Karaciğer kitlelerinde demir oksitli manyetik rezonans görüntüleme ile trifazik dinamik spiral bilgisayarlı tomografik inceleme korelasyonu
Correlation of iron oxide-enhanced MRI and trifazic dynamic helical CT for liver masses
- Tez No: 131932
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KENAN BIÇAKCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer tümörleri, MRG, süperparamanyetik demir oksit, trifazik dinamik spiral BT. IV, Liver tumours, MRI, superparamagnetic iron-oxide, trifazic dynamic helical CT
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyodiagnostik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET KARACİĞER KİTLELERİNDE DEMİR OKSİTLİ MANYETİK REZONANS GÖRÜNTÜLEME İLE TRİFAZİK DİNAMİK SPİRAL BİLGİSAYARLI TOMOGRAFİK İNCELEME KORELASYONU Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı'nda Ekim 2001-Ocak 2003 tarihleri arasında karaciğerde kitle ön tanısı ile gelen toplam 23 hastaya trifazik dinamik spiral bilgisayarlı tomografi (TDSBT) ve MR (Manyetik rezonans) incelemeleri yapılmıştır. MR incelemede; önce kontrastsız Tl ve T2 ağırlıklı sekanslar sonra karaciğere spesifik kontrast madde olan demir oksit kullanılarak T2 ağırlıklı Fast spin-eko ve gradyent eko (GRE-T2*) sekanslarıyla görüntüler alınmıştır. BT'de ise non-iyonik iyotlu kontrast maddeler kullanılarak arteryel, portal ve geç/denge fazında görüntüler alınmıştır. Çalışmada BT ve MR görüntüleri, lezyonların morfolojik özellikleri (sayı, boyut, yerleşim yeri, kenar yapısı, satellit lezyon varlığı) ve kontrastlarıma pateraleri değerlendirilmiştir. Buna göre özellikle 2 cm'den küçük lezyonla rı değerlendirdiğimizde kontrastlı MR incelemede, kontrastsız MR ve BT'ye göre daha fazla lezyon saptadık. Lezyonların yerleşim yerini göstermede MR ve BT arasında fark saptanmamış olup, kontrastlı MR inceleme ile lezyon sınırlarını daha iyi değerlendirdik. Karaciğerin fokal tumoral lezyonlarının saptanması, lokalizasyonu ve karakterizasyonunda trifazik dinamik spiral bilgisayarlı tomografi, kolay uygulanabilirliği, zaman ve ekonomik açıdan tasarruflu olması nedeniyle en çok tercih edilen tanı yöntemidir. Ancak MRG'de hızlı sekansların geliştirilmesi ve doku spesifik kontrast maddelerin kullanıma girmesiyle karaciğer kitle lezyonlarının tespit ve karakterizasyonunda BT'den daha etkin olup özellikle demir oksitli MR inceleme küratif rezeksiyona gidecek karaciğer metastazlı hastalarda operasyon öncesi küçük metastazları saptamak amacıyla önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT CORRELATION OF IRON OXIDE-ENHANCED MRI AND TRD7AZIC DYNAMIC HELICAL CT FOR LIVER MASSES 23 patients with a sonographic diagnosis of having a hepatic mass was evaluated with trifazic dynamic helical CT and MRI between October 2001- January 2003. Non-contrast Tl, T2- weighted sequences and iron-oxide enhanced T2- weighted fast spin-echo and gradient echo (T2*) images were obtained. The patients were evaluated on helical CT with the arterial, portal and late phase images. The lesions were evaluated according to their localization, number, dimension, existence of satellit lesions, enhancing pattern on CT and MRI images. More lesions were detected on contrast enhanced MRI than non-contrast MRI and CT, especially when the lesions were smaller than 2 cm. MRI and CT was almost equal in detecting localization of lesions but contrast enhanced MRI was superior to CT in evaluating the lesion contours. Trifazic dynamic helical CT is the most preferred imaging modality for detection, characterization of focal liver tumors for its being easily performed and cost effective. But with the improvements of the fast MRI sequences and the tissue spesific contrast agents MRI has become more effective than CT in detection and characterization of liver tumors. Iron-oxide enhanced MRI is especially advised for detecting the small liver metastases in preoperative evaluation of who are candidate for curative resection.