Hastanelerde maliyet-performans analizi ve Sağlık Bakanlığı Tokat Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesi'nde bir uygulama
- Tez No: 132108
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL AĞIRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Hastane, Maliyet, Maliyet Analizi, Performans Analizi 196, Hospital, Cost, Cost Analysis, Performance Analysis 197
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 220
Özet
ÖZET Hastanelerde Maliyet- Performans Analizi ve Sağlık Bakanlığı Tokat Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesinde Bir Uygulama Sosyo ekonomik kalkınmanın temel göstergelerinden olan sağlık hizmetleri kullanımı giderek artan bir önem kazanmaktadır. Sağlık hizmetlerinin önemli sunucularından biri olan hastane işletmelerinin varlıklarını sürdürebilmeleri, her şeyden önce sağlık bakım hizmetlerim en düşük maliyetle ve maksimum nicelikte üretmelerine ve kaynaklarını etkin olarak kullanmalarına bağlıdır. Hastane işletmelerinde verilen sağlık bakım hizmetlerinin maliyetlerini hesaplamak ve hastanelerin verimliliğini ölçmek hastaneler için önem arz etmektedir. Bu araştırmada Sağlık Bakanlığı Tokat Doğum ve Çocuk Bakımevi Hastanesinde 2001 yılı mali ve istatistiki veriler baz alınarak hastanenin direkt madde ve malzeme giderleri, direkt personel giderleri ve genel üretim giderleri tanımlanmış ve bu giderlerin hastanede mevcut 35 hizmet merkezine dağılımı yapılmıştır. Bölümlerde oluşan toplam maliyetler hizmet verdikleri diğer bölümlere uygun ölçütler kullanılarak dağıtılmış ve hastanenin maliyet yapısı tanımlanmıştır. Buna göre yatan hasta, poliklinik hizmet merkezleri ve özel hizmet merkezlerinde oluşan maliyetlerin maliyet fonksiyonları incelenerek birim maliyetleri hesap edilmiştir. Yatan hasta servislerinde kapasite kullanımının maliyetlere etkisi hesaplanmıştır. Birim maliyetlerin hesaplanmasından sonrasında personel ve maliyetlerle ilgili performans analizleri yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cost- Performance Analysis in Hospitals and an implementation in Tokat Maternity and Child Care Hospital of Ministry of Health increasing importance health services, one of the fundamental indicators of the stage of socio-economic development, have been assuming. As the main providers of health services, hospitals owe sustainability of their management to their ability to produce such services in maximum quantities at minimum costs and to efficiently use their assets. Accordingly, calculation of health care service costs and measuring the cost effectiveness of their services are important for hospitals. In this research, material costs, personal costs and other costs of 2001 financial and statistical data of Tokat Maternity and Child Care Hospital were determined using financial and statistical data of the year 2001, and these costs were distributed to 35 service center existing in the hospital Total costs of departments were distributed to other departments, which they serve, by using appropriate criteria, and the cost structure of the hospital was tried to be defined. Unit output costs were found by analyzing cost function of costs emetged in-patient, outpatient, and special service centers. The relationship between the unit output costs of inpatient services and bed occupancy rate was analyzed, and cost problem resulted from inert capacity was determined. In addition the performance analyses were conducted.