Zonguldak ilindeki bazı hastanelerde çalışan doktorların elektronik tıbbi kayıtlara hazırlık durumlarının değerlendirilmesi
Assessing readiness of physicians working at some hospitals in Zonduldak province to electronic medical records
- Tez No: 132107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDIKA KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Elektronik Tıbbi Kayıt (ETK), Algılanan Fayda, Bilgisayar Korkusu, Kaliteli Hasta Bakımı, Kullanıcı Kabulü, Electronic Medical Records (EMR), Perceived Usefullness, Computer Anxiety, Quality Patient Care, End-User Acceptance
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Şenel Tekin, P., Zonguldak İlindeki Bazı Hastanelerde Çalışan Doktorların Elektronik Tıbbi Kayıtlara Hazırlık Durumlarının Değerlendirilmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Programı Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Bu çalışmanın amacı, Elektronik Tıbbi Kayıtların (ETK) başarıyla uygulanmasına etki edebilecek özel davranış ve etkenleri araştırmak, Zonguldak Devlet Hastanesi, Zonguldak Sosyal Sigortalar Kurumu Bölge Hastanesi ve Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde görev yapan doktorların ETK'nın algılanan fayda düzeylerini ve bunu etkileyen etmenleri ortaya koymak, her üç hastaneyi“ETK'nın algılanan fayda”düzeyleri açısından karşılaştırmaktır. Araştırmada veri toplama aracı olarak kullanılan anket, Center for Health Policy Research The Pensilvania State University tarafından kullanılan“Survey for Medical Computerization Evaluation”isimli ankete dayanmaktadır. Araştırmanın evrenini, üç hastanede görev yapan tüm doktorlar oluşturmaktadır. Bu çalışmanın sonucunda; araştırmaya katılan doktorların ETK'yı olumlu algıladıkları ve bilgisayar korku düzeylerinin düşük olduğu bulunmuştur. Üniversite Hastanesi'nde çalışan doktorlar ETK'nın faydasına diğer iki hastanede çalışan doktorlardan daha az inanmaktadır. Bilgisayar korkusu, '“okul veya üniversitede genel dersler içinde”alman bilgisayar eğitimi, kaliteli hasta bakımına ilişkin görüşlerden“başkalarını düşünmektir/gelir kaynağıdır”,“hastadan yanadır/örgütten yanadır”, 'insancıldır/mekaniktir“ ifadeleri ile ETK'nın algılanan faydası arasında negatif yönlü; ”kendi kendine çalışarak“ ve ”dışarıdan gelen uzmanlar tarafından sağlanan eğitim“ ile pozitif yönlü bir ilişki vardır. Bilgisayar kullanma tecrübesi (yıl), ”kendi kendine çalışarak“ sağlanan bilgisayar eğitimi ile bilgisayar korkusu arasında negatif yönlü; ”dışarıdan gelen uzman tarafından verilen bilgisayar eğilimi" ile pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Şenel Tekin, P., Assessing Readiness of Physicians Working at Some Hospitals in Zonguldak Province to Electronic Medical Records, Hacettepe University Health Sciences Institute Master Thesis in Health Instutions Administration, Ankara, 2003. The purposes of this study are to investigate specific attitudes or factors that could influence successful implementation of Electronic Medical Records (EMR); to reveal the level of perceived usefulness of the EMR by physicians working at Zonguldak State Hospital, Zonguldak Social Insurance Institute Region Hospital, and Zonguldak Karaelmas University Hospital, and to reveal factors affecting perceived usefulness; and to compare these three hospitals by the levels of perceived usefulness. The questionnaire used in this study as a data gathering tool was based on the questionnaire used in the“Survey for Medical Computerization Evaluation”by the Center for Health Policy Research of the Pennsylvania State University. The population of this study was composed of all physicians working at the three hospitals. At the end of this study, it was found that physicians perceived EMR positively and their levels of computer anxiety were low. Physicians working at the University Hospital believed in the usefulness of EMR less than physicians working at other hospitals. There was a negative correlation between perceived usefulness of EMR and; computer anxiety, training in the use of computers in general courses at a community college or university, and views of quality patient care as“altruistic/source of revenue”,“patient advocate/organizational advocate”, and“humanistic/mechanistic”. There was a positive correlation between perceived usefulness of EMR and; training in the use of computers“through self study”, and“training provided by vendors or outside consultants”. There was a negative correlation between computer anxiety and; experience in computer use (year), and training in the use of computers“through self study”. There was a positive correlation between computer anxiety and training in the use of computers provided by vendors or outside consultants.