi sağlayabilecek bir fiziksel dokunun amaçlanması olarak tarif ediyorum. Bu çalışmada Güneydoğu Anadolu mahalli karakteristiklerine sahip bir yörede-Şanlıurfa 'da Güneydoğu Anadolu Projesinin tamamlayıcı bir elemanı olarak, ekonomik, endüstriyel, sosyal ve kültürel yönden rasyonel özellikler getiren bir kampus planlama modeli tasarımını tez konusu olarak seçmiş bulunuyorum. Birinci bölüm planlamaya ilişkin olarak Anadoluda yüksek eğitimin tarihsel gelişimini içermektedir. ikinci ve üçüncü bölümler Harran üniversitesi kampusunun gerçekleştirileceği Güneydoğu Anadolu Bölgesinin ve Şanlıurfa ilinin halihazır durumunu, rnakro ölçekliplanlama ve gelişme özelliklerini içermektedir. Dördüncü bölüm üniversitenin yer alacağı Harran ve Urfa bölgesinin geçmişte bilim dünyasında sahip oldukları yeri ve tarihi geçmişi içermektedir. Beşinci bölümde, kampüslerin oluşturulmasında etkin olan programlama ve tasarım kriterlerine değinilmekte ve var olan kampüsler ortak noktalara göre sınıflandırılmaktadır. Son bölümde ise yapılan araştırmaya göre bir senteze ulaşılmakta, Harran üniversitesi kampusunun tasarımında etkin olarak kriterler belirlenmekte ve bu kriterlerin tasarım içinde nasıl ele alınarak sonuçlandın ldıgı anlatılmaktadır. Ana tasarım belirliyicileri projeye ilişkin olarak vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT NEW HARRAN UNIVERSITY PLANNING AKANSEL, Merve M.Arch. in Architecture Supervisor : Prof. Dr. Enis KORTAN FEBRUARY, 1991 134 Page I define University campus planning as the creation of a physical structure where various disciplines and activities with different and opposite demands are in a maximum balance. Higher education takes its place in high academic level and its aim is to provide specialization on a definite subject and to contribute to universal and contemporary progress. I have chosen the design of a model campus planning in Şanlıurfa Province within the Southeast Anatolia Region as my thesis subject. This study, as a complementary element for the Southeast Anatolia Project, covers rational characteristics in relation to economic, industrial, social and cultural respects. In the first part, the historical development of higher 1X1education in Anatolia has been analysed in relation to planning. The -second and -"the third parts elaborate on the existing aspects, planning and development characterictics of the Southeast Anatolia Region and the Şanlıurfa province in macro scale. The forth part covers the history of Harran and Şanlıurfa province and their place in the world of science in history. The fifth part elaborates on the programming and desing criteria that are efficient in campus planning. The existing campus schemes are classified according to their common characteristics. In the final part a synthesis is reached in the light of.the research. The design criteria of the Harran campus planning project are determined ' and the conceptions formed in the synthesis are explained. The main design determinants are underlined in relation with the designed project. ^