Tümör geliştirmiş nörofibromatozis tip 1 (NF1) hastalarında NF1 geni fonksiyonel bölgesinde (NF1-GRD) mutasyon analizi
Mutation analysis on the functional domain (NF1-GRD) of the NF1 gene in neurofibromatosis type 1 (NF1) patients with tumors
- Tez No: 132345
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRİYE AYTER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Nörofîbromatozis tip 1, NF1-GRD, kötü huylu tümörler, Neurofibromatosis typel, NFl-GRD, malignant tumors
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET Oğuzkan S, Tümör geliştirmiş nörofîbromatozis tip 1 (NF1) hastalarında NF1 geni fonksiyonel bölgesinde (NF1-GRD) mutasyon analizi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Tıbbi Biyoloji Programı Doktora Tezi, Ankara, 2003 Nörofîbromatozis Tip 1 (NF1), NF1 geninde meydana gelen mutasyonların yol açtığı yaygın olarak görülen otozomal dominant bir hastalıktır. Çok sayıda nörofibrom, pigmentasyon anomalileri ve krista nöralisten köken alan dokularda kötü huylu tümörler için risk artışını da içeren çeşitli komplikasyonlarla karakterize edilmektedir. NF1 gen ürünü nörofibromin 2818 amino asit içeren büyük bir protein olup, hücre bölünmesinin negatif kontrolünden sorumlu, tümör baskılayıcı olarak adlandırılan proteinlerdendir. Nörofibrominin GTPaz aktive edici bölgesi (NF1- GRD) Ras ile etkileşime girerek hücrenin bölünme / farklılaşmaya gidişini kontrol eden sinyal iletim mekanizmasında önemli bir rol oynamaktadır. GRD, NF1 mRNA' sının ekzon 21-27a'yı içeren bölgesinden kodlanmaktadır. Fonksiyonu nedeniyle bu bölgedeki mutasyonların tümör gelişimi için diğer NF1 mutasyonlarından daha önemli olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle çalışmamızda tümör geliştirmiş NF1 hastalarında GRD bölgesinde mutasyon saptamayı amaçladık. Bu çalışmada kötü huylu tümörü olan 17 NF1 hastasının (17 periferal kan ve 2 tümör dokusu) DNA örneklerinde SSCP (Single Strand Conformation Polymorphism) ve dizi analizi yöntemleri kullanılarak ekzon 21 -27a analiz edildi. Örneklerden birinde intronik bölgede bir varyasyon olduğu, GRD' de bulunan 9 ekzonda mutasyon olmadığı tespit edildi. Bunlara ilave olarak iki tümör doku örneğinde LOH analizi yapıldı. Bunlardan pilositik astrositomda LOH ve rhabdomyosarkomda ise büyük bir delesyon saptandı. NFl-GRD'de daha önce mutasyonlar saptanmış ancak tümör gelişimi ile ilişkilendirilmemiştir. Sonuç olarak GRD, Ras ile doğrudan etkileşen bölge olmasına rağmen GRD dışındaki bölgeler de Ras -GTPaz aktivitesi üzerinde etkili olabilir. NF1 geninde görülen mutasyonların fonksiyonel analizleri NF1 tümör patogenezindeki mekanizmaların daha iyi anlaşılmasını sağlayabilecektir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Oğuzkan S, Mutation analysis on the functional domain (NF1-GRD) of the NF1 gene in neurofibromatosis type 1 (NF1) patients with tumors, Hacettepe University Institute of Health Sciences PhD Thesis in Medical Biology, Ankara, 2003. Neurofibromatosis typel (NF1) is a common autosomal dominant disorder caused by mutations of the NF1 gene. It is characterized by multiple neurofibromas, pigmentation anomalies, and a variety of other possible complications, including an increased risk of malignant tumors in tissues derived from embriyonic neural crest. The NF1 gene product neurofibromin is a large protein (contents 2818 amino acids), a member of the negative growth regulatory proteins called tumor supressors. Neurofibromin has a GTPase activating protein domain (GRD) that interacts with the Ras protein which is crucial in regulating the mechanisms of signal transduction and cell proliferation / differentiation. GRD is encoded from exons 21 -27a on NF1 mRNA. Mutations in this region must be more important than the other NF1 mutations for the tumor development. Therefore we expected to detect several number of mutations in GRD in our NF1 patients who developed tumor. We analyzed the exon 21 -27a on DNA from 17 NF1 patients with malignant tumours by using single strand conformation polymorphism (SSCP) and DNA sequencing methods. These analyses allowed us to identify the presence of variations in one intronic sequence but we did not find any mutation in nine exons of this region. In additon two tumor tissue samples were analysed for LOH. We obtained LOH in pilocytic astrocytoma and a large deletion in rhabdomyosarcoma. Different lesions were already identified in NFl-GRD but there is no correlation with tumor development. Consequently other regions of neurofibromin may also be involved in modulating ras GTPase activity. The functional analysis of mutations in the NF1 gene may well provide further insights into the mechanisms of pathogenesis associated with NF1 tumors.