Primer fibromiyaljili olgularda obezitenin kemik mineral yoğunluğu üzerine etkisi
  1. Tez No: 157200
  2. Yazar: BAHADIR YESEVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN ELDEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: fibromiyalji, osteoporoz, obezite, depresyon, fibromyalgia, osteoporosis, obesity, depression
  7. Yıl: 2004
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
IV ÖZET Fibromiyalji sendromu; etyolojisi kesin olarak bilinmeyen, nöroendokrin, metabolik ve immünolojik anormallikler gösteren, kas-iskelet sisteminde yaygın ağrı ve hassasiyetin bulunduğu, vücudun çeşitli yerlerinde hassas noktaların olduğu, kronik muskuloskeletal ağrı sendromudur. Biz bu çalışmada obezitenin, kemik mineral yoğunluğu üzerine koruyucu etkisinin primer FMS'li hastalarda devam edip etmediğini ortaya koymayı amaçladık. Bu amaçla çalışmamıza 1990 AGR tanı kriterlerini karşılayan 45 primer fibromiyalji sendromlu hastayı dahil ettik. Hastalar vücut kitle indeksine göre normal, fazla kilolu ve obez olarak 15 'er kişilik gruplara ayrıldı. Hastaların, Iomber vertebra ve femur boynu bölgelerinin kemik mineral yoğunluğu DEXA ile ölçüldü. Normal kilolu FMS'li hastalarda L1-L4 KMY değerleri normal sınırlar içindeydi ve gruplar karşılaştırıldığında (normal-fazla kilo ve normal-obez gruplar) istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Femurda ise;normal kilolu hastalarda KMY değerleri osteopenik idi ve gruplar karşılaştırıldığında normal kilolu grupla obez grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık vardı. Depresyonun eşlik ettiği FMS'li hastalarda depresyon ile Iomber bölge KMY arasında istatistiksel olarak negatif yönde anlamlı bir ilişki görüldü. Femurda ise, KMY'nin fazla kilolu ve obez FMS'li hastalarda korunduğu görüldü. Bu konuda yapılan çalışma sayısı ve bu çalışmalarda değerlendirilen hasta sayısı yeterli değildir. Bu sebeple daha fazla hastanın olduğu, daha detaylı protokollerin oluşturulduğu çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Fibromyalgia is a chronic musculoskeletal disease; characterized by tender points in various areas at human body and widespreed pain in musculoskeletal system and unknown etiology, in which metabolic, immunologic and neuroendocrine abnormalities are seen. ît is aimed to clarify that whether obesity's BMD protecting affect at primary FMS patients continues or not. With this purpose, we included 45 primary FMS patients having 1990 ACR criteria in our study. They were divided into 3 groups each has 15 patients; normal, preobese and obese, depending to BMI. They were tested for BMD of the lomber spine and femur with the DEXA. BMD values in, L1-L4 spine of FMS patients, with normal weight, were in normal range and there was no significant statistical difference between groups (normal-preobese and normal-obese groups). BMD values were osteopenic in femur and a significant statistical difference between normal group and obese group was seen when the groups were compared. There was a negative statistical correlation between depression and BMD of lomber area. Wheras in femur it was seen that BMD was protected in preobese and obese FMS patients. The number of studies on this subject is and the number of patients determined in these studies is not enough. Wheras further studies, having more patients numbers and more detailed protocols, are needed.