Ankara metropolitan alanda görev yapan yataklı tedavi kurumları yöneticilerinin Türk sağlık sisteminin yeterliliğine ilişkin görüşleri: DSÖ 2000 dünya sağlık raporu ışığında bir değerlendirme
The views of curative care institutions managers in Ankara metropolitan area on responsiveness of Turkish health system: an evaluation in light of WHO 2000 health report
  1. Tez No: 132106
  2. Yazar: ÖZGÜR UĞURLUOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Türk Sağlık Sistemi, Yeterlilik, Performans, Turkish Health Care System, Responsiveness, Performance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 169
Özet
ÖZET Uğurluoğlu, Ö., Ankara Metropolitan Alanda Görev Yapan Yataklı Tedavi Kurumlan Yöneticilerinin Türk Sağlık Sisteminin Yeterliliğine İlişkin Görüşleri: DSÖ 2000 Dünya Sağlık Raporu Işığında Bir Değerlendirme. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Sağlık Kurumları Yönetimi Yüksek Lisans Tezi, Ankara, 2003. Dünya' da sağlık sistemlerinin performansını ölçmeye yönelik ilgi, hem kaynakların kıtlığı hem de daha iyi bir sağlık seviyesine ulaşabilme gerçekleri yüzünden giderek artmaktadır. 2000 Dünya Sağlık Raporu ile bu ilgi, belki de en yüksek seviyesine çıkmıştır. Bu ilgi, sağlık sistemlerinin sadece ölçülmesiyle ilgili olmayıp aynı zamanda performansın tanımı ve kriterlerini de değiştirmektedir. 2000 Dünya Sağlık Raporu'nda dünya ülkelerinin sağlık sistemleri performansları değerlendirilirken, kullanılan en önemli unsurlardan birisi de, bir ülke sağlık sisteminin, o ülke vatandaşlarına karşı olan yeterliliğidir. Dünya Sağlık Örgütü 2000 Dünya Sağlık Raporu'nu hazırlarken geliştirmiş olduğu anketi sadece belirli ülkelerde uygulamış, geri kalan ülkelerde ise anahtar kişilerin görüşlerine dayanarak, o ülkelerin sağlık sistemlerinin vatandaşlara karşı olan yeterliliğini ölçemeye çalışmış ve bunu da sadece internet üzerinden yapmıştır. Bu araştırmayla, Türk Sağlık Sisteminin vatandaşlarına karşı olan yeterliliğini ortaya koymak amaçlanmıştır. Bu amaca ulaşabilmek için Ankara metropolitan sınırları içerisinde yeralan kamu ve özel yataklı tedavi kurumlan yöneticilerinden oluşan bir evren üzerinde çalışılmıştır. Herhangi bir örneklem seçilmeye gidilmemiş ve evrenin tümüne ulaşılmaya çalışılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü'nün bu konuda hazırlamış olduğu ve 2000 Dünya Sağlık Raporu'nda kullandığı anket veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Dünya Sağlık Örgütü yürüttüğü yeterlilik araştırmasında, farklı ülkelerdeki yeterliliğin bileşenlerine ait skorları, ülkelerin sahip olduğu politik özgürlük ve gelişmişlik düzeylerini, araştırmaya katılan anahtar kişilerin cinsiyetlerini ve çalıştıkları kurumun kamu kurumu olup olmamasını dikkate alarak değerlendirmiş ve karşılaştırmıştır. Bir ülkenin sağlık sisteminin yeterliliği ölçülmek istendiğinde, o ülkenin sosyo-ekonomik durumunun, kültürünün, nüfus yapısının da dikkate alınması gereklidir. Bu çalışmada yeterliliğin bileşenleri ve alt bileşenlerine ait skorlar değerlendirilirken, yaş, cinsiyet, çalışılan kurum, başka kurumda ya da bölgede çalışma, toplam çalışma süresi, meslek ve görev gibi değişkenler göz önünde bulundurulmuştur. Ve bu değişkenlere göre yeterliliğin bileşen ve alt bileşenlerinin aldığı skorlar değişmiş bir çok alt bileşende de istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiştir. Bu çalışmanın diğer önemli bir bulgusu, Türk Sağlık Sistemi kullanıcılarına eğitim düzeyi ve yaş gibi bireysel özelliklerine göre ayrım yapılmasıdır.
Özet (Çeviri)
VI ABSTRACT Uğurluoğlu Ö., The Views of Curative Care institutions' Managers in Ankara Metropolitan Area on Responsiveness of Turkish Health System: An Evaluation in Light of WHO 2000 Health Report Hacettepe University, Institute of Health Sciences Master Thesis in Health Institutions Administration, Ankara, 2003. The interest on measuring health systems performance in the world has been increasing because of the realities about both health care resource scarcity and achieving better health status. This interest got the greatest emphasis with 2000 World Health Report. The interest is not only about just measuring health system performance but also about changing definition and criteria of performance. One of the most important criteria that 2000 WHR uses in measuring health systems performance of countries is the responsiveness of a country health system to the citizens of that country. Based on the data collected from some selected countries by a questionnaire, WHO attempted to measure and rank responsiveness of health systems of world countries by internet relying on key informants. The purpose of this study is to measure the resposiveness of Turkish Health Care System for the citizens. For achieving the purpose of the study, the administrators of public and private hospitals in Ankara metropolitan area were included in the universe of the study. However, it was tried to access to all administrators in the universe instead choosing a sample. The questionnaire developed and used for WHR 2000 by WHO was used as a data collection tool. WHO adjusted the responsivenness scores of each country's health care system by considering the level of political freedom and development of countries, gender of participants, and public or private institution workers, and then each country was ranked. It is necessary to take into account socio-economic status- culture, and population structure of a country when an attempt is made to measure the responsiveness level of health care system of that country. In this study, age, gender, public or private hospital worker, working in another region or institution, profession, and management position of participants were considered by measuring the scores of main and sub categories of responsiveness level. According to the results responsiveness scores of some categories were significantly different by individual characteristics of participants. Another important finding of this study is to fact that health care users of Turkish Health Care System were discriminated because of their individual characteristics such as education level and age.