Nazal valfın bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesinde farklı reformatların karşılaştırılması
Comparison of different reformats in evaluation of the nasal valve
  1. Tez No: 132004
  2. Yazar: BURÇE ÖZGEN MOCAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIL SAATÇİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Nazal valf alanı, bilgisayarlı tomografi, koronal reformat, Nasal valve area, computed tomography, coronal reformat
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
m ÖZET Özgen Mocan, B., Nazal valfın bilgisayarlı tomografi ile değerlendirilmesinde farklı reformatların karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Radyodiagnostik Anabilim Dalı Uzmanlık Tezi. Ankara, 2003. Nazal valf, lateral kartilajların distal ucu, kartilaj septum ve burun tabanı ile sınırlı olup, hava akımı direncinin düzenlendiği, burun hava yolunun en dar bölgesidir. Üst lateral kartilajlar ile nazal septumun oluşturduğu açı nazal valf açısı olarak adlandırılır. Bu açının değeri 1 0° ila 15° arasında değişir. Bu açının bozulması nazal valf kollapsı olarak adlandırılır ve obstrüktif belirtilere neden olur. Günümüzde, bilgisayarlı tomografi nazal obstrüksiyonun değerlendirilmesinde tercih edilen görüntüleme yöntemidir ve anatomiyi göstermede yeterlidir. Ancak görüntülemede tercih edilen koronal düzlemin nazal valfı optimal şekilde değerlendirmek için uygun olmadığı bildirilmiştir. Bu çalışmada, nazal valf açısının BT ile değerlendirilmesinde, akustik aksa dik. farklı bir düzlemde görüntüleme irdelenmiştir. Retrospektif olarak elde edilen 30 aksiyel BT tetkiki verilerinden, sert damağa dik standart koronal ve tahmini akustik aksm anterior kesimine dik (AAD) reformatîar elde edilmiştir. Her iki reformat görüntülerden, tahmini nazal valfı gösteren kesitten nazal valf açıları ölçülmüştür (30 hasta, 60 nazal valf). Yapılan istatistiksel değerlendirmelerde, AAD reformat! ardan yapılan açı ölçümlerinin, klasik korona] reformatlardan yapılanlara göre daha geniş olduğu saptandı. Ayrıca açı ölçümlerinde cinsiyetler arası anlamlı fark olduğu ve yaş ile nazal valf açılarında daralma olduğu belirlendi ve bu farkın sadece AAD reformatları ile ortaya çıktığı saptandı.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT Özgen Mocan, B., Comparison of different reformats in evaluation of the nasal valve. Hacettepe University Faculty of Medicine, Thesis in Radiology. Ankara, 2003. Nasal valve is defined as the area between the caudal end of upper lateral cartilages, cartilaginous septum and nasal floor. It constitutes the narrowest segment of the nasal airway and is the primary regulator of nasal resistance. The angle between the septum and upper lateral cartilages is called the nasal valve angle and normally varies between 10-15°. Collapse of this angle, also called nasal valve collapse, results in obstructive symptoms. Coronal computed tomography (CT) is the currently preferred method of evaluation of the nasal cavity, to confirm the diagnosis, to plan the surgery and to evaluate postoperative results in nasal obstruction. CT can provide the anatomical detail but the angle in conventional plane is not suitable for the evaluation of the nasal valve. The current study has been undertaken to propose a new method of evaluating the nasal valve with the use of reformats perpendicular to the acoustic axis of the nasal passage. Measurements of the nasal valve angle in the traditional coronal view with that in the perpendicular acoustic axis view (PAA) were also compared. The data from thirty axial head CTs were retrospectively evaluated and were reformatted in the traditional coronal as well as in the PAA view. The nasal valve angles (30 patients, 60 nasal valves) were measured from both reformats. Nasal valve angles measured in the traditional coronal views were significantly different from those measured in the PAA views (pO.0001). Age related and gender related differences in nasal valve angles were also detected but this difference was only significant on the PAA reformats. The traditional coronal CT view of the nasal valve may underestimate the true nasal valve angle. The PAA views may represent a more accurate assessment of the nasal valve and they more closely correlate with the perspective of the examiner performing anterior rhinoscopy.