Primer fibromiyaljili olgularda medikal tedavinin ve klinik iyileşmenin beyin kan akımı ve perfüzyonu üzerine olan etkisinin SPECT yöntemi ile tayini
The evaluation of clinical recovery and medical therapy on the effect of brain blood flow and perfusion in patients with primary fibromyalgia by brain SPECT technique
- Tez No: 132314
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ECE KAPTANOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Fibromiyaİji, Beyin SPECT, Amitriptilin, Fibromyalgia, Brain SPECT, Amitriptyline
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
VIII ÖZET Fibromiyaİji sendromunda bölgesel serebral kan damında : azalma..oyuğu bildirilmiştir. Bununla birlikte medikal tedavi ve klinik iyileşmenin bu değişiklikler İterine öten etkisini bildiren herhangi bir çalışma bulunmamaktadır. Biz bu çalışmada fîbromiyaljide, amitriptilin tedavisinin ve klinik iyileşmenin serebral kan atam üzerine olao etidsaBi s^öîiifc. Primer fîbromiyaljili 14 hastada serebral kan akımını tedavi öncesi ve 3 ayfak amüriptilâı tedavisi sonrası SPECT yöntemi ile belirledik, Hastalardaki klinik iyileşmenin takibi açısından vizüel analog skala, hassas nokta sayısı tayini ve Beck depresyon skalasi uygulandı. Tedavi sonrası; vizüel analog skala ve hassas nokta sayısındaki düzelme isfetistiksei olwak salamlı idi Beck depresyon skalasında tedavi sonrası herhangi bir değişiklik söz konusu değildi. Tedavi sonrası; sağ ve sol bazal gangEoıûarda ve her iki bemitaiaiöasta kanlanmada artış ve her iki temporal bölgede, sol temporo-oksipital, sağ oksipital bölgelerde de kanlanmada azalma bulunmuştur Bu bulgular; fîbromiyaljili hastalarda görülen serebral kan akımı azalmasının, klinik düzelme sağlayan etkili anatriptiu» tedavisine paralel ©teak düzeldiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
IX SUMMARY Regional deficits in cerebral blood flow have been reported m, fibromyalgia before, however there is not any information on the effects of treatment and clinical recovery on these abnormalities. We evaluated the effects of amitriptyline and clinical recovery on cerebral blood flow changes in fibromyalgia. We assessed cerebral blood flow with single-photon-emission computed tomography itt 14 patients with primary fibromyalgia before and after a-three-months of amitriptyline treatment Patients were also followed by visual analog scale, tender point count and Beck depression scale for cMokal iflaptreaseöt There were statistically significant improvement in visual analog scale and leader point count after the teateent Beck depression scale was not changed significantly. Statistically significant blood flow increase in bilateral hemitalami and in basal ganglia and decrease in bilateral temporal regions r left teapoMHieopita! and right occipital regions were observed in SPECT after the treatment. These -findings indicate that deficits in cerebral blood flow in fibromyalgia are improved paralel to the clinical recovery by an efficient treatment with amitriptyline.