Separation of strontium ions with liquid membrane technique
  1. Tez No: 13208
  2. Yazar: RAHMİ KALPAKÇI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. İNCİ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sıvı zar, stronsiyum iyonu
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET STRONSİYUM İYONLARININ SIVI ZAR TEKNİ?İ İLE AYRILMASI KALPAKÇI Rahmi Yüksek Lisans Tezi, Kimya Mühendisliği Bolümü Tez yöneticileri: Doç. Dr. inci ERDGLU Pro-F. Dr.. Güngör GÜNDÜZ Şubat 1991, 85 say-fa Sıvı zar tekniği, hidrometalurjide, metal iyonlarının eldesinde kullanılabilen yeni bir ayırma işlemidir. Bu çalışmanın amacı, sulu çözeltilerden stronsiyum metal iyonlarının ayırımını sağlayacak uygun bir sıvı zar geliştirmek ve bu ayırımı etkileyen faktörleri incelemektir. Bu araştırmada, sıvı zar gazyağı, Span 80 ve D2EHPA dan oluşturuldu. Zar fazı bileşimi, iç ve dış sulu fazların asitliği, emülsiyon ile dış sulu fazın hacim oranı, karıştırma hızı ve karıştırma zamanı gibi değişkenlerin ayırmaya olan etkileri incelendi. Karıştırma zamanı ve karıştırma hızındaki artışlarstronsiyum ayrımını artırmaktadır. Ayrıca iç sulu fazın pH değerindeki azalma ve emülsiyon / dış sulu faz hacim oranındaki artış stronsiyum ayırımını artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SEPARATION OF STRONTIUM IONS WITH LIQUID MEMBRANE TECHNIQUE KALPAKÇI Rahmi M.S. in Chemical Engineering Supervisors: Assoc. Prof. Dr. İnci EROGLU Pro-f. Dr. Güngör SUNDUZ February 1991,85 pages Liquid Membrane Technique is a new separation process which is of considerable interest -for the hydrometallurgical recovery of metal ions. The aim of this study was to search a suitable liquid membrane and to determine the effect of factors influencing the separation of strontium (Sr) metal ions from aqueous solutions using Liquid Membrane Technique. In this research, liquid membrane was formed from kerosene, Span SO (a non ionic surfactant) and a carrier (D2EHPA). Factors influencing the separation of Sr such as membrane phase composition, pH of the inner and outer aqueous phases, the volume ratio of emulsion to the outer aqueous phase, agitation rate and time at extraction were investigated. illThe separation o-f strontium was found to increase with increase in agitation time and agitation rate at extraction. It increases also with a decrease in the pH o-f the inner aqueous phase, and with an increase in the volume ratio of emulsion to the outer aqueous phase. Key Words : Liquid membrane, strontium ion. Science Code : 603.03.04 IV