İnme hastalarındaki depresyonun yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktivitelerine etkilerinin araştırılması
The effects of postroke depression on activities of daily living and quality of life with time
  1. Tez No: 132260
  2. Yazar: MERAL BOŞNAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE UYANIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: depresyon, yaşam kalitesi, günlük yaşam aktiviteleri, inme, poststroke depression, quality of life, activities of daily living, stroke
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Boşnak M., İnme sonrası depresyonun; yaşam kalitesi ve günlük yaşam aktivitelerine etkilerinin araştırılması. Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizik Tedavi Rehabilitasyon Programı Uzmanlık tezi, Ankara 2003. Bu çalışmanın amacı; nöroloji servisinde inme tanısıyla yatırılarak izlenen ve depresyon tanısı konulan hastaların 1. ve 3. Ayda depresyonlarında olan değişiklikliklerle günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkinin araştırılması amacıyla planlanmıştır. Hastalar 'Diagnostic Statistical Manual Mental Disorders - IV (DSM-IV) kriterlerine göre Psikiyatrist tarafından değerlendirilmişlerdir. Hastalardaki depresyonun seviyesini belirlemek için Montgomery Asberg Depresyon Ölçeği (MADÖ) uygulanmıştır. Yaşam kalitesi Nottingham Sağlık Profili (NSP) ile, günlük yaşam aktiviteleri Barthel İndeksi (Bİ) ile değerlendirilmiştir. Hastalar 3. ayda kontrole çağrılarak MADÖ, NSP, Bİ ölçekleri uygulanmıştır. Hastaların % 83'ü depresyon tanısı almıştır. 20 hasta depresyon tanısı almıştır, hastaların 2' si kontrole gelmediği için çalışma 18 hasta ile tamamlanmıştır. Bir hasta (%4.2) majör, 19 hasta (% 79,1) minör depresyon tanısı almıştır. Çalışmamızda GYA ve yaşam kalitesi, GYA ve depresyon arasında belirgin bir korelasyon bulunmuştur (p< 0,05). Depresyon ve yaşam kalitesi arasında bir korelasyon bulunamamıştır. Depresyon ile yaşam kalitesi ölçeği alt kategorilerinden sadece Fiziksel Aktivite ile korelasyon bulunmuştur. Sonuç olarak; depresyon ile GYA arasında, GYA ile yaşam kalitesi arasında belirgin bir korelasyon bulunmaktadır. Akut dömende inme hastalarındaki depresyon yaşam kalitesinin alt kategorisi Fiziksel Aktivite üzerine olumsuz etkileri olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Boşnak M., The effects of poststroke depression on activities of daily living and quality of life with time. Hacettepe University of Health Sciences, Physical Therapy and rehabilitation Programme Master Thesis, Ankara, 2003. The purpose of this study was to evaluate the affects of poststroke depression on activities of daily living (ADL) and quality of life (QOL) with time. Stroke patients admitted to Haccettepe University, underwent psychiatric and neurophysiologic assesment. The psychiatric assement was done by psychiatrist, based on Diagnostic Statistical Manual Mental Disorders - IV (DSM-IV) criteria. The severity of depressive symptoms were assesed with Montgomery Asberg Depression Rating Scale (MADRS), ADL with Barthel Index and QOL with Nottingham Health Profile (NHP). Patients assesed two times at 1 and 3 months after stroke. Depression was diagnosed at 20 patients, 2 of them didn't participate to control at least 18 patients ( 10 women and 8 men, 63.78 ± 10.07) included the study. 1 patient (%4.2) major depression, 19 (% 79,1) minör depression. We found significant correlation between depression and ADL, ADL and QOL, depression and NHP subgroup Physical Activity (PA) with time (p < 0.05). We couldn't find any correlation between depression and quality of life at acute period of stroke. Inconclusion, there is a signifcant correlation between depression and ADL, ADL and quality of life. At acute period of stroke depression has an effect on only quality of life subgroup Physical Activity.