Üretim fonksiyonu yaklaşımına göre bebek ölüm hızını etkileyen faktörlerin belirlenmesi
Determining the factors affecting infant mortality rate according to the production function approach
- Tez No: 132119
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Üretim Fonksiyonu. Sağlık Statüsü ve Belirleyicileri. Talep Fonksiyonu, Health Production Function, Health Status and Determinants, Demand Function
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Kurumları Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Tekeş, K., Üretim Fonksiyonu Yaklaşımına Göre Bebek Ölüm Hızını Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Kurumları Yönetimi, Yüksek Lisans Tezi, 2003. 1985 ile 2000 yılı arasındaki süreçte ülke ve iller bazındaki makro seviyede sağlık göstergeleriyle beraber çeşitli sosyoekonomik göstergelerin kullanılmasıyla yapılan bu araştırmanın temel amacı, sağlık üretim ve talep fonksiyonlarını kullanarak sağlık bakım hizmetleri ve diğer sosyo-ekonomik ve sosyo-demografik faktörlerin bir sağlık çıktı göstergesi olan bebek ölüm hızı üzerine etkisini tahmin etmektir. Bir ülkede sağlık bakım hizmetleri kullanımı tek başına sağlık statüsünü etkileyen bir faktör değildir. Sağlık arz ve kullanım değişkenleriyle birlikte kişisel özellikler ve çeşitli sosyo ekonomik faktörlerin de bir ülkenin sağlık statüsü üzerine önemli etkileri vardır. Kişisel özellikler olarak yaş. cinsiyet, medeni durum, etnik yapı gibi değişkenler sağlık üzerine etkisi olan faktörlerdir. Sosyo-ekonomik göstergelerin başında ise gelir, eğitim, yaşam biçimiyle ilgili davranışsal faktörler, fiziksel çevre, çalışma koşullan gelmektedir. Bu durumda değişik faktörlerin sağlık statüsüne olan gerçek etkilerinin araştırılması sağlıkta kaynak tahsisi kararlarında politikacılar için çok önemlidir. Araştırma amacı için Sağlık Bakanlığı. Devlet İstatistik Enstitüsü. Devlet Planlama Teşkilatı ve çeşitli bakanlık ve bağlı kuruluşlarından elde edilen 15 yıllık veri seti kullanılmıştır. Bu araştırmada ülke ve iller bazında makro seviyede veri setinin kullanılmasının temel amacı Türkiye ve diğer ülke sağlık statüsü ve belirleyicileri konusunda yapılacak olan karşılaştırmalara temel teşkil etmektir. Bu veri setinde sağlık bakım hizmeti kullanım değişkenleri olan yatılan gün sayısı, poliklinik sayısı ve sağlık personeli yardımı olmadan kendi kendine yapılan doğumlar üzerine sağlık hizmeti arz göstergeleri ve çeşitli sosyo-ekonomik göstergelerin etkisine bakılmıştır. Daha sonraki aşamada da her bir sağlık bakım hizmeti kullanım göstergelerinin bebek ölüm hızı üzerine etkileri incelenmiş, en son aşamada da kullanım göstergeleriyle beraber sosyo-ekonomik göstergelerin etkileri tahmin edilmeye çalışılmıştır.VI Elde edilen sonuçlar açısından sağlık hizmetlerinin kullanımını etkileyen bazı faktörlerin olabileceğini ve sağlık hizmetlerinin sağlık statüsü üzerine olan gerçek etkilerini görmede özellikle gelişmekte olan ülkeler açısından önemli bir bulgu olacağı görülmüştür. Ancak ülkemizde iller düzeyinde sağlık statüsü belirleyicilerini belirlemede sağlıklı ve güvenilir veri toplamanın sağlanamadığı görülmüştür. Yine de elde edilen bulgular açısından bakıldığında sağlık kullanım göstergeleriyle birlikle sosyo-ekonomik faktörlerin sağlık statüsü üzerindeki anlamlı etkileri politika belirleyicilerinin kaynak tahsisi kararlarında ve uygulamalarında bir rehber niteliği taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
VI 1 ABSTRACT Tekeş, K., Determining the Factors Affecting Infant Mortality Rate According to the Production Function Approach, Hacettepe University, Institute of Health Science Master Thesis in Health Institutions Administration, 2003. The main purpose of this research which was conducted by using various socio-economic and socio-demographic indicators in addition to health care indicators at macro level of the country and different provinces during the period between the years 1985 and 2000. is to predict the effect of health care services and other socio-economic and socio-demographic factors on infant mortality rate by using supply-demand functions. Utilization of health care services in a country is not the only factor that have effect on status of health care services in that country. Individual characteristics and various socio-economic factors, in addition to health care supply and demand variables have significant effect on the status of the health care services in the country. Variables like age. sex. marital status, ethnic background are individual characteristics can be listed as factors affecting health status. Main socio-economic indicators are the behavioral factors regarding income, education and lifestyle and physical environment and working conditions. Thus, research on real effects of various factor on the status of health care services in a country is very important for politicians since these effects are used in determining allocation of resources to the health care sector. The data set used in this research comprises the data obtained during 15 years by the Ministry of Health. State Statistics Institution. Slate Planning Institution and various ministries and their affiliated agencies. The main purpose of using data set at macro level regarding the country and different provinces is to provide a basis for the comparisons on the status of health care and its determinants between Turkey and other countries. From this data set. the effects of various health care service supply and socio-economic indicators on variables of health care utilization measured by. the number of days spend in hospital, number of policlinics and number of births made without help of health care personnel were examined. In the later stage, the effects of each health care service utilization indicators on infant mortal itv rale wereVI 11 examined and in the last stage socio-economic indicators together with utilization indicators were tried to be estimated. The results indicated that there may be some factors that affect utilization of health care services and they may be important lor determining the real effects of health care services on the health status, especially for the developing countries. However, it was seen that, in our country healthy and reliable data cannot be collected at provincial level. In spite of this, when the findings are evaluated il can be said that the meaningful effects of socio-economic factors in addition to health utilization indicators on health care status will be a guide for allocation and utilization of the resources by the politicians.