Tekerlekli sandelye basketbol takımı sporcularında izokinetik egzersiz eğitiminin anaerobik güç üzerine etkisi
The effect of isokinetic exercise training on anaerobic power in wheelchair basketball players
  1. Tez No: 132261
  2. Yazar: SELDA BAŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ERGUN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Tekerlekli sandalye basketbol sporu, üst ekstremite, anaerobik güç, izokinetik eğitim, Wheelchair basketball, upper extremity, anaerobic power, isokinetic training. VI
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Fizyoterapi Ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
ÖZET BAŞAR (GERÇEKER), S., Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı Sporcularında İzokinetik Egzersiz Eğitiminin Anaerobik Güç Üzerine Etkisi, Hacettepe Üniversitesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Programı, Doktora Tezi, Ankara, 2003. Tekerlekli sandalye kullanan bireylerde üst ekstremitenin kas kuvveti, enduransı ve patlayıcı gücü büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada amaç, tekerlekli sandalye basketbol oyuncularında skapular ve frontal düzlemde omuz ekleminin internal ve eksternal rotatörlerine verilecek izokinetik egzersiz eğitiminin bu sporcuların anaerobik güç testleri (Wingate testi) üzerine etkisini araştırmak ve farklı eğitim şekillerinin anaerobik gücü artırmada etkili olup olmadığını belirlemektir. Çalışmamıza toplam 20 sporcu katılmıştır. Bir gruba skapular düzlemde, diğer gruba frontal düzlemde olacak şekilde omuz ekleminin internal ve eksternal rotatörlerine 6 hafta süreyle haftada 3 kez izokinetik egzersiz eğitimi uygulanmıştır. Vücut kompozisyonu Futrex 5000XL body fat and fitness computer kullanılarak değerlendirilmiştir. Eğitim öncesi ve sonrasında aktif hareket açıklığı ölçümü, Wingate testi ve 607sn ve 1807sn hızlarda izokinetik kuvvet tesleri yapılmıştır. Eğitim öncesi ve sonrasındaki değerler karşılaştırıldığında omuz ekleminin rotasyonel aktif hareket açıklığı ve esneklik ölçümleri arasında farklılık olmadığı (p>0.05), skapular grupta peak-tork, total-work ve hızlanma zamanları açısından fark olduğu (p0.05) bulunmuştur. Eğitim öncesi ve sonrasındaki farklar gruplar arasında karşılaştırıldığında ise anlamlı farklılık bulunmamıştır (p>0.05). Bu verilerin ışığında omuz ekleminin rotatörlerine frontal ve skapular düzlemlerde verilecek 30 snlik anaerobik egzersiz eğitimin tekerlekli sandalye basketbol takımı sporcularının kas kuvvetini artırdığı fakat anaerobik güçleri üzerinde istatistiksel düzeyde olmadığı bulunmuştur. Bununla birlikte omuz eklemi rotatörlerinin test ve rehabilitasyonu planlanırken sporcuların sınıflandırma kriterlerine göre eğitim verilmesi gerektiği, sporculsrın toleransı ve omuz sakatlıkları oluşma riski sebebiyle eklemin sınırlı ROM da ve skapulaya uyan düzlemde çalıştırılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT BAŞAR(GERÇEKER), S., The effect of isokinetic exercise training on anaerobic power in wheelchair basketball players. University Institute of medical sciences, physical therapy and rehabilitation program, Doctoral Thesis, Ankara, 2003. Muscle strength, endurance and anaerobic power of the upper body in wheelchair users are of great importance. The purpose of this study is to investigate the effect of isokinetic exercise training of internal and external rotators of shoulder joint on anaerobic power tests of wheelchair basketball athletes and, to determine whether the different exercise programs may improve anaerobic power or not. 20 athletes participated in the study and are divided into two groups. Isokinetic exercise training of shoulder internal and external rotators of shoulder was given in scapular plane in a group and it was given in frontal plane in other group, 3 times a week for 6 weeks. Body composition was measured using Futrex 5000XL body fat and fitness computer. Before and after training, range of motion (ROM), Wingate test and isokinetic test at 607sn and 1807sn speeds were performed. There was no statistically significant difference between before and after training data values of shoulder rotational flexibility and active ROM (p>0.05), it was statistically significant difference with those of peak-torque, total-work and acceleration time in scapular plane, and between endurans ratios in both groups (p0.05). When differs before and after training data compared with groups there weren't statistically differences (p>0.05). According of these results, no changes on anaerobic power of wheelchair basketball athletes were observed following 30 s anaerobic rotational exercise training in scapular and frontal plane but anaerobic exercise training was increased muscle strength. We concluded that while plaining test and rehabilitation of the shoulder joint rotators it is necessary that the training should be given according to classification levels, and joints practices should be done in limited ROM and in the scapular plane due to athlete tolerance and risk of shoulder injuries.