HPLC-DAD isolation of antioxidant compounds in Aesculus hippocastanum bark extracts and cytotoxic effects on HL-60 cells
  1. Tez No: 201905
  2. Yazar: NİZAMETTİN ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NURSEN ÇORUH
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aesculus hippocastanum L, At kestanesi, Antioksidanlar Serbest radikal, Bileşiklerin izolasyonu, Karekterizasyon, Ters fazlı- yüksek basıçlı sıvı kromotografisi, Sitotoksisite, Aesculus hippocastanum L, Antioxidant, Free radical, RP-HPLC, Isolatated compounds, Charectrization, Cytotoxicity
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, Aesculus hippocastanum kabuk özütlerinin sitotoksik ve antioksidan özelliklerini araştırmak için tasarlanmıştır. Kurutulmus ve toz haline getirilmiş kabuklar, metanol, etanol, su, ve etil asetat çözeltileri içerisinde 1:6 (v/w) oranında özütlenmişlerdir. Her özütün antioksidan kapasitesi, DPPH radikalini yakalama yeteneğiyle tespit edilmiştir. Metanol, etanol, su ve etilasetatlı özütler için etkili konsantrasyon (EC50) değerleri sırasıyla 0.010 mg/mL, 0.011 mg/mL, 0.019 mg/mL ve 0.009 mg/mL olarak hesaplanmıştır. At kestanesinin dört farklı kabuk özütü arasında, en yüksek DPPH radikali yakalama yeteneğini etilasetat göstermiştir. Bununla birlikte, yüksek basıçlı sıvı kromotografisi metodunu kullanarak fenolik bileşiklerin ayırma, tanımlama ve ileriki miktar belirlenmesinde methanol kullanılmıştır. Analitik ve yarı-preperatif yüksek basınçlı sıvı kromotografisi, izolatların nitelik ve niceliğini ölçmede uygulandı. Çoğalma çalışmaları için model olarak insan promiyelositik lösemi hücre dizisi (HL-60) kullanıldı. HL-60 hücreleri, methanol kabuk özütü ve esculetin standardının farklı konsantrasyonları varlığında büyütüldü. HL-60 hücrelerinin yaşayabilmesi, tripan mavi boyası ve tetrazolyum tuzunun metabolizması (XTT) ile incelendi. Çoğalma çalışmaların da, metanol özütü ve esculetin standardının XTT etkili doz değerleri, sırasıyla 56.18 ?g/mL ve 21.23 ?g/mL olarak hesaplandı. Bu sonuçlar, at kestanesi metanol kabuk özütü ve esculetin'in etkili bir antioksidan ve sitotoksik ajan olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to investigate the cytotoxic and antioxidative properties of Aesculus hippocastanum L. (A. hippocastanum) bark extracts. Dried and powdered barks were extracted in ethanol, methanol, water and ethylacetate at a ratio of 1:6 (w/v). Antioxidative capacity of each extract (ethanol, methanol, water and ethylacetate) were determined by their ability to scavenge 1, 1 -diphenyl-2-picryl-hydrazyl radical (DPPH). Effective concentration (EC50) values were calculated as 0.010 mg/mL 0.011 mg/mL, 0.009 and 0.019 mg/mL, respectively for ethanol, methanol, ethylacetate and aqueous extracts. The highest DPPH radical scavenging activity was demonstrated by ethyl acetate among the four bark extracts of A. hippocastanum. Nevertheless, methanol extract was preferred for the separation, identification and further quantification of ıts phenolic compounds using HPLC method. Analytical and semi?preparative HPLC methods were applied to qualify and quantify the isolates. Human Myeloid Leukemia (HL - 60) cell line was used as a model system for the proliferation studies. HL - 60 cells were cultured in the presence of various concentrations (0 to 100 ?g/mL) of methanol bark extract and, also, with the various concentrations of standard esculetin. HL-60 cell viability was examined by tryphan blue and the metabolism of tetrazolium salt XTT (2,3-bis(2-methoxy-4-nitro-5-sulfophenyl)-5-[(phenylamino) -carbonyl]-2H-tetrazolium hydroxide). XTT effective dose (ED50) values for the proliferation studies of methanol extract and standard esculetin were calculated as 56.18 ?g/mL and 21.23 ?g/mL, respectively. These results suggested that A. hippocastanum methanol bark extract and esculetin could be considered as a potent antioxidant and cytotoxic agent.