İnsan akut promyelositik lösemi hücre serilerinde (HL 60) allium sativum (sarmısak)'un farklı ekstre ve preparatlarının hücrenin oksidan/antioksidan durumu ile hücre büyümesi üzerine olan etkilerinin incelenmesi
The effects of different preparations of garlic (allium sativum) on oxidant/antioxidant status and cell growth on human acute promyelocytic leukemia cell line (HL 60)
  1. Tez No: 123748
  2. Yazar: YASEMİN GÜLGÜN İŞGÖR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MESUDE İŞCAN, PROF.DR. İLKER DURAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: akut promyelositik lösemi, Allium sativum, antioksidan savunma, antiproliferatif antikanser etki, yaşlandırılmış sarmısak ekstresi. 141, Allium sativum, aged garlic extract, acute promyeloctic leukemia, antiproliferative anticancer effect, antioxidant defense. 142
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 16155
Özet
ÖZET insan Akut Promyelositik Lösemi Hücre Serilerinde (HL60) Allium Sativum (Sarmısak)'un Farklı Ekstre ve Preparatlarının Hücrenin Oksidan/Antioksidan Durumu ile Hücre Büyümesi Üzerine Olan Etkilerinin İncelenmesi Bu çalışma öncelikle organosülfür bileşiklerince zengin olan etkinleştirilmiş bir sarmısak özütünün kanser hücresinde hücre çoğalma inhibisyonuna neden olup olmadığının tespiti ve hücre çoğalması üzerindeki olası etkilerinin ise hücresel antioksidan sistem üzerinde oluşturabileceği etkilerin araştırılmasını amaçlamaktadır. Deneysel sonuçlar in vitro çalışmada hücre büyüme ve inhibisyon profilleri ile hücre homojenatlarında çeşitli enzim aktivite düzeylerinin ölçülmesi ve bu sonuçların karşılaştırılması ile. elde edilmiştir. Bu çalışma kapsamında araştırma şartlarımıza adapte edilmiş sabit hücre yoğunluğu protokolünün uygulanması sonucunda kültürü yapılmış olan HL 60 hücre serisi pasaj ve alt pasajlarında özel olarak hazırlanmış bir sarmısak özütünün hücrelerin çoğalma ve canlılık profilleri üzerine olan etkileri incelenmiştir. HL 60 hücre serilerinde %50 çoğalma inhibisyonu yapan özüt konsantrasyonu 132 u,g/mL ve en az sitotoksik etkinlik gösteren maksimum özüt konsantrasyonu ise yaklaşık 1320 (j,g/mL olarak belirlenmiştir. Yirmidört saat sonunda her iki özüt konsantrasyonunda hücre canlılık profilleri de sırasıyla % 100 ve %86 olarak belirlenmiştir. Bu iki farklı konsantrasyondaki özüte maruz kalan hücrelerin antioksidan savunma sistemleri üzerine olan etkileri elde edilen hücre homojenatlarında antioksidan sistem enzimlerinden katalaz (CAT), süperoksit dismutaz (SOD), glutatyon peroksidaz (GPx) ve glutatyon-S-transferaz (GST) enzimleri ve bunlara ek olarak antioksidan potansiyel (AOP) ve TBARS (MDA) ölçümleri ile belirlenmiştir. Hücresel antioksidan savunmaya bağlı olarak DNA yıkım hızındaki etkinlik DNA turnover enzimlerinden ksantin oksidaz (XO), adenozin deaminaz (ADA) enzim aktiviteleri ile tespit edilmiştir. Hücreiçi redoks durumunu belirleyebilmek amacıyla hücreiçi GSH ölçümü ise yeni hazırlanmış hücre kültürünlerinde GSH standardı kullanılarak belirlenmiştir. Bu çalışmada elde edilen sonuçlar ise insan akut promyelositik lösemi hücresi olan HL 60 hücre serisinde %50 inhibisyona yol açan ekstre konsantrasyonunun hücrelerde sitotoksik etkisinin olmadığı ve kontrole kıyasla CAT aktivitesinde %27,5, SOD aktivitesinde %160 ve GPx aktivitesinde %21 artışa, diğer taraftan GST aktivitesinde %21 ve MDA düzeyinde % 29.7 oranında düşüşe yol açtığı belirlenmiştir. DNA turnover enzim aktivitelerinden XO ve ADA ise kontrole kıyasla sırasıyla %23,4 ve % 179 oranında artış göstermiştir. Sitotksik özüt konsantrasyonundaki aktivite artışların bu sonuçlara paralel bulunmuştur. Dolayısıyla etkinleştirilmiş sarmısak bitki ekstresinin kanser hücrelerinde antiproliferatif antikanser etkinliği antioksidan savunma sisteminin aktivasyonu ile gerçekleştirdiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Effects of Different Preparations of Garlic (Allium Sativum) on Oxidant/Antioxidant Status and Cell Growth on Human Acute Promyelocytic Leukemia Cell Line (HL60) The aim of this study to search primarily the growth inhibitory effect of an organosulfur rich novel garlic extract and to determine the effective inhibitory concentration of the extract on HL60 cell lines. It is also aimed to find any correlation between the cellular antioxidant sytem and the growth inhibitory effect of the novel garlic extract on cancer cells under the study. The experimental results obtained by comparing the results of cell proliferation and growth inhibition tendencies of the cancer cells exposed to extract and the several enzyme activity measurements on cell homogenates of such cells. In this study cultivating, passaging and sub-passaging of HL 60 cell lines performed based on the constant cell density protocol and subsequently the cultivated passages and sub-passages are exposed to a novel garlic extract to determine the effects of the extract on the cell growth and viability trends. The concentration of the novel garlic exctact that exerts 50% growth inhibition was determined as 132 ug/mL and the highest extract concentration with less cytotoxic effects on cells under the study was determined as approximately 1320 ug/mL. Twentyfour hours after exposure to these concentrations, the cell viability trends were determined as 100% and 86%, respectively. After exposure to two different concentrations of garlic extract the cell homogenates were subjected tö a further study to determine the effects of extract on antioxidant system enzymes activities, namely, catalase (CAT), superoxide dismutase (SOD), glutathione S- transferase (GST), glutathione peroxidase (GPx). Furthermore the levels of antioxidant potential (AOP), thiobarbituric reactive species (TEARS), and additionally reduced glutathione was detrmined on such homogenates. On the other hand depending the cellular antioxidant defense activation the accelerated..DNA degradation rate has been measured the levels of DNA turnover enzymes, namely,, xanthine oxidase (XO) and adenosine deaminase (ADA) enzyme activities,The results obtained reveals that there is »n association between the extxact-Goncentration. that exerts 50% growth inhibition and antioxidant system enzymes. İn tim study with respect to control the increase in enzyme activities were determined for CAT as 27,5%, for SOD as 160% and for GPx as 21%. The decrease in GST and MDA levels were also determined as 21% and 29,7%, respectively. For DNA turnover enzymes increase in XO and ADA were also determined as 23,4% and 179%, respectively. The increase in enzyme activity levels at cytotoxic garlic extract concentrations were found similar to such results. Therefore it is determined that enriched novel garlic extract exerts its antiproliferative anticancer effects on the HL 60 human promyelocytic cell line by exerting antioxidant defense activation under the in vitro conditions.