Sevofluran ve desfluran anestezisi altında sisatrakuryum ile oluşturulan nöromusküler bloğun çocuklarda ve genç erişkinlerde karşılaştırılması
- Tez No: 131864
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK ÖZCENGİZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Desfluran, erişkin, pediatrik, sevofluran, sisatrakuryum. VI, Adult, cisatracurium, desflurane, paediatric, sevoflurane VII
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET Çalışmamızda pediatrik ve erişkin hasta gruplarında desfluran ve sevofluran anestezisi altında sisatrakuryumun nöromusküler etkilerini karşılaştırmayı amaçladık. Çalışmamız, primer kas gevşetici ihtiyacı olmayan, 41 pediatrik olgu (2-24 ay) ve 41 erişkin olguda gerçekleştirildi. Premedikasyon uygulanmayan hastaların anestezi indüksiyonu 5 mg/kg tiopental sodyum ile sağlandı. Olgular rastgele 4 eşit gruba ayrıldı. Grup I'e (pediatrik) desfluran, grup II' ye (pediatrik) sevofluran, grup III' e (erişkin) sevofluran, ve grup IV e (erişkin) desfluran uygulandı. Tüm olgulara nöromusküler blok amacıyla 0,15 mg/kg sisatrakuryum verildi. Tekli uyarılarda maksimum depresyon saptandıktan sonra endotrakeal entübasyon yapıldı. Entübasyon kalitesi Goldberg skalası ile değerlendirildi. Grup I ve IV de anestezi idamesi % 4-6 desfluran (% 66 N20, % 33 02 içinde), grup II ve IIP de ise % 1,5-2 sevofluran (% 66 N20, % 33 02 içinde) ile sağlandı. Dörtlü uyarılar ile nöromusküler bloğa ait etki başlama süresi (T95), klinik etki süresi (T25), derlenme İndeksi (T?5-T25) ve spontan derlenme süresi (T90) kaydedildi. Entübasyon kalitesi pediatrik olgularda mükemmel ve iyi, erişkin olgularda iyi ve yeterli idi. Desfluran anestezisi altında erişkinlerde etki başlama süresi daha kısaydı. Klinik etki süresi ve derlenme indeksi ve spontan derlenme süreleri sevofluran uygulanan olgulara göre daha uzundu. Pediatrik olgularda etki başlama, klinik etki süreleri, derlenme indeksi ve^spöntan derlenme sürelerir sevofluran- ve desfluran uygulamasıyla benzer olarak bulduk. Ölçüm yapılan süre boyunca pediatrik hasta gruplarının hemodinamik parametreleri arasında istatistiksel fark yoktu. Aynı şekilde erişkin hasta gruplarının hemodinamik parametreleri arasında da istatistiksel fark yoktu. Sisatrakuryum uygulamasından sonra hiçbir olgumuzda hipotansiyon, bradikardi, bronko spazm ve döküntü gibi yan etkilere rastlamadık. Sonuç olarak sisatrakuryumun etki başlama süresi pediatrik olgularda erişkin olgulara göre daha kısa ve entübasyon kalitesi pediatrik olgularda erişkinlere göre daha iyidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In our study, we aimed to compare neuromuscular effects of cisatracurium in peadiatric and adult patients during desflurane and sevoflurane anaesthesia. Fortyone paediatric (2-24 months) and fortyone adult patients accepted to study undergoing elective surgery following informed patient consent and approval by our ethical committee. The patients were assigned as pediatrics and adults randomly into four groups. Anesthesia induction was obtained with thiopenthal sodium (5 mg.kg"1) and maintained with 4-6 % desflurane in paediatric Group I patients, 1,5-2 % sevoflurane in paediatric Group II patients, 1.5-2 % sevoflurane in adult Group III patients and 4-6 % desflurane in adult Group IV patients. Neuromuscular relaxation was induced by cisatracurium (0,15 mg/kg) in all patients. The onset timers), onset maximum block^Tmax), clinical duration(T25), recovery index(T75-2s), spontaneous recovery time (T4/Ti= % 70) and endotracheal intubation conditions were assessed in four groups. There was no statistically significant difference in hemodynamic parameters among the groups. Intubation conditions was excellent and, good in paediatric patients, whereas good and sufficient in adult patients. In adult patients, onset time were shorter in desflurane group than in sevoflurane group. Clinical duration, recovery time and spontaneous recovery time were longer in desflurane group than in sevoflurane group. In peadiatric patients, onset time, clinical duration, recovery time and spontaneous recovery time were similar in sevoflurane and desflurane groups. No side effect releated-cisatracurium such as bradycardia, bronchospasm and skin eruption was observed. It was concluded that desflurane shortened the onset time, clinical duration, recovery time and spontaneuos recovery time in adults, whereas did not caused any difference in paediatric patients.