Photoactivity measurements of bacteriorhodopsin immobilized in polyacrylamide gel
Poliakrilik jele tutturulmuş bakteriorodopsinin fotoaktivitesinin ölçümü
  1. Tez No: 13207
  2. Yazar: ADNAN AYDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hal obacter i um Halobium, Bacteriorhodopsin, Purple Membrane, Photoacti vity
  7. Yıl: 1991
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 126
Özet
Biyomimetik ışık enerjisi çevrim sistemleri, güneş enerjisinin kimyasal veya elektrik enerjisine çevrimiyle ilgili olarak gittikçe artan bir ilgi kazanmaktadır. Fotosentetik bir bakteri olan Halobacterium hal obium 'dan sentezlenerek elde edilen ve retinal bir protein olan Bacteriorhodopsin biyolojik sistemlerde bilinen en basit ışık etkileşimli proton pompasıdır. VIHalobacterium halobium S-9 suju büyütüldü ve mor zar fragmanları ayrıştırıldı. Mor zar fragmanları poliakrilik jele tutturuldu ve iki odacıklı camdan yapılmış bölmelerin arasına konuldu. Daha sonra çevresel etkileri en aza indirebilmek için pleksiglasdan iki bölmeli su ceketli bir ölçüm sistemi yapıldı. Pol iakri 1 ikamid jele tutturulan bacteriorhodopsinin f otoakt i vi tes i her iki bölmede pH ölçümleri ile belirlendi. Sistemin ışıkla uyarılması sonucunda bacteriorhodopsinin proton bağlama ve bırakma özelliği gözlendi. Bu davranış her iki bölmede de aynı idi. Bu gözlemlerden sistemde bir bölmeden diğerine ışık etkisi ile herhangi bir [H+] iyonu transferi olmadığı sonucuna varı İdi. Anahtar Sözcükler : Halobacterium halobi um, Bacteriorhodopsin, Mor zar, Fotoaktivite Bilim Kodu : 603.02.01
Özet (Çeviri)
Biomimetic photoenergy conversion systems have acquired a spreading interest in relation to solar energy conversion into chemical or electrical energy. Bacteriorhodopsi n (BR), which is a retinal protein synthesized by a photosyntheti c bacteria called Halobacterium hal obi um is known as the simplest light driven proton pump.HaTobacterium halobium S-9 strain was grown and purple membrane fragments (PM) were isolated. The PM fragments were immobilized into polyacryl amide gel and constructed between a two compartment glass made chamber. This chamber was later improved to eliminate possible environmental effects and a compact jacketed cell was constructed. The photoacti vi ty of bacter i orhodopsi n (BR) immobilized in polyacryl amide gel (PAG) was determined by measuring pH in each compartment of the cell. Upon illumination of the system proton association and dissociation of bacter i orhodopsi n (BR) have been observed. This behaviour was same in both compartments.lt was concluded that there was no ligth driven [H+] ion tranfer from one compartment to the other.