Alkol kullanım bozuklukları tarama testleri ve laboratuvar belirleyicilerinin tanısal geçerliliği
The diagnostic validity of screening tests and laboratory markers in alcohol use disorders
  1. Tez No: 132083
  2. Yazar: SELAMİ GÜL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILDIZ AKVARDAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Alkol kullanım bozuklukları, tarama testleri, laboratuvar belirleyicileri, geçerlilik, Alcohol use disorders, screening tests, laboratory markers, validity
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Alkol Kullanım Bozuklukları Tarama Testleri ve Laboratuvar Belirleyicilerinin Tanısal Geçerlilikleri Dr. Selami GÜL Yazışma adresi: Dokuz Eylül Üniv. Tıp Fak. Psikiyatri AD. İnciraltı/İZMİR e-mail: [email protected] Amaç: Alkol kullanım bozuklukları çoğunlukla gizli kalmakta, önemli sağlık sorunlarının gelişmesinden sonra saptanmaktadır. Bu çalışmada, bu bozuklukların erken saptanması için önerilen tarama testleri ve laboratuvar belirleyicilerinin tanısal geçerliliklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Çalışmaya psikiyatri kliniği hastalarından haftada en az bir kez alkol kullanan, laboratuvar belirleyicilerinin serum düzeyini etkileyebilecek hastalığı ve ilaç kullanımı olmayan, 20-65 yaşlarındaki erkek olgular alındı. DSM-IV tanı kriterlerine göre alkol bağımlılığı (n=29), kötüye kullanımı (n=28) ve sosyal içici (kontrol) (n=28) grupları oluşturularak tarama testleri (MATT, CAGE ve AUDIT) ve laboratuvar belirleyicilerinin (MCV, AST, ALT, GGT ve CDT) tanısal geçerlilikleri araştırıldı. Bulgular: Testlerin alkol bağımlılığının tanısında duyarlılık ve seçicilik GGT için %69 ve %100, CDT için %41 ve %93, MATT için %100 ve %57, CAGE için %97 ve %86, AUDIT için %100 ve %75 bulundu. Alkol kötüye kullanımın duyarlılık ve seçicilik GGT için %32 ve %100, CDT için %32 ve %93, MATT için %86 ve %57, CAGE için %75 ve %86, AUDIT için %89 ve %75 bulundu. MCV, AST ve ALT iki tanı grubunda da daha düşük duyarlılık gösterdiler. CAGE+GGT+MCV kombinasyonunun tüm geçerlilik göstergeleri %80'in üzerinde bulundu. ROC eğrisi altında en geniş alanları belirleyiciler içinde GGT, tarama testleri içinde CAGE ve AUDIT oluşturdu. Sonuç: Araştırma sonuçlarına göre en yüksek tanısal değere laboratuvar belirleyicilerinden GGT, tarama testlerinden CAGE ve AUDIT, kombinasyonlardan CAGE+GGT+MCV kombinasyonu sahiptir. CAGE+GGT+MCV kombinasyonunun, yüksek geçerlilik ve kullanım kolaylığı nedeniyle tarama amaçlı kullanıma daha uygun olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Diagnostic Validity of Screening Tests and Laboratiry Markers in Alcohol Use Disorders Selami GÜL M. D. Dokuz Eylül University Medical School, Department of Psychiatry. 35340 inciraltı /İzmir/Turkey e-mail: [email protected] Objective: Alcohol use disorders generally remains undetected. They are detected alter serious health problems occur. In this study, it is aimed to determine the diagnostic validity of screening tests and laboratory markers which are suggested in the early detection of alcohol use disorders. Method: The male patients between the age of 20-65, were recruited from psychiatry clinic. They had been using alcohol at least once a week. They had no drug usage and no other diseases that effect the biochemical markers mentioned in this study. According to the DSM-IV diasnostic criteria, the diagnostic validity of screening tests (MAST, CAGE, AUDIT) and laboratory markers (MCV, AST, ALT, GGT, CDT) were investigated in alcohol dependent patients (n=29), alcohol abusers (n=28) compared to social drinkers (n=28). Results: For the diagnosis of alcohol dependence, the sensitivity and specificity of the tests were 69% and 100% for GGT, 41% and 93 for CDT, 100% and 57% for MAST, 97% and 86% for CAGE, 100% and 75% for AUDIT. For the diagnosis of alcohol abuse, the sensitivity and specificity of the tests were 32% and 100% for GGT, 32% and 93% for CDT, 86% and 57% for MAST, 75% and 85.7% for CAGE, 89% and 75% for AUDIT. In both of the groups there were low sensitivity for MCV, AST and ALT. All validity parameters of CAGE+GGT+MCV combination was above 80%. The widest area under the ROC curve was belong to GGT as a laboratory marker and was belong to AUDIT as a screening test. Conclusion: According to the results of this study, the markers that have the highest diagnostic validity is GGT as a laboratory marker, CAGE+GGT+MCV as combination. AUDIT and CAGE are the best in the serening tests. It is considered that CAGE+GGT+MCV combination is more suitable for screening purposes since it is highly valid and easy to use.