Multipl sklerozda kalistenik egzersizler
Calisthenic exercises in patients with multiple sclerosis
- Tez No: 132249
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY KIRDI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Multipl Skleroz, Kalistenik Egzersiz, Nörolojik Rehabilitasyon. ııı
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
ÖZET Keser İ., Multipl Sklerozda Kalistenik Egzersizler. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı Uzmanlık Tezi, Ankara 2003. Multipl Skleroz tanısı konmuş olgularda nörolojik rehabilitasyon yaklaşımlarından hangisinin bu semptomları azaltmada daha etkili olduğunu araştırmak amacıyla yapılan çalışma, Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu Nörolojik Rehabilitasyon Ünitesi' nde yapılmıştır. 30 olgu 2 gruba ayrılmış, 1. gruptaki olgulara kalistenik egzersiz, 2. gruptaki olgulara nörolojik rehabilitasyon programı uygulanmıştır. Her iki grup da 6 hafta süresince haftada 3 gün tedavi programına alınmıştır. Olgulara tedavi öncesi ve sonrasında“Geliştirilmiş Yetersizlik Durum Skalası, (Expanded Disability Status Scale)-EDSS, Vizüel Analog Skalası- Yorgunluk (VAS-F), kas testi, koordinasyon testi, Berg Denge Skalası, ”Multipl Skleroz Fonksiyonel Kompozit, (Multiple Sklerosis Functional Composite)-MSFC, Kısa Form-36 (SF-36) ve Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HAD) uygulanmıştır. Her iki grup da EDSS, VAS-F, Berg Denge Skalası puanlan ve kas kuvvetinde anlamlı gelişmeler göstermiştir (p0.05). Çalışmamızda elde ettiğimiz sonuçlar, Multipl Skleroz tedavisinde kalistenik egzersizlerin de yer almasının yararlı olacağı görüşünü desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Keser İ., Calisthenic Exercises in Patients with Multiple Sclerosis, Hacettepe University, Institute of Health Sciences, Physical Therapy and Rehabilitation Program, Thesis of Master of Science, Ankara 2003. This study was planned to investigate different approaches of neurologic rehabilitation of symptoms in patient with multiple sclerosis. The study was performed in Hacettepe University, School of Physical Therapy and Rehabilitation, in Neurologic Rehabilitation Unit. The study included 30 subjects and were divided into 2 groups. Calisthenic exercises were applied to first group, as well as the second group had neurologic rehabilitation. Both groups were treated 3 days per week during 6 week. Before and after reatment, subjects were assessed by Expanded Disability Status Scale (EDSS), Visuel Analogue Scale-Fatique (VAS-F), muscle test, coordination test, Berg Balance Scale, Multiple Sclerosis Functional Composite, Short Form of 36 and Hospital Anksiyety and Depression Scale.