İnsan promiyelositik lösemi hücrelerinde proliferasyon ve diferansiyasyona etkili ajanların telomeraz aktivitesine etkisi
The effects of proliferating and differantiating agents on telomerase activity in human promyeloid leukemia cells
- Tez No: 132323
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TİMUR TUNCALI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Hücre çoğalması, hücre farklılaşması, retinoik asit, seçici COX-2 inhibisyonu, telomeraz 42
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET İnsan Promiyelositik Lösemi Hücrelerinde Proliferasyon ve Diferansiyasyona Etkili Ajanların Telomeraz Akitivitesine Etkisi HL-60, promiyelositik lösemi hücre serisi olup telomeraz ve çoğalma aktivitesi çok yüksektir. HL-60 hücreleri, akut promiyelositik löseminin konvansiyonel tedavi yöntemlerinin çalışılması için olduğu kadar yeni yaklaşımların denenmesinde de model oluşturmuştur. Bu çalışmada, SC-5826, selektif COX-2 inhibitörünün hücre çoğalması, farklılaşması ve telomeraz aktivitesine olası etkisi araştırılmış ve HL-60 hücreleri üzerinde farklılaştırıcı etkisi iyi bilinen“all trans retinoic acid”(ATRA) ile karşılaştırılmıştır. Bu çalışma SC-58236'nın etkisinin kanseröz hematopoietik hücrelerde incelenen ilk çalışma niteliğindedir. Çalışmada elde edilen bulgular ATRA ile yapılan önceki çalışmalar ile uyum göstermektedir. Selektif COX-2 inhibisyonun kontrolle karşılaştırıldığında gerek tek başına gerekse ATRA ile birlikte hücre çoğalmasını inhibe ettiği ve farklılaşmayı uyardığı tespit edilmiştir. SC-58236'nın yüksek dozlarda ATRA ile karşılaştırabilir bir etkisinin bulunduğu, bununla birlikte ATRA ile kıyaslandığında yüksek dozlarda toksik etkisinin ATRA ile paralel olduğu saptanmıştır. Ayrıca hücrelerin; etken maddeler ile tek tek veya birlikte muamele edildiklerinde, bölünmeyen veya hücre döngüsü açısından suskunluk evresi öncesinde olan hücrelerde olduğu gibi telomeraz aktivitelerinde azalma olduğu belirlenmiştir. Bununla beraber ATRA ve SC-58236'nın telomeraz aktivitesi üzerindeki inhibe edici etkisinin hücre çoğalması yolu ile bağlantılı olup olmadığı sorusu halen yanıt beklemektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects Of Proliferating And Differantiating Agents On Telomerase Activity In Human Promyeloid Leukemia Cells Human promyeloid leukemia cell line, HL-60 has increased proliferation capacity and high telomerase activity. These cells have long been an experimental stage for the conventional treatment of acute promyeloid leukemia as well as a good model for the investigation of alternative approches such as differentiation. In this research antiproliferative, telomerase activity and differentiative effects of a SC-58236, a selective COX-2 inhibitor was investigated and compared to all trans retinoic acid (ATRA) which is known to be an effective differentiative agent on HL-60 cells. This study is the first instance where SC-58236 is used to investigate the effects of selective COX-2 inhibition on a cancerous hematopoietic cell line. The findings of the present study are coherent with previous investigations for the effects of ATRA. COX-2 selective inhibition is shown to induce proliferation inhibition and differentiation, either alone or with ATRA when compared to control cells. In higher concentrations the effects of SC-58236 was comparable to ATRA induced effects. Possible toxic effects of the high doses of SC-58236 on HL-60 cells were tested and proved to be negative. The cells under the influence of both agents, alone or together, demonstrated a decreased telomerase activity which is a sustained behaviour of undividing cells or cells close to senescence. However, the question, whether the inhibitory effects of ATRA and SC-58236 on the telomerase activity may be related to the pathways of proliferation or not, is yet to be answered. KeyWords: Cell differentiation, proliferation, retinoic acid, selective COX-2 inhibition, telomerase 43